Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Κόνιγκ: Συνολική λύση Κυπριακού θα ωφελήσει την κυπριακή ναυτιλία

Τα υπό κυπριακή σημαία πλοία θα μπορούσαν να επωφεληθούν σημαντικά από μια συνολική λύση του Κυπριακού και η πρόσβαση σε τουρκικά λιμάνια, ακόμα και πριν από την εφαρμογή μιας συνολικής λύσης, θα ήταν πολύ σημαντική για πλοιοκτήτες και διευθυντές, ανέφερε ο Αμερικανός Πρέσβης Τζον Κόνιγκ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, μιλώντας σε εκδήλωση κατά την οποία τιμήθηκαν ναυτιλιακές εταιρείες για τη συμμετοχή τους στο εθελοντικό πρόγραμμα AMVER της αμερικανικής ακτοφυλακής, ο κ. Κόνιγκ είπε ότι η Κύπρος συμμετέχει για πολλά χρόνια στο πρόγραμμα, καθώς πλοία υπό κυπριακή σημαία βρίσκονται μεταξύ των δέκα πρώτων χωρών που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα.

Πρόσθεσε ότι «η ναυτιλιακή βιομηχανία συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία του νησιού και θα είναι παίκτης-κλειδί στην προσπάθεια ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας».

«Όμως, θα ήθελα να ζητήσω από όλους σας να σκεφθείτε για ακόμη περισσότερες πιθανότητες που μπορεί να συνδέονται, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, με τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Όπως πολύ καλά αντιλαμβάνεστε, υπό κυπριακή σημαία πλοία θα μπορούσαν να επωφεληθούν σημαντικά από μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος. Πρόσβαση σε τουρκικά λιμάνια, το οποίο είναι λογικό να αναμένεται -πιθανώς ακόμα και πριν από την εφαρμογή μιας συνολικής λύσης, είναι βεβαίως μια ιδέα που αιωρείται για να εφαρμοστεί πριν από την επίτευξη συνολικής λύσης- θα ήταν πολύ σημαντική για πλοιοκτήτες και διευθυντές» ανέφερε ο Αμερικανός Πρέσβης, προσθέτοντας ότι «το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου και άλλα οφέλη θα βοηθήσουν πολλές εταιρείες».

Υπέδειξε στη συνέχεια ότι μια πολιτική λύση θα βελτίωνε την εικόνα του νησιού ως βάση για περιφερειακές δραστηριότητες και θα επέτρεπε στους πολιτικούς ηγέτες να επιλύσουν ζητήματα που σχετίζονται με το Δίκαιο της Θάλασσας και που τώρα εμποδίζουν την πλήρη εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Το AMVER είναι ένα ηλεκτρονικό εθελοντικό πρόγραμμα που χρησιμοποιείται παγκοσμίως από τις Αρχές Έρευνας και Διάσωσης για να διευθετήσουν βοήθεια για πρόσωπα που βρίσκονται σε κίνδυνο στις ανοικτές θάλασσες.

Σήμερα, περισσότερα από 22.000 πλοία από περισσότερες από 100 χώρες λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα AMVER. Κατά μέσο όρο, περισσότερα από 5.000 πλοία βρίσκονται κάθε μέρα στην εικόνα του AMVER και αυτοί οι αριθμοί αυξάνονται συνεχώς. Ο κεντρικός ηλεκτρονικός υπολογιστής του AMVER λαμβάνει περισσότερα από 14.000 μηνύματα την ημέρα. Τα τελευταία 13 χρόνια έχουν σωθεί 2800 άνθρωποι από πλοία που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα.

Οι πιο κάτω 22 ναυτιλιακές εταιρείες με έδρα την Κύπρο έχουν βραβευτεί για τα 156 πλοία τους που μετέχουν στο σύστημα AMVER

1. Athena Marine Co Ltd

2. Bernhard Schulte Shipmanagement (Cyprus) Ltd

3. Caroil Transport Marine Ltd

4. Columbia Shipmanagement Ltd

5. Deep Sea Supply Plc

6. Donnelly Tanker Management Ltd

7. Euroafrica Shipping Lines Cyprus Ltd

8. FML Shipmanagement Ltd

9. Hanseatic Chartering Ltd

10. Harvester Shipmanagement Ltd

11. Interorient Marine Services Ltd

12. Intership Navigation Co Ltd

13. Lemissoler Shipmanagement Ltd

14. Maestro Ship Management Ltd

15. Marlow Navigation Co Ltd

16. Mastermind Shipmanagement Ltd

17. Oriental Horizon Shipping Co Ltd

18. Reederei Nord Ltd

19. Rosshipcom Marine Ltd

20. Sinano Shipmanagement Ltd

21. SMT Shipmanagement & Transport Ltd

22. Unicom Management Services (Cyprus) Ltd

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν στη Λεμεσό στις 13 Νοεμβρίου, η Αμερικανική Πρεσβεία στη Λευκωσία, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και η Κυπριακή Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, CYMEPA.

Source : www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου