Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε ο Γλαύκος Κληρίδης

* Στα σπλάχνα της γης της Κύπρου, που αγάπησε και υπηρέτησε, αναπαύεται ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

Νωρίτερα, η σορός του έφθασε στο χώρο του κοιμητηρίου Κωνσταντίνου και Ελένης με τη συνοδεία αγήματος και της φιλαρμονικής.

Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί υποδέχτηκε την σορό με χειροκροτήματα.


Η εξόδιος ακολουθία
Ολοκληρώθηκε η εξόδιος ακολουθία στον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας.

Ο κόσμος αποχωρεί σταδιακά από την εκκλησία, ενώ σε λίγο η σορός θα μεταφερθεί στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου θα γίνει η ταφή σε οικογενειακό τάφο.

Ισχυρά είναι τα μέτρα που λαμβάνει η Αστυνομία για την ασφάλεια των επισήμων, ενώ προβαίνει και σε ρυθμίσεις της τροχαίας κίνησης στην περιοχή του Στροβόλου καθώς και στη λεωφόρο Λάρνακος στη Λευκωσία, κοντά στο κοιμητήριο.

«Να πας στο καλό αγαπημένε μας Πρόεδρε, αγαπημένε μας καπετάνιε». Με τα λόγια αυτά αποχαιρέτησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον Γλαύκο Κληρίδη μέσα σε φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα.

Με το τέλος του επικήδειου από τον Πρόεδρο, άρχισε η κατάθεση στεφάνων από πολιτικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους.


Εν μέσω χειροκροτημάτων εισήλθε εντός του ναού, το φέρετρο με τη σορό του Γλαύκου Κληρίδη. Η εξόδιος ακολουθία άρχισε στις 11:00π.μ.

Λίγο πριν, η σορός έφτασε στο προαύλιο της εκκλησίας πάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου, με τη συνοδεία αγήματος, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά, της κόρης του εκλιπόντος Καίτης Κληρίδη και του φίλου και συνεργάτη του Παντελή Κούρου.

Το φέρετρο είναι σκεπασμένο με την κυπριακή και την ελληνική σημαία και περνά μέσα από πλήθος κόσμου.











Ελληνική αντιπροσωπεία: Θλίψη και συγκίνηση
Στις δηλώσεις του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σημείωσε πως βρίσκεται στην Κύπρο για την κηδεία του Γλαύκου Κληρίδη, όχι μόνο για να εκφράσει την προσωπική του θλίψη αλλά και για να καταθέσει την ιδιαίτερη τιμή του Μητροπολιτικού Ελληνισμού για το πρόσωπο του.

Λίγο πριν, ο κ. Σαμαράς υπέγραψε το βιβλίο Συλλυπητηρίων.

Μετά τις δηλώσεις τους, Πρωθυπουργός και Πρόεδρος Αναστασιάδης κατευθύνθηκαν προς τον ιερό ναό για την κηδεία.

Στον περίβολο του ναού και εκατέρωθεν της εισόδου είναι παρατεταμένο άγημα της Εθνικής Φρουράς το οποίο αναμένεται να αποδώσει τιμές όταν φτάσει η σορός του πρώην Προέδρου.

Από τους πρώτους επισήμους που έφθασαν στην εκκλησία ήταν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ, ο πρώην Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Γιαννάκης Μάτσης κ.α.

Νωρίτερα στο χώρο έφθασε πορεία μελών της ΝΕΔΗΣΥ και της φοιτητικής παράταξης Πρωτοπορία, οι οποίοι ντυμένοι στα μαύρα και κρατώντας πλακάτ, την ελληνική και την κυπριακή σημαία παρατάχθηκαν απέναντι από τον ναό.

Εντός του ναού βρίσκεται και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ενώ λίγο πριν την έναρξη της τελετής εισήλθε και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Στο Προεδρικό η ελληνική αντιπροσωπεία
Στο Προεδρικό αφίχθηκαν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, που έφθασαν στην Κύπρο για να παραστούν στην κηδεία του Γλαύκου Κληρίδη.

Την ελληνική αντιπροσωπεία υποδέχτηκε στην είσοδο του Προεδρικού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Δεν έγιναν δηλώσεις κατά την είσοδο τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

Εφτασαν γύρω στις 09.15 το πρωί με το προεδρικό αεροσκάφος της Ελληνικής Δημοκρατίας για να παραστούν στην κηδεία του εκλιπόντος πρώην Προέδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Τον Ελληνα Πρωθυπουργό και τη συνοδεία του υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου.

Αμέσως μετά την άφιξη και με συνοδεία της Αστυνομίας, ο Ελληνας Πρωθυπουργός και η ελληνική αντιπροσωπεία αναχώρησαν για τη Λευκωσία χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.

Στο μεταξύ, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε από νωρίς στον Ιερο Ναό Της Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο, για να παρευρεθεί στην κηδεία του Γλαύκου Κληρίδη, η οποία θα αρχίσει στις 11:00π.μ.

Η Αστυνομία στις 09:00π.μ. έχει κλείσει τη λεωφόρο Ελαιώνων στο ύψος των φώτων τροχαίας έξω από την εκκλησία, ενώ το μεσημέρι θα προβεί και σε άλλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λευκωσία, κοντά στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου θα ταφεί ο πρώην Πρόεδρος.

Ειδική συνεδρία στη Βουλή
Λίγο πριν τις 09:30π.μ. ολοκληρώθηκε η ειδική συνεδρίαση της Βουλής, η οποία συνήλθε λίγα λεπτά μετά τις 9:00π.μ. με μοναδικό θέμα την απόδοση τιμής στον εκλιπόντα πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρώτο Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γλαύκο Κληρίδη.

Στη συνεδρία μίλησε για τον εκλιπόντα, ο κ. Ομήρου στην παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.Μετά την ομιλία τηρήθηκε μονόλεπτος σιγή.


Ο Πρόεδρος της Βουλής στην ομιλία του αναφερόμενος στη μακρά διακονία του Γλαύκου Κληρίδη σημείωσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων μπορεί να σεμνύνεται ότι είχε ως πρώτο της Πρόεδρο τον Γλαύκο Κληρίδη.

Πρόσθεσε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης ανέλαβε την προεδρία του νομοθετικού σώματος σε μια εποχή δύσκολη, γεμάτη αγώνες, περιπέτειες, αντιξοότητες, αλλά και εποχή δημιουργίας και προόδου.

Τόνισε ότι η ισχυρή προσωπικότητα του, το ήθος του και οι τεράστιες νομικές του γνώσεις ήταν καθοριστικές παράμετροι για την οικοδόμηση της κοινοβουλευτικής πρακτικής στα πρώτα χρόνια ζωής του νεοσύστατου κυπριακού κοινοβουλίου.

«Σήμερα το κυπριακό κοινοβούλιο, το οποίο με τόση αφοσίωση υπηρέτησε, και στο οποίο έθεσε σφραγίδα ανεξίτηλη, τον τιμά για τη διαχρονική του προσφορά στους αγώνες της Κύπρου και του λαού μας», συνέχισε ο κ.. Ομήρου.

Παρατηρώντας επίσης ότι η μεγάλη αγάπη και το μέγιστο πάθος του Γλαύκου Κληρίδη ήταν η Κύπρος και ο ευρύτερος Ελληνισμός και το όραμα του η ελευθερία της πατρίδας, υπέδειξε ότι το «χρέος μας είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα, για να πραγματωθεί το όραμα του Γλαύκου Κληρίδη και ολόκληρου του Κυπριακού Ελληνισμού για μια ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα Κύπρο».

«Από την εποχή του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59, της εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, των δραματικών γεγονότων του 1963-64, της εθνικής τραγωδίας του 1974, των δύσκολων χρόνων που ακολούθησαν για την ανασυγκρότηση του κυπριακού κράτους, της κυπριακής κοινωνίας και οικονομίας, της πορείας ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ», ανέφερε, «ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε αδιάλειπτα παρών. Δεν φυγάδευσε ποτέ τον εαυτό του από τους αγώνες και τις αγωνίες της πατρίδας και του λαού».

Κάνοντας σύντομη αναφορά στον πολιτικό βίο του εκλιπόντος πρώην Προέδρου, ο κ. Ομήρου είπε ότι το 1959 πήρε μέρος στη Διάσκεψη του Λονδίνου και χρημάτισε Υπουργός Δικαιοσύνης στη μεταβατική περίοδο (1959-60).

Πρόσθεσε ότι την ίδια περίοδο διατέλεσε αρχηγός της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας στη Μικτή Επιτροπή για το Σύνταγμα, διετέλεσε βουλευτής του Πατριωτικού Μετώπου στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας κατά την περίοδο 1960-1969 και του Ενιαίου 1969-1976.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης στις 16 Αυγούστου 1960 εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι τον Ιούλιο του 1976. Σε πολλές περιπτώσεις εξετέλεσε καθήκοντα Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αναπληρωτής του Προέδρου της Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ κατά τις προσωρινές απουσίες του στο εξωτερικό.

Είπε ακόμα ότι στη διάσκεψη του Λονδίνου, που συγκλήθηκε τον Ιανουάριο του 1964, ανέλαβε την αρχηγία της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας, ενώ από το 1968 μέχρι το 1976 διετέλεσε εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Το 1976 ίδρυσε το Δημοκρατικό Συναγερμό του οποίου διατέλεσε Πρόεδρος από το 1976 μέχρι το 1993. Στις βουλευτικές εκλογές του 1981 και του 1985 εξελέγη βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας και στις βουλευτικές του 1991 εξελέγη βουλευτής του Συνασπισμού Δημοκρατικός Συναγερμός - Κόμμα Φιλελευθέρων στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, μέχρι την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1993, αξίωμα το οποίο κατείχε μέχρι το 2003.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν προσηνής, ανεξίκακος, μεγαλόθυμος, μειλίχιος, πνευματώδης, οξυδερκής, ικανός διαπραγματευτής, θεσμικός, διαλεκτικός, οπαδός του ήπιου πολιτικού λόγου, φορέας ήθους, εντιμότητας και ανιδιοτέλειας, χαρίσματα με τα οποία όπως ανέφερε ο Γλαύκος Κληρίδης διαμόρφωσε πρότυπο πολιτικού, το οποίο έχουμε απόλυτη ανάγκη στη σημερινή βαθειά κρίση αξιοπιστίας της πολιτικής, των πολιτικών και του πολιτικού συστήματος.

Περαιτέρω ανέφερε πως ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν χαρισματικός και ευαίσθητος, ήταν βαθειά ριζωμένος στις παραδόσεις και τους ηθικούς κανόνες και ταυτόχρονα απόλυτα αντισυμβατικός.

Είπε ακόμα πως ήταν ευκόλως αντιληπτό ότι ήταν κορυφαίος πολιτικός, αλλά όχι ιδιοτελής και υστερόβουλος, θεσμικός και ταυτόχρονα ανατρεπτικός, επιγραμματικός και τεκμηριωμένος, διδακτικός αλλά όχι επιδεικτικός, ανεκτικός στην αντίθετη άποψη και την κριτική, οπαδός του μέτρου και εχθρός της υπερβολής.

Πρόσθεσε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης ανταποκρίθηκε στην οικογενειακή κλίση της νομικής και της πολιτικής και την υπερέβη και δεν εκμεταλλεύτηκε ποτέ τα μεγάλα του προσόντα, αλλά εξετέθη σε κινδύνους στο όνομα των πεποιθήσεων και των αισθημάτων του.

«Θλιβόμαστε, γιατί ο Γλαύκος Κληρίδης είναι νεκρός και δεν ξεχνούμε ότι οι μεγάλοι νεκροί δεν φεύγουν», αλλά παραμένουν ζώντες και μετά θάνατον στις καρδιές των ανθρώπων, για να εμπνέουν, να φρονηματίζουν και να καθοδηγούν, ανέφερε επίσης ο κ. Ομήρου.

Λέγοντας ότι «ασφαλής πλέον ανήκει στην ιστορία και στην κρίση της», ο Πρόεδρος της Βουλής κατέληξε διατυπώνοντας τη θέση ότι «η φυσική του σιωπή θα αναδεικνύει διαρκώς τις διαστάσεις του έργου και της προσωπικότητας του, τον πλούτο των αισθημάτων του, το ανεξάντλητο περίσσευμα της διάνοιας και της ψυχής του, το μέγεθος της αφοσίωσης στο δημόσιο και το εθνικό συμφέρον, αλλά και το μεγάλο χρέος όλων μας για συνέχιση του αγώνα για ελευθερία και δικαίωση».

Το ύστατο χαίρε
Πολιτεία και λαός αποχαιρετούν σήμερα έναν ιστορικό ηγέτη, τον Γλαύκο Κληρίδη, που πορεύτηκε στ’ αχνάρια της ιστορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρωταγωνίστησε σε όλους τους σημαντικούς σταθμούς της.

Χτες, πολιτική ηγεσία και χιλιάδες πολίτες προσήλθαν στο λαϊκό προσκύνημα όπου είχε εκτεθεί η σορός, καθώς και στο Προεδρικό μέγαρο όπου ανοίχθηκε βιβλίο συλλυπητηρίων, για να εκφράσουν σεβασμό σε έναν άνθρωπο, που κέρδισε με τον βίο και την πολιτεία του την εκτίμηση όλων.

Σήμερα, στην κηδεία, η Ελλάδα εκπροσωπείται σε ανώτατο επίπεδο, με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να φθάνει στο Προεδρικό λίγο μετά τις δέκα το πρωί, απ΄ όπου μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα αναχωρήσουν για την εκκλησία. Στην κηδεία θα παραστούν επίσης ο Πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ίβαν Μρκιτς, καθώς και ο υπουργός Τουρισμού του Ισραήλ Ούζι Λάνταου, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση της χώρας του και άλλοι επίσημοι.

Η σημερινή μέρα έχει κηρυχθεί αργία για το δημόσιο, ενώ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα προσφέρουν διευκολύνσεις σε όσους εργαζόμενους επιθυμούν να παραστούν στην κηδεία.

Βαθιά θλίψη από τους απόδημους
Τη βαθιά τους θλίψη εκφράζουν οι όπου Γης Έλληνες Κύπριοι απόδημοι για το θάνατο του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, διαβιβάζοντας με σχετική ανακοίνωσή τους τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

«Η Κύπρος», δηλώνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), «έχει χάσει ένα άξιο τέκνο της, έναν πολιτικό που θα πρέπει να καθοδηγεί τις νεότερες γενιές». Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΜΑΚ αναγνωρίζει ότι «ο Γλαύκος Κληρίδης πάντοτε έδειχνε με ιδιαίτερη ευαισθησία το ενδιαφέρον του για τα προβλήματα των αποδήμων, πολλά εκ των οποίων είχαν επιλυθεί επι δικής του προεδρίας».

Ο Γλαύκος Κληρίδης, τονίζει η ΠΟΜΑΚ, «υπήρξε ένας μεγάλος ηγέτης με μεγάλη πολιτική διορατικότητα και το κύρος του αναγνωρίζεται από όλους, ακόμη και από πολιτικούς του αντιπάλους. Είναι ο άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με όλους τους αγώνες της Κύπρου, από την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959 μέχρι σήμερα, καταγράφοντας ο ίδιος ένα σημαντικό μέρος της Ιστορίας της Κύπρου».

Τον πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, θα ενθυμούνται όλοι οι Κύπριοι, είτε ζουν στο νησί είτε στο εξωτερικό, με μεγάλη συμπάθεια και θαυμασμό, δηλώνει με ανακοίνωσή της η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου.

-Source : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου