Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Σχέση -Σεξ, Γάμος - Σεξ … Ρουτίνα … NO Σεξ?

Το φλερτ, μια ματιά, ένα άγγιγμα, ένα φιλί και μια αγκαλιά - όλα μαζί, μπορούν να δείξουν ότι ο ένας καταλαβαίνει τον άλλο. Το σώμα, στην υπηρεσία της απόλαυσης, μπαίνει κι αυτό στο παιχνίδι βγάζοντας τον πόθο, τη συναισθηματική ένωση και αναπόφευκτα δένει δύο ανθρώπους μαζί. 

Ο αρχικός δεσμός αρχίζει - ο έρωτας, ο ρομαντισμός, η αγάπη, η πιθανή συγκατοίκηση και συμβίωση, η σεξουαλική ζωή και τελικά ο γάμος με το αίσιο τέλος, αυτά που εκτυλίσσονται στις ταινίες μέσα σε ένα δύωρο, σαγινέυει όλους μας. Και όπως στις ταινίες, αναζητούμε τον/τη σύντροφο για μια σχέση, μια συναισθηματική δέσμευση, με πυρήνες αξιών την αγάπη και το σεβασμό, με προσδοκίες να μείνουμε ερωτευμένοι για πάντα μαζί.

Παρόλο που κανένας από μας δεν ανεβαίνει τα σκαλοπάτια της εκκλησίας με το διαζύγιο υπόψη και τις ισοπεδωτικές κοινωνικές, όπως και συναισθηματικές συνέπειες ένος διαζυγίου, πολλοί είναι οι γάμοι που διαλύονται. Στην Κύπρο τα ποσοστά διαζυγίων αυξάνονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Από τους πιο ισχυρούς και ύπουλους εχθρούς του γάμου είναι αυτά που δεν εκτυλίσσονται στις ταινίες μέσα στο χολιγουντιανό, ονειρικό δίωρο. Κατ’ ακρίβεια είναι η ρουτίνα και οι καθημερινές πιέσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ο κάθε γάμος με το πέρασμα του χρόνου. 

Η ρουτίνα είναι ανιαρή και προβλέψιμη, όχι μόνο στις καθημερινές μας συνήθειες και πράξεις, αλλά και στην εκδήλωση των συναισθηματικών μας σχέσεων. Τι λέμε και πώς εκφράζουμε αυτά που θέλουμε να πούμε. Η καθημερινότητα μας, που αποτελείται από τις ίδιες επαναλαμβανόμενες αντιδράσεις στις σχέσεις μεταξύ του ζευγαριού, όπως και η επανειλημμένη περιστροφή στα ίδια θέματα στις συζητήσεις μας, μας δημιουργούν την αναμονή πως το άυριο θα φέρει τα ίδια με κάθε άλλη μέρα. Αυτό σαφώς χρωματίζει το γάμο μας. Οι καθημερινές πιέσεις συσσωρεύονται μέχρι που φτάνουν στο σημείο που γίνονται ανυπόφορες. Σαν αποτέλεσμα δημιουργούνται η ανασφάλεια, η μοναξιά και το υπαρξιακό κενό – Γκρίνια δεν παντρεύτηκες, αλλά γκρίνια θα πάρεις - και τέλος, όλα οδηγούν την επικοινωνία σε αδιέξοδο. 

Η καλή επικοινωνία που αποτελούσε τη βάση για να γνωρίσουμε το/τη σύντροφο μας και να μάθουμε τι του/της αρέσει πιο πολύ (συνδεδεμένο φυσικά για μια ολοκληρωμένη σεξουαλική ζωή), χάνεται. Η υγιής εξέλιξη και διατήρηση της επικοινωνίας όπου, σιγά σιγά τα δυο σώματα αρχίζουν να επικοινωνούν πρώτα με τη ματιά, μετά με τα λόγια, και τέλος μέσα από την αφή, δέρμα με δέρμα, φιλί με φιλί, έχει αντικατασταθεί με το Panadol («έχω πονοκέφαλο») ή/και την ατάκα «είμαι κουρασμένος/η … αύριο». Επικοινωνία γιοκ!



Αναπόφευκτα το κάποτε απίστευτα σεξουαλικό ζευγάρι που έβγαζε τα μάτια του σε κάθε ευκαιρία, σταματά να είναι υπομονετικό, ευαίσθητο, φλογερό, παθιασμένο, φινετσάτο, κατανοητικό, συγχωρητικό, στοργικό, ειλικρινές, με ελαττώματα αλλά γενναιόδωρο, παιγνιδιάρικο, ζωτικό και ονειροπόλο – και εννοείται, το σεξ, ζωτικό στοιχείο σε μια μακροχρόνια σχέση (όπως είναι και ο γάμος), με άλλοτε γρήγορα και άλλοτε γοργά βήματα, μειώνεται, γίνεται ρουτινιάρικο, και μετά απλά δεν υπάρχει! 

Οι ερωτογενείς χάρτες του συντρόφου μας, που κάποτε εξερευνούσαμε σαν να ήταν χάρτες κρυμμένου θησαυρού, μπαίνουν σε ξεχασμένο, απαρχαιωμένο μπαούλο. Εμείς? Πέρα βρέχει στην Καραμανιά χιονίζει! Το γαϊδαρό μας το δέσαμε, κάναμε και δυο τρία παιδάκια, βάλαμε και τα κιλάκια μας, αμελήσαμε τον εαυτό μας και … η κοινή ζωή μας τελειώνει. Αποδεχόμαστε παθητικά την εξέλιξη του γάμου μας προς αυτή την κατεύθυνση. Για να χαλαρώνουμε παραγγέλλουμε Delivery, ασχολούμαστε με τα παιχνίδια στο I-pad, μαθαίνουμε το «έξω μόνος/η με την παρέα», το Badoo και το Facebook! Ο κάθε ένας μας στην κοσμάρα του, και έτσι καιροφυλακτούν ο χωρισμός ή/και το διαζύγιο. 

Φυσιολογικό είναι, μιας και οι όμορφες αναμνήσεις του παρελθόντος φθείρονται εξαιτίας του ότι, εμείς επιτρέπουμε την ένταση των πιέσεων του παρόντος και της ρουτίνας, να καταβάλλουν τον έγγαμο βίο. Ξεχνάμε να επειδιώξουμε την αναθέρμανση της συζυγικής σχέσης και δεν αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο σαν ξένο με στόχο να ξανακερδίσουμε και να ξαναελκύσουμε ο ένας τον άλλο. Ξεχνάμε ότι για να λειτουργήσει ο γάμος χρειάζεται την ανάλωση ενέργειας εκ μέρους μας και την επίδειξη σημασίας προς τον άνθρωπο μας. Ξεχνάμε να δίνουμε ο ένας στον άλλο την κατάλληλη και ανάλογη στήριξη στις κοινωνικές, συναισθηματικές, σεξουαλικές, διανοητικές και πνευματικές ανάγκες μας. 
 
Ο γάμος είναι θεσμός, ένα σοβαρό ζήτημα και ένας από τους σπουδαιότερους παράγοντες της συνεχούς ολοκλήρωσης της ευτυχίας και αυτοεκτίμησης μας, αλλά και της ολοκλήρωσης του κάθε ατόμου σαν ανθρώπου. Οι ψευδαισθήσεις δεν χωράνε – δεν υπάρχει γάμος που δεν έχει ή δεν θα απειληθεί με ρουτίνα, καθημερινές πιέσεις και πιθανό χωρισμό. Αυτά δεν σημαίνουν αναγκαστικά και το τέλος.



Αντιθέτως πολλά μπορούν να διαμορφωθούν αν αλλάξουμε τον τρόπο αντιμετώπισης, του τι σημαίνει γάμος και πως αντιμετωπίζουμε τη ρουτίνα; Αρπάξετε την ευκαιρία να κάνετε μια μικρή αλλά συναισθηματικά σημαντική έκπληξη στον άνθρωπό σας - αγκαλιάστε τον έτσι απλά, στα καλά καθούμενα και πέστε του πόσο τον αγαπάτε, πόσο περήφανο σας κάνει, ευχαριστείστε τον για τα όσα σας έχει προσφέρει, αναγνωρίστε το όμορφο πλάσμα που στέκετε δίπλα σε σας και στα παιδιά σας, μοιραστείτε κάτι βαθιά συναισθηματικό και τρυφερό. Αφιερώστε χρόνο στο γάμο και στις ανάγκες του δικού σας ανθρώπου, ανοίξετε τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ σας και ακούστε τον. Πράξετε ανάλογα, δείξετε τον πόθο και την εκτίμηση σας γι αυτόν. Μην παίρνετε τον άνθρωπο σας δεδομένο. Δεν είναι!

Γδυθείτε!!! … ανεξαρτήτως ηλικίας! Κάμα Σούτρα σου ερχόμαστε …

1. Παιχνίδι γοητείας!
Μεταχειριζόμαστε το σύντροφο μας σαν να ήταν ο εραστής μας και δεν παρατάμε το παιχνίδι γοητείας … όλοι θέλουμε να νοιώθουμε επιθυμητοί, ανεξαρτήτως ηλικίας, και είναι στο χέρι μας να κρατάμε τη φλόγα του πάθους ζωντανή. Η αγάπη είναι σαν χειροτεχνία, καθημερινή δουλειά, φροντίδα κλπ. Για να διατηρούμε τη φλόγα της επιθυμίας ζωντανή πρέπει να την καλλιεργούμε, πιστώνοντας και ποτίζοντας την συνεχώς.

2. Παιχνίδι της αποπλάνησης!
Ο μηχανισμός του εγκεφάλου ξεδιπλώνεται και πετυχαίνει κάθε κύτταρο του σώματος μας να είναι σε απόλυτη ετοιμότητα για σεξ. Χρειάζεται να βάζουμε σε λειτουργία και τις πέντε μας αισθήσεις μέσα από τα χίλια δυο ερωτικά παιχνίδια π.χ. το ερωτικό παιχνίδι λέξεων και ιστοριών κλπ …

3. Ξεκινάμε τα «παιχνίδια!
Όπως η ρουτίνα είναι εχθρός των σεξουαλικών σχέσεων, έτσι και η άρση των απαγορεύσεων είναι ο καλύτερος τους σύμμαχος. Πριν παραδοθούμε αμαχητί στην ανία, ας αφήσουμε τη φαντασία μας να καλπάσει ελεύθερα.
SOS - Απαλλαχτείτε από παλιές προκαταλήψεις!
SOS – Απομακρύνετε τα ταμπού από το κρεβάτι! Δεν υπάρχουν όρια στο σεξ εκτός από αυτά που εμείς οι ίδιοι θέτουμε του εαυτού μας. Δοκιμάστε καινούργιες στάσεις και αφεθείτε μόνο στην απόλαυση! Υπάρχουν τόσες στάσεις όσες και νύχτες/μέρες απόλαυσης.

4. Σάλτσα! Πικάντικες και τολμηρές εκπλήξεις είναι η σάλτσα στον έρωτα που κάνει τη σεξουαλική σχέση υπέροχη και ταυτόχρονα αυξάνει την επιθυμία.

Π.χ. Το ερωτικό συμπόσιο είναι μια σεξουαλική πρακτική, που ανάβει φωτιές!
Π.χ. Η ανταλλαγή φαντασιώσεων είναι από τα πιο ερωτικά διεγερτικά παιχνίδια!
Π.χ. Σεξ Παντού και ότι ώρα να ‘ναι! Το σεξ δεν ταυτίζεται μόνο με την κρεβατοκάμαρα και τη νύχτα. Απολαύστε, αν τολμάτε, ευκαιρίες μέσα στη μέρα για να βάλετε το χέρι σας στο σύντροφο σας!
Π.χ. Σεξ από το τηλέφωνο με το ταίρι σας … νιάου!

5. Πικάντικες Εκπλήξεις!
Μια και η τεχνολογία είναι στη ζωή μας για τα καλά, χρησιμοποιείστε το χρόνο σας στο internet να γράψετε μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του, ή αφήστε του ένα μήνυμα στο τηλέφωνο, και πάρτε το και ένα βήμα πάρα πέρα και κλείστε του ένα διεγερτικό «ραντεβού στα τυφλά»!

6. Διέγερση!
Αφιερώστε χρόνο στην ίδια την διέγερση, π.χ. αυνανισμό, μάθετε πώς λειτουργείτε σε επίπεδο σεξουαλικής απόλαυσης. Μετά θα σας είναι πιο εύκολο να απολαύσετε το σεξ με τον σύντροφο σας.

7. Πάθος!
Αφιερώστε χρόνο στην άσκηση. Είναι επιστημονικά πλέον αποδεδειγμένο ότι η τακτική άσκηση αυξάνει τη σεξουαλικότητα.
Αφιερώστε και δυο τρεις ώρες τη βδομάδα στην κοινή χαλάρωση σε μασάζ και χάδια. Το πάθος έρχεται με τα χάδια.

8. Σέξι εσώρουχα!!
Η σπίθα στο σεξ έχει άμεση σχέση με τα εσώρουχα. Ειδικά στους άντρες που έχουν το στίγμα της «ηδονοβλεψίας» και η οπτική επαφή είναι σημαντικό στοιχείο που γεννά το σεξ!

9. Είπαμε γδυθείτε … αλλά … γυναίκες προσέξτε!!!
Η λίμπιντο απογειώνεται και το σώμα μας φλέγεται από την επιθυμία να αγαπηθεί. Τα ρούχα μας είναι περιττά και θέλουμε να γδυθούμε να νοιώσουμε το σώμα του συντρόφου μας πάνω στο δικό μας … πρέπει όμως να περιμένουμε … λίγο … να χρησιμοποιήσουμε το γδύσιμο σαν μέρος του ερωτικού παιχνιδιού σας, π.χ. στριπτίζ ή/και γδύσε με - μην πάτε κατευθείαν στο ψητό. Αφήνουμε τα εσώρουχα μας για το τέλος!

10. Η Τέχνη του Σεξ!
Χρειάζεται να εξασκήσουμε την ικανότητα να αφηνόμαστε ελεύθεροι, άνετοι δηλαδή με το σώμα μας, και να μπορούμε να επικεντρωθούμε στις αισθήσεις που δίνουμε και παίρνουμε.




Ταυτόχρονα, ξανά ανακαλύψτε το σύντροφο σας … Είναι σημαντικό να γνωριζόμαστε σε βάθος, έτσι ώστε να ξέρουμε πώς να διεγείρουμε ο ένας τον άλλο.


Χριστίνα Φ. Σορόκου
Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολογός & Ανθρωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια , Κέντρο Ψυχοθεραπείας & Ψυχομετρικής,

Φωτίου 3, Ρίβερ Κωρτ. 3ος όροφ, Αρ. 16, 1095/Λευκωσία,

Τηλ: 22458750, Κιν: 99532393, Φαξ. 22672718,

Email: cofpsychotherapynpsychometrics@gmail.com

https://www.facebook.com/CenterOfPsychotherapyAndPsychometrics
Πηγή: http://cyprusfashion.com.cy
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Μύθοι… Και Πραγματικότητες

«Ταμπέλες»; Ποιος Τις Χρειάζεται;

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου