Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Η Τρόικα ανακατεύει ξανά την τράπουλα για τις μετοχές Λαικής - Κύπρου

Αναλαμβάνει τρίτος τα δικαιώματα ψήφου του 18% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει στην Τράπεζα Κύπρου η Λαϊκή Τράπεζα, και η Αρχή Εξυγίανσης παύει να έχει το λόγο μετά τον Ιανουάριο. Όπως σημειώνεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, εν αναμονή της διάθεσης των μετοχών κληρονομιά της Λαϊκής Τράπεζας στην Τράπεζα Κύπρου «και για να διασφαλισθεί η ορθή διαχείρισή τους, η Αρχή Εξυγίανσης θα δώσει εντολή στον Ειδικό Διαχειριστή να αναθέσει τέλος Ιανουαρίου του 2014, τα δικαιώματα ψήφου αυτών των μετοχών σε ένα καλά αναγνωρισμένο και ανεξάρτητο συμβουλευτικό ή ελεγκτικό οίκο ή σε έναν διεθνή οργανισμό».

Αξίζει επίσης να λεχθεί ότι στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο σημειώνεται επίσης ότι οι Αρχές, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ και με ενημέρωση του ESM, θα επανεξετάσουν την αποτελεσματικότητα της Αρχής Εξυγίανσης, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης και της διακυβέρνησής της, με σκοπό τη θέσπιση των νομοθετικών και των λειτουργικών αλλαγών μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2014.

Όσον αφορά στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων κρατικών εταιρειών και ημικρατικών οργανισμών και άλλων κρατικών περιουσιακών στοιχείων, το 4ο τρίμηνο του 2013, το Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να εξετάσει τον κατάλογο και να αποφασίσει κατά πόσο θα πρέπει να αναδιαρθρωθούν ή να εκκαθαριστούν. Επίσης, εντός του 4ου τριμήνου του 2013, οι κυπριακές Αρχές θα πρέπει να ολοκληρώσουν την πλήρη καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων του κράτους, διευκρινίζοντας ποια είναι έτοιμα για ιδιωτικοποίηση.

Επιπλέον, θα πρέπει να υποβληθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της ίδρυσης και της λειτουργίας Κρατικών Επιχειρήσεων σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο και να ενισχύσει τις εξουσίες ελέγχου της κεντρικής διοίκησης, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής εκθέσεων σχετικά με κρατικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας του προϋπολογισμού από το τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Σημειώνεται επίσης ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο πριν τη χορήγηση της τρίτης εκταμίευσης της οικονομικής βοήθειας, μετά από διαβούλευση με τους εταίρους του προγράμματος, και θα πρέπει να περιλαμβάνει στοιχεία ενεργητικού, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένα ενδιάμεσα βήματα. Παράλληλα, το συγκεκριμένο νομικό και θεσμικό πλαίσιο για τη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει υλοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2014, μετά από διαβούλευση με τους εταίρους του προγράμματος.

Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο σημειώνεται επίσης όπως πριν τη χορήγηση της τρίτης δόσης, οι κυπριακές Αρχές θα πρέπει να εγκρίνουν τις αναγκαίες τροποποιήσεις στη βάση της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις Υπηρεσίες και ειδικότερα στις Κατασκευαστικές υπηρεσίες, τα Ταξιδιωτικά Γραφεία, τις υπηρεσίες στις παραλίες και τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων. Επίσης θα πρέπει να είναι έτοιμες να υιοθετήσουν περαιτέρω αναγκαίες τροποποιήσεις για την πλήρη εφαρμογή της οδηγίας για τις υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των τροποποιήσεων που σχετίζονται με γραφεία εύρεσης εργασίας και εκπαιδευτές οδήγησης ή υπηρεσίες των σχολών οδήγησης.

Επιπλέον, κανόνες που αφορούν τον υπολογισμό των τελών για τις επαγγελματικές υπηρεσίες (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που εγκρίθηκαν από τους επαγγελματικούς φορείς) πρέπει να αξιολογούνται πριν από την έγκριση για τη συμμόρφωση με την εσωτερική αγορά και τις αρχές του ανταγωνισμού, εκτός και αν υπάρξει διαφορετική συμφωνία με τους εταίρους του προγράμματος. 

- Source : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου