Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Δεν θυσιάζει το ψευδοκράτος για την Ε.Ε. διαμηνύει η Άγκυρα

Η ενίσχυση του ψευδοκράτους σε όλα τα επίπεδα είναι στις προτεραιότητες της Άγκυρας, η οποία φροντίζει να διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ποιο θέμα είναι ψηλά στην ατζέντα της. 

Μηνύματα που στέλνονται τόσο προς τη Λευκωσία όσο και προς την Ε.Ε. Ο Τούρκος υπουργός για θέματα ΕΕ και αρχιδιαπραγματευτής, Εγκεμέν Μπαγίς, δήλωσε πως δεν πρέπει να αναμένει κανείς ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει τη «βόρεια Κύπρο» για την ΕΕ ή την ΕΕ για τη «βόρεια Κύπρο», προσθέτοντας ότι και στα δύο θέματα «είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μέχρι τέλους τον δίκαιο αγώνα μας». 

Ο Τούρκος υπουργός για θέματα ΕΕ και αρχιδιαπραγματευτής μιλώντας σε δεξίωση του «προξένου» του ψευδοκράτους στην Κωνσταντινούπολη για την 30ή επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, είπε πως για την Τουρκία δεν είναι πλέον «η μικρή πατρίδα», αλλά «η αδερφή πατρίδα». Τόνισε δε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στο θέμα μιας λύσης που να βασίζεται στην πολιτική σχέση με την ανώτερη ταυτότητα που θα δημιουργήσουν μαζί η «ε/κ διοίκηση» και το ψευδοκράτος, όπως είπε. «Όταν οι δύο πλευρές προσεγγίσουν τη λύση, η Τουρκία θα δώσει σε αυτό μόνο τη στήριξή της». Με αυτό, σημείωσε, δεν εννοεί πως σε αδιέξοδο η Τουρκία θα αφήσει μόνο του το ψευδοκράτος «ή τα αδέρφια μας εκεί». 

Η Τουρκία, συνέχισε, ποτέ δεν άφησε μόνη της μέχρι σήμερα τη «βόρεια Κύπρο» και ούτε πρόκειται να το κάνει. Όταν το ψευδοκράτος, συνέχισε, δεν είναι ασφαλές, ούτε η Τουρκία δεν αισθάνεται ασφάλεια και όταν το ψευδοκράτος είναι ανήσυχο, η Τουρκία δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια της και να κοιμηθεί, λέγοντας ότι η μοίρα του ψευδοκράτους «είναι τόσο σημαντική όσο των Κονίων, της Κιουτάχειας, της Καισαρείας». Δεν πρόκειται, είπε, για καμιά προϋπόθεση ή όρο να εγκαταλείψουν το ψευδοκράτος και μάλιστα πρέπει να γίνει γνωστό ότι θα δώσουν με τον πιο σοβαρό τρόπο απάντηση σε τέτοιες προτάσεις, προσθέτοντας ότι το ψευδοκράτος είναι παρακαταθήκη του Σουλτάνου Φατίχ Μεχμέτ, του Ρουστού, του Μέντερες και του Ερμπακάν.

 Ο Νταβούτογλου στις ΗΠΑ Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ και θα έχει συνομιλίες με τον ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, τον υπουργό Αμύνης, Τσακ Χάγκελ, και τη σύμβουλο για θέματα ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Σούζαν Ράις. Όπως εκτιμά ο αρθρογράφος της Zaman, Αλί Ασλάν, το επίπεδο των επαφών που θα έχει ο Νταβούτογλου στην Ουάσιγκτον δείχνει ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κρατήσουν αποστάσεις από μια χώρα τέτοιας στρατηγικής σημασίας, όπως η Τουρκία. 

Ο καθηγητής του Παν/μίου Lehigh, Χένρι Μπάρκλεϊ, από την άλλη μεριά, αναφέρει ότι αυτό που επιχειρεί ο Νταβούτογλου είναι μια «επίθεση γοήτρου» (charm offensive) προς την Ουάσιγκτον, καθώς η Άγκυρα έχει καταλάβει πλέον ότι οι δεσμοί της με τις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να παγώνουν, ιδίως από τη στιγμή που ο πρόεδρος Ομπάμα δεν επικοινωνεί πλέον τόσο συχνά με τον Ερντογάν. 

 Source : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου