Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Σε βαθύ κλίμα συγκίνησης η Κύπρος αποχαιρέτησε τον Γλαύκο Κληρίδη - Καλό ταξίδι, Πρόεδρε (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Ο Γλαύκος Κληρίδης στην «αγκαλιά» της κυπριακής γης
- Δάκρυσε η κόρη του, Καίτη Κληρίδη, στο τελευταίο αντίο
- «Αθάνατος» και «Ζήτω η Κύπρος» φώναζε το συγκεντρωμένο πλήθος κατά την άφιξη της σορού και καθ' όλη τη διάρκεια της ταφής
- Συγκινητικά τα μέλη της ΝΕΔΗΣΥ, με μαύρα μπλουζάκια που έγραφαν: «Οι ιδέες δεν πεθαίνουν... Σ' ευχαριστούμε πατέρα»
- «Να πας στο καλό αγαπημένε μας Πρόεδρε, αγαπημένε μας καπετάνιε», αποχαιρέτησε ο ΠτΔ τον Γλαύκο Κληρίδη


13.42 μ.μ.
Με τιμές εν ενεργεία αρχηγού κράτους ολοκληρώθηκε η ταφή του Γλαύκου Κληρίδη στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η σύζυγός του Άντρη, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο προσωπικός του γιατρός Ιωσήφ Κάσιος, η κόρη του Καίτη με τον σύζυγό της Κώστα Σιαμμά και στενοί φίλοι και συνεργάτες του ήταν γύρω από τη σορό του για τον τελευταίο ασπασμό.

Η κόρη του, Καίτη Κληρίδη, δάκρυσε στο τελευταίο αντίο που είπε στον πατέρα της.

Κατά την άφιξη της σορού και καθ’ όλη τη διάρκεια της ταφής ο κόσμος χειροκροτούσε, με συνθήματα όπως «Αθάνατος» και «Ζήτω η Κύπρος».








13.26 μ.μ.Αυτή την ώρα ολοκληρώνεται η ταφή της σορού του αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη. Στα σπλάχνα της γης της Κύπρου ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

13.19 μ.μ.Ο Γλαύκος Κληρίδης στην «αγκαλιά» της κυπριακής γης.


13.07 μ.μ.
Η γη της Κύπρου ετοιμάζεται να φιλοξενήσει στα σπλάχνα της τον Γλαύκο Κληρίδη. Πλήθος κόσμου τον συνοδεύει στην τελευταία του κατοικία.















12.56 μ.μ.
Έφτασε στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης η σορός του Γλαύκου Κληρίδη.





12.33 μ.μ.Ολοκληρώθηκε η εξόδιος ακολουθία στον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας. Καθ' οδόν για το κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης η σορός του Γλαύκου Κληρίδη. Στην είσοδο του κοιμητηρίου βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη, ακολούθως υπάρχει παραταγμένο άγημα της Πολιτικής Άμυνας και στη συνέχεια άγημα της Εθνικής Φρουράς. Ο περίβολος της εκκλησίας έχει κατακλυστεί από κόσμο. Έντονη παρουσία και της ΝΕΔΗΣΥ, τα μέλη της οποίας φοράνε μαύρα μπλουζάκια με χρυσά γράμματα που αναγράφουν: «ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ... Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΑΤΕΡΑ».













12.20 μ.μ.«Να πας στο καλό αγαπημένε μας Πρόεδρε, αγαπημένε μας καπετάνιε», αποχαιρέτησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον Γλαύκο Κληρίδη συναισθηματικά φορτισμένος. Άρχισε η κατάθεση στεφάνων από πολιτικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους.

11.59 π.μ.ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ ΟΠΟΥ ΤΕΛΕΙΤΑΙ Η ΝΕΚΡΩΣΙΜΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΓΛ. ΚΛΗΡΙΔΗ











11.45 π.μ.
Αρχισε η εκφώνηση του επικήδειου λόγου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.


11.31 π.μ.Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Βουλής, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων και βουλευτές βρίσκονται εντός του ιερού ναού. Μεταξύ των ξένων επισήμων, στην κηδεία του πρώην Προέδρου παρευρίσκονται, πέραν του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Παρόντες είναι επίσης, ο Πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς και ο Υπουργός Εξωτερικών Ίβαν Μρκιτς και ο Υπουργός Τουρισμού του Ισραήλ Ούζι Λάνταου. Εκπροσωπείται επίσης ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Γραμματείας του ΕΛΚ Κώστα Σασματζόγλου. Επίσης παρευρίσκονται επικεφαλείς ξένων αντιπροσωπειών, κρατικοί αξιωματούχοι, οργανωμένα σύνολα, φίλοι και συνεργάτες του πρώην Προέδρου.

Τα μέτρα ασφαλείας της Αστυνομίας στην περιοχή είναι αυξημένα, έχει διακοπεί η κίνηση στους γύρω δρόμους, ενώ ο χώρος παρακολουθείται και από ιπτάμενη τηλεκατευθυνόμενη κάμερα της Αστυνομίας.

11.09 π.μ.
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΚΡΩΣΙΜΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΓΛΑΥΚΟΥ ΚΛΗΡΙΔΗ:
















11.02 π.μ.Άρχισε η νεκρώσιμος ακολουθία του Γλαύκου Κληρίδη.

10.58 π.μ.
Στο ιερό ναό Της Τοθ Θεού Σοφίας αφίχθησαν ο Πρόεδρος Αναστασιαδής και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

10.53 π.μ.
Εν μέσω χειροκροτημάτων από το συγκεντρωμένο πλήθος, φτάνει στον ιερό ναό η σορός του Γλαύκου Κληρίδη.
Το φέρετρο είναι σκεπασμένο με την κυπριακή και την ελληνική σημαία.

10.30 π.μ.
Η ελληνική αντιπροσωπεία ετοιμάζεται να μεταβεί στον ιερό ναό, όπου θα τελεστεί η κηδεία του Γλαύκου Κληρίδη. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Κύπριος Πρόεδρος έκαναν τις επίσημες δηλώσεις τους και ο Αντώνης Σαμαράς υπέγραψε το Βιβλίο Συλλυπητηρίων.

10.23 π.μ.
Παρατεταμένο στον περίβολο του ναού άγημα της Εθνικής Φρουράς το οποίο θα αποδώσει τιμές όταν φτάσει η σορός του Γλαύκου Κληρίδη. Στους επισήμους που ήδη έχουν φτάσει στον χώρο είναι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και ο πρώην κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

10.00 π.μ.
Μεγάλο ενδιαφέρον από την τ/κ κοινότητα για την κηδεία του αείμνηστου πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη. Όπως μεταδίδει η Κίπρις Ποστασί, στην κηδεία αναμένεται να παραστεί υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος, υπό τον γ.γ. Ασίμ Ακανσόι και τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ. Αναμένεται επίσης να παραστούν οι «βουλευτές» του ΡΤΚ Ντογούς Ντεριά, Φαζιλέτ Οζντενεφέ και ο Αρμαγάν Τζιαντάν, αλλά και ο «επαρχιακός γραμματέας Αμμοχώστου», Ερκούτ Σιαχαλί. Δεν είναι γνωστό εάν θα παραστεί ο πρόεδρος του ΡΤΚ και «πρωθυπουργός», Οζκάν Γιοργκαντζίογλου.

Σύμφωνα με την Κίπρις Ποστασί, στην κηδεία δεν θα παραστεί ο Σερντάρ Ντενκτάς, αλλά οι αδερφές του και ο γιος του, ενώ αναμένεται να παραστούν κάποια στελέχη του τ/κ Δημοκρατικού κόμματος. Το κόμμα Εθνικής Ενότητας δεν αναμένεται να αποστείλει αντιπρόσωπο στην κηδεία, ενώ το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας με τον πρόεδρο Τζεμάλ Οζγιγίτ επικεφαλής αντιπροσωπείας θα εκπροσωπηθεί.

Στην κηδεία του πρώην Προέδρου, Γλαύκου Κληρίδη θα παραστεί και ο πρόεδρος του κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Ιζέτ Ιζτζιάν με τον γ.γ. Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν.

Σε μήνυμά του προς την κόρη του αείμνηστου Προέδρου, Καίτη Κληρίδη, ο Οζκάν Γιοργκαντζίογλου εξέφρασε τα συλλυπητήρια του και λύπη για τον χαμό του.

9.58 π.μ.
Μολις έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τον οποίο υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

9.40 π.μ.
Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στον ιερο ναό Της Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο, για να παρευρεθεί στην νεκρώσιμο ακολουθία του Γλαύκου Κληρίδη.

9.20 π.μ.
Ολοκληρώθηκε η ειδική συνεδρίαση της Βουλής, η οποία συνήλθε λίγα λεπτά μετά τις 9:00π.μ. με μοναδικό θέμα την απόδοση τιμής στον εκλιπόντα πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρώτο Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γλαύκο Κληρίδη. Στη συνεδρία μίλησε για τον εκλιπόντα, ο κ. Ομήρου στην παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

9.15 π.μ.
Εφτασαν με το προεδρικό αεροσκάφος της Ελληνικής Δημοκρατίας για να παραστούν στην κηδεία του εκλιπόντος πρώην Προέδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Τον Ελληνα Πρωθυπουργό και τη συνοδεία του υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου.

Αμέσως μετά την άφιξη και με συνοδεία της Αστυνομίας, ο Ελληνας Πρωθυπουργός και η ελληνική αντιπροσωπεία αναχώρησαν για τη Λευκωσία χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.

Νωρίτερα...

Πολιτεία και κυπριακός λαός απευθύνουν σήμερα στις 11 π.μ. το ύστατο χαίρε στον ιστορικό ηγέτη της Κύπρου, Γλαύκο Κληρίδη. Έναν πολιτικό που η ζωή και η δράση του σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία της Μεγαλονήσου από τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την περίοδο του αντιαποικιακού Αγώνα κατά των Βρετανών και από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν.

Στις 11 το πρωί θα ψαλθεί η νεκρώσιμος ακολουθία από τον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο και ακολούθως η ταφή θα πραγματοποιηθεί στον οικογενειακό τάφο, στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία, δημοσία δαπάνη και με τιμές εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας.

Προσωπικότητες από όλο τον κόσμο θα συνοδέψουν τον Γλαύκο Κληρίδη στην τελευταία του κατοικία. Μεταξύ άλλων, η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί σε ανώτατο επίπεδο, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να φτάνει στο Προεδρικό λίγο μετά τις δέκα το πρωί απ’ όπου, μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, θα αναχωρήσουν για την εκκλησία. Θα παραστούν επίσης ο Πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο υπουργός Τουρισμού του Ισραήλ Ούζι Λάνταου, ο εκπρόσωπος Τύπου της Γραμματείας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Κώστας Σασματζόγλου εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ζοζέφ Ντολ και ο τέως κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Επίσης, στη Βουλή θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρία στις 9 π.μ. με θέμα την απόδοση τιμών στον εκλιπόντα πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρώτο Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γλαύκο Κληρίδη. Στη συνεδρία θα μιλήσει ο νυν Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, υπουργών και άλλων στελεχών της κυβέρνησης.

Source : www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου