Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Η Κύπρος αποχαιρετά έναν μεγάλο ηγέτη

Υπηρέτησε την Κύπρο και τον λαό της, για 60 χρόνια. Έζησε και διαχειρίστηκε, τις πιο κρίσιμες στιγμές αυτού του τόπου.

Δεν εγκατέλειψε ποτέ μάχη, και παρέμεινε μέχρι το τέλος ένας απλός και σεμνός στρατιώτης, στον αγώνα για επανένωση του τόπου. Έναν αγώνα που έκανε στόχο ζωής.

Ο Γλαύκος Κληρίδης μπορεί να μην πρόλαβε να δει τους κόπους του πολιτικού αγώνα να υλοποιούνται, ετοιμάζεται όμως για το μεγάλο ταξίδι έχοντας στο πλάι του, την Κύπρο και τον Ελληνισμό.

Τον λαό αυτό που ξέρει να τιμά τους ανθρώπους και πολιτικούς, που τάχθηκαν να τον υπηρετούν. Τον λαό που στις 11 το πρωί θα του πει το στερνό αντίο.

Η Εκκλησία Της Του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο, είναι σίγουρο ότι θα αποδειχθεί πολύ μικρή για να χωρέσει την αγάπη του κόσμου, ο οποίος από χθες το πρωί συμμετέχει στο λαϊκό προσκύνημα της σορού, του αειμνήστου τέως προέδρου της Δημοκρατίας.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ πλαισιούμενος από μέλη της Ιεράς Συνόδου. Τον επικήδειο θα εκφωνήσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Με βάση τις διευθετήσεις που έχουν γίνει κατά την κηδεία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, εκτός από την οικογένεια του εκλιπόντος, μόνον οι επίσημοι θα εισέλθουν εντός του Ιερού Ναού Της Του Θεού Σοφίας. Η ταφή θα γίνει στον οικογενειακό τάφο του εκλιπόντος, στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης.

Σύμφωνα με την αστυνομία μέτρα έχουν ληφθεί στους χώρους γύρω από τον Ιερό Ναό Του Της Θεού Σοφίας καθώς και στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης.

Από τις 9.00 το πρωί θα κλείσει η οδός Ελαιώνων στο Στρόβολο, από το σημείο των φώτων τροχαίας της Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας, μέχρι τα φώτα της συμβολής των οδών Σταδίου και Ελαιώνων.

Κλειστές θα παραμείνουν επίσης στο Στρόβολο οι οδοί Κυριάκου Μάτση - Καρκαβίτσα, Κυριάκου Μάτση - Ιθάκης και Παγγαίου - Περδίου - Ελαιώνων.

Κλειστή από τις 12.00 το μεσημέρι θα παραμείνει η Λεωφόρος Λάρνακος, από τα φώτα της συμβολής της με τη Διγενή Ακρίτα, μέχρι το ύψος της οδού Ποσειδώνος, που βρίσκεται το κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου θα ταφεί ο Γλαύκος Κληρίδης.

Δείτε σε live streaming την μετάδοση από την τηλεόραση του ΡΙΚ ΕΔΩ

ΟΛΟΙ ΚΛΙΝΟΥΝ ΕΥΛΑΒΙΚΑ ΤΟ ΓΟΝΥ
Κάρολος Παπούλιας
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
«Υπερασπίστηκε με πάθος τις απόψεις του, είχε εθνικό όραμα και διορατικότητα που αναγνωρίστηκε ακόμη και από πολιτικούς αντιπάλους. Έφυγε σε μία στιγμή κρίσιμη για το μέλλον του νησιού που δοκιμάζεται σκληρά από την οικονομική κρίση και παραμένει διχοτομημένο. Η συγκυρία αυτή απαιτεί υψηλό αίσθημα ευθύνης από την ηγεσία και το σύνολο του πολιτικού κόσμου στην Κύπρο. Η παρουσία και ο λόγος του Γλαύκου Κληρίδη θα λείψουν. Έφυγε μία ιστορική προσωπικότητα της πολιτικής ζωής του Κύπρου».

Αντώνης Σαμαράς
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Η Κύπρος έχασε ένα μεγάλο Έλληνα. Υπήρξε αγνός αγωνιστής και ευπατρίδης πολιτικός, μεγάλος πρωταγωνιστής σε όλους τους αγώνες των αδελφών Κυπρίων. Διέθετε σύνεση και τόλμη, διορατικότητα και αγνό πατριωτισμό και υπηρέτησε τη Μαρτυρική Μεγαλόνησο, αλλά και τον Ελληνισμό στο σύνολό του».

Ευάγγελος Μεϊμαράκης
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
«Αποχαιρετάμε μία εξέχουσα προσωπικότητα του Κυπριακού Ελληνισμού, έναν φίλο και ευπατρίδη που συνέδεσε τη ζωή του με τη νεότερη ιστορία της Κύπρου και πρωταγωνίστησε στους αγώνες του κυπριακού λαού για ανεξαρτησία, δημοκρατία, εθνική κυριαρχία και διεθνή αναγνώριση των δικαιωμάτων του. Υπήρξε ένας μεγάλος ηγέτης που διακρίθηκε σε σκληρές εποχές για το σθένος και την πολιτική του οξύνοια, αλλά και για τις διπλωματικές του ικανότητες.

Joseph Daul
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
«Ήταν ένας συνειδητοποιημένος Ευρωπαίος και καταλάβαινε ότι η ένταξη στην Ε.Ε. δεν θα ήταν μόνο μία άγκυρα σταθερότητας για την Κύπρο, αλλά ότι θα προωθούσε επίσης τη διαδικασία επανένωσης του νησιού και τον τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής. Χάρη στην πολιτική ικανότητα του Κληρίδη, η Κύπρος εντάχθηκε τελικά στην Ε.Ε. το 2004».

Εισφορές για τους αγνοούμενους αντί στεφάνων
Με βάση την επιθυμία της οικογένειας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, αντί στεφάνων στην κηδεία του που θα γίνει αύριο από τον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας, να κατατίθενται εισφορές για τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ).

Οσοι επιθυμούν να εισφέρουν στη ΔΕΑ εις μνήμη του Γλαύκου Κληρίδη - πέραν από το χώρο στο προαύλιο του Ιερού Ναού όπου θα κηδευτεί αύριο ο Γλαύκος Κληρίδης - μπορούν από σήμερα να εμβάζουν την εισφορά τους στον πιο κάτω Κυβερνητικό Λογαριασμό, αναφέροντας ταυτόχρονα το σκοπό της εισφοράς τους.

Δικαιούχος: Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας
Τράπεζα: Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου
SWIFT: CBCYCY2N
IBAN: CY16 0010 0001 0000 0000 0600 1010
Όνομα Λογ.: Γενικός Κυβερνητικός Λογαριασμός

Πρωταγωνιστής από ιδρύσεως της ΚΔ έως την ένταξή της στην Ε.Ε.
Το βιολογικό τέλος του Γλαύκου Κληρίδη, σε ηλικία 94 χρόνων, σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας μεγάλης πολιτικής διαδρομής που περιλαμβάνει κρίσιμες φάσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την ίδρυσή της έως την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που φέρει την προσωπική του σφραγίδα.

Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1919 και σπούδασε Νομικά στο King’s College του Λονδίνου. Το 1951 επέστρεψε στην Κύπρο όπου άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα. Εκεί γνώρισε και τον μετέπειτα ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς.

Ο Κληρίδης ήταν μέλος της ΕΟΚΑ και συμμετείχε στον απελευθερωτικό αγώνα με το ψευδώνυμο «Υπερείδης».

Συνέβαλε στη δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους συμμετέχοντας στη Διάσκεψη του Λονδίνου το 1959, αλλά και ως επικεφαλής της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας στη Μεικτή Επιτροπή για το Σύνταγμα.

Τον Ιούλιο του 1960 εξελέγη βουλευτής και στη συνέχεια πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Διατήρησε αυτή τη θέση ώς το 1976 και ως εκ του αξιώματός του συχνά έπρεπε να εκτελεί καθήκοντα Προέδρου Δημοκρατίας, αναπληρώνοντας τον Μακάριο.

Αξιοσημείωτη παραμένει η θητεία του μετά την κατάρρευση των πραξικοπηματιών και την τουρκική εισβολή (23.07.1974), όταν ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα Προέδρου της χώρας ώς τις 7 Δεκεμβρίου 1974, ημέρα κατά την οποία επανήλθε στην Κύπρο ο Μακάριος.

Στην ακολουθία των γεγονότων του 1964 και της έναρξης των διακοινοτικών συνομιλιών, ο Κληρίδης ορίστηκε το 1968 εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες, οι οποίες διήρκεσαν ώς τον Απρίλιο του 1976.

Τον Μάιο του 1976 επέστρεψε στην πολιτική σκηνή ιδρύοντας τον Δημοκρατικό Συναγερμό, συμβάλλοντας καταλυτικά στην εδραίωση του πολυκομματισμού και στον εκδημοκρατισμό της πολιτικής μας ζωής.

Χρειάστηκε να περάσουν 17 χρόνια για να κερδίσει ο Γλαύκος Κληρίδης τις εκλογές για την προεδρία της Δημοκρατίας το 1993 και παρέμεινε στο αξίωμα αυτό ώς το 2003. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Κληρίδης ήταν ο άνθρωπος που σφράγισε την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. με την απόφασή του να αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν (προϋπόθεση για να πάρει ημερομηνία ένταξης το 2004) στην ειδική συνάντηση παράλληλα της Συνόδου της Κοπεγχάγης, στην οποία δεν εμφανίστηκε ο Ραούφ Ντενκτάς.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της προσπάθειας για ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., δεν επέτρεψε και την υλοποίηση του οράματος της ζωής του, όπως αποκαλούσε τον στόχο της επανένωσης της Κύπρου.

Στις προεδρικές εκλογές του 2003 ζήτησε ανανέωση της λαϊκής εντολής για περιορισμένη θητεία ώστε να συνεχίσει τις προσπάθειες για λύση στη βάση του Σχεδίου Ανάν αλλά ηττήθηκε από τον Τάσσο Παπαδόπουλο και αποσύρθηκε οριστικά από την ενεργό πολιτική.

Source : www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου