Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Η λεηλασία των εκκλησιών στα κατεχόμενα (φωτογραφίες)

Μέρα χαράς η σημερινή για την εκκλησία της Κύπρου, που υποδέχεται και επίσημα ένα μεγάλο αριθμό θρησκευτικών κειμηλίων, που είχαν κλαπεί μετά από το 1974 και ανευρέθηκαν στην κατοχή του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντιν Ντιμέν στο Μόναχο.

Τα 173 θρησκευτικά κειμήλια προέρχονται από 50 διαφορετικούς ναούς των κατεχομένων, από την Γιαλούσα μέχρι την Μόρφου.

Οι εκκλησιαστικοί θησαυροί που παρέμειναν «εγκλωβισμένοι» στο Μόναχο για πάνω από μια δεκαετία, ταυτοποιήθηκαν και παραδόθηκαν πρόσφατα στην εκκλησία της Κύπρου. Από τους πολιτιστικούς θησαυρούς ξεχωρίζουν 4 ψηφιδωτά από την παράσταση της Παναγία Κανακαριάς ,τοιχογραφίες από την Παναγιά Περγαμηνιώτισσα στην Ακανθού, τοιχογραφίες του 19ου αιώνα από τον ναό Αγίας Σολομονής στην Κόμη του Γιαλού.

Ανάμεσα στα κειμήλια, υπάρχουν και τρείς εικόνες της Μαρωνίτικης εκκλησία. Και οι 173 εικόνες, η υποδοχή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και των Υπουργό Συγκοινωνιών Τάσο Μητσόπουλο, θα παραμείνουν στο Βυζαντινό Μουσείο καθ όλη την διάρκεια και του επόμενου έτους που έχει ανακηρυχθεί έτος κατεχομένων.

Το ιστορικό εντοπισμού και επαναπατρισμού των εικόνων
Τον Οκτώβριο του 1997, η Εκκλησία της Κύπρου, μετά από έναν επίπονο αγώνα ετών με θεμιτά και «αθέμιτα» μέσα, πραγματοποιούσε τη μεγαλύτερη επιτυχία της στον εντοπισμό κλεμμένων κυπριακών εκκλησιαστικών κειμηλίων και αρχαιολογικών θησαυρών επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Στις 10 Οκτωβρίου 1997, η γερμανική αστυνομία, μετά από έφοδο σε διαμέρισμα του Μονάχου, κατάφερε ένα τεράστιο πλήγμα κατά της αρχαιοκαπηλίας.

Το διαμέρισμα, ιδιοκτησία του γνωστού Τούρκου αρχαιοκάπηλου Aydin Dikmen, είχε μετατραπεί σε αποθήκη με εκκλησιαστικούς και αρχαιολογικούς θησαυρούς που είχαν κλαπεί από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, μετά την εισβολή του 1974. Κατά την επιδρομή της γερμανικής αστυνομίας στο διαμέρισμα του Aydin Dikmen, βρέθηκαν 300 έργα τέχνης από 50 περίπου διαφορετικούς λεηλατημένους ναούς των Κατεχομένων.

Ο Dikmen συνελήφθη και οι θησαυροί κατασχέθηκαν από τη γερμανική αστυνομία.

Οι «όμηροι» του Μονάχου
• Τεμάχια ψηφιδωτών του 6ου αιώνα από την Παναγιά Κανακαριά
• Σπαράγματα τοιχογραφιών από την Παναγία Αψινθιώτισσα στο Συγχαρί, όπως το κεφάλι του Αγίου Ιγνατίου.
• Σπαράγματα τοιχογραφιών από τον ναό της Παναγίας Περγαμηνιώτισσας στην Ακανθού, του 12ου αιώνα.
• Σπαράγματα τοιχογραφιών από τον ναό της Αγίας Σολομονής, του 9ου αιώνα.
• Σπαράγματα τοιχογραφιών από τον ναό του Αντιφωνητή (περ. 1.200 και τέλη 15ου αιώνα.).
• Μεγάλος αριθμός εικόνων και παλαιά χειρόγραφα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανακάλυψη των κλεμμένων κυπριακών θησαυρών του Μονάχου είχε η Τασούλα Χατζηττοφή (τέως επίτιμη πρόξενος της Κύπρου στη Χάγη), η οποία, με την εξουσιοδότηση του τότε Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α’, εντόπιζε εκκλησιαστικά έργα τέχνης των Κατεχομένων σε γκαλερί της Ευρώπης και σε ιδιωτικές συλλογές, ενώ ενεργούσε για τον επαναπατρισμό τους.

Source : www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου