Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Στις 700 έφθασαν οι πρόωρες αφυπηρετήσεις στο Δημόσιο

Μορφή χιονοστιβάδας εξακολουθεί να παρατηρείται με τις πρόωρες αφυπηρετήσεις δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι σπεύδουν να αποχωρήσουν άρον-άρον υπό την ανησυχία μήπως υποστούν νέο βαθύτερο κούρεμα στα δικαιώματά τους. 

Καταιγιστική είναι καθημερινά η ροή αιτήσεων δημοσίων υπαλλήλων που παραλαμβάνει η ΕΔΥ. Από την αρχή του 2013 μέχρι και τον Σεπτέμβρη η ΕΔΥ ενέκρινε 688 αιτήσεις υπαλλήλων οι οποίοι αιτούνταν πρόωρης αφυπηρέτησης. Συνάμα, άλλοι 49 δημόσιοι υπάλληλοι συνταξιοδοτήθηκαν κανονικά. Ο μήνας κατά τον οποίο αποχώρησε ο μεγαλύτερος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων ήταν ο Αύγουστος με 189 άτομα και ακολουθούσε ο Ιούλιος με 149 άτομα. Οι μήνες με τις λιγότερες αφυπηρετήσεις ήταν ο Απρίλης και ο Μάρτιος, όταν αποχώρησαν 25 και 26 υπάλληλοι, αντίστοιχα. Οι αποχωρήσαντες προέρχονται από όλα τα Υπουργεία, μεγαλύτερος αριθμός όμως, φαίνεται να αποχωρεί από το Υπουργείο Υγείας. 

Οι αποχωρούντες είναι στη συντριπτική πλειονότητά τους υπάλληλοι οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τους 400 μήνες εργασίας και άρα θα λάβουν πλήρως τα συνταξιοδοτικά τους ωφελήματα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Μνημόνιο που η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε, μέχρι το 2016 το μέγεθος της Δημόσιας Υπηρεσίας πρέπει να είναι μικρότερο κατά 4.000 υπαλλήλους. Κατά την πρόσφατη κάθοδο του κλιμακίου της Τρόικας, οι τεχνοκράτες είχαν διατυπώσει στο Υπουργείο Οικονομικών επιφυλάξεις κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

 Ωστόσο, τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών αντέτειναν ότι είναι εφικτός ο στόχος, παραπέμποντας σε προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες από τον Σεπτέμβρη του 2013 μέχρι τον Δεκέμβρη του 2016 θα αφυπηρετήσουν κανονικά 276 εργαζόμενοι, μόνο από τη δημόσια υπηρεσία και ένας επιπρόσθετος αριθμός θα συνταξιοδοτηθεί από τον χώρο της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της εκπαίδευσης και των κρατικών νοσηλευτηρίων. 

Source : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου