Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Ανεξάρτητη Αρχή: Πολίτες παραπονιούνται για την Αστυνομία – Ισχυρισμοί για κακοποίηση

Περίπου τα μισά από τα παράπονα των πολιτών που διερευνά η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας αφορούν ισχυρισμούς για κακοποίηση από μέλη της Αστυνομίας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Αρχής Ανδρέας Σπυριδάκις.


Σε δηλώσεις του μετά την επίδοση, στο Προεδρικό Μέγαρο, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη των δυο Ετήσιων Εκθέσεων της Αρχής για το 2011 και το 2012, ο κ. Σπυριδάκις είπε πως το 2012 υποβλήθηκαν στην Αρχή 145 παράπονα και το 2011 132 παράπονα, δηλαδή υπήρξε μια αύξηση γύρω στο 10%.

«Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι ο θεσμός της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας έχει εδραιωθεί και το κοινό την εμπιστεύεται και προσφεύγει σε αυτήν για την υποβολή παραπόνων εναντίον κατ’ ισχυρισμόν παράνομων συμπεριφορών από μέλη της Αστυνομίας».

Σε σχέση με το 2011, ο κ. Σπυριδάκις ανέφερε πως από τα 51 παράπονα για τα οποία ορίστηκαν ανακριτές, για τα 35 παράπονα δεν προέκυψαν πειθαρχικά αδικήματα. Για τρία παράπονα προέκυψαν ποινικά αδικήματα, αλλά μόνο για το ένα καταχωρήθηκε ποινική δίωξη από το Γενικό Εισαγγελέα.
Για άλλα έξι προέκυψαν πειθαρχικά παράπονα, ενώ για δυο παράπονα η διερεύνηση αναστάληκε λόγω παράλειψης των παραπονούμενων να δώσουν κατάθεση. Ένα παράπονο αποσύρθηκε από τους ίδιους τους παραπονούμενους και τέσσερα παράπονα είναι υπό διερεύνηση.

Το 2012 από τα 58 παράπονα για τα οποία διορίστηκαν ανακριτές, για τα 35 δεν προέκυψαν πειθαρχικά ή ποινικά αδικήματα. Για πέντε παράπονα προέκυψαν ποινικά αδικήματα και για τα τρία από αυτά καταχωρήθηκε ποινική δίωξη από το Γενικό εισαγγελέα. Για έξι προέκυψαν πειθαρχικά αδικήματα. Τέσσερα προωθήθηκαν για πειθαρχική δίωξη και για άλλα δυο δεν έγινε εισήγηση για πειθαρχική δίωξη, λόγω της φύσεως των υποθέσεων, αλλά έγιναν οι δέουσες συστάσεις προς τον Αρχηγό Αστυνομίας. Για τρία παράπονα η διερεύνηση αναστάληκε λόγω της παράλειψης των παραπονούμενων να δώσουν κατάθεση.

Σύμφωνα με τον κ. Σπυριδάκι, το 2011 υπήρξε μια ποινική υπόθεση που έχει προχωρήσει για ποινική δίωξη. Αφορά τον ισχυρισμό πολίτη για κακοποίησή του κατά τη σύλληψή του μετά το πέρας του ποδοσφαιρικού αγώνα Αναγέννησης Δερύνειας – Ομόνοιας στις 16 Οκτωβρίου του 2011. Το αδίκημα αφορά πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης.

Το 2012 υπήρξαν πέντε περιπτώσεις ποινικών υποθέσεων, αλλά ο Γενικός Εισαγγελέας ενέκρινε να προωθήσει την ποινική δίωξη για τρεις περιπτώσεις. Το ένα αφορά ισχυρισμό πολίτη για κακοποίησή του κατά την κράτησή του στον Αστυνομικό Σταθμό Λάρνακας μετά που συνελήφθη για κατανάλωση αλκοόλ. Και σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης. Άλλη περίπτωση έχει να κάνει με τον ισχυρισμό πολίτη για ευνοιοκρατική μεταχείριση μετά από ψευδή καταγγελία κατά τη διερεύνηση τροχαίου δυστυχήματος και το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται μέλος της ΑΔΕ Λευκωσίας αφορά παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος και παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία.

Η τρίτη περίπτωση που έχει προωθηθεί από το Γενικό Εισαγγελέα μετά από εισήγηση της Αρχής. Αφορά τον ισχυρισμό δυο Ρουμάνων για ρατσιστική συμπεριφορά και κακοποίησή τους κατά τη διάρκεια ελέγχου από αστυνομικούς στο διαμέρισμά τους μετά από καταγγελία για οχλαγωγία. Κατηγορούμενα στην υπόθεση αυτή είναι δυο μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου.

Ο κ. Σπυριδάκις ανέφερε πως η Αρχή υποβάλλει εισηγήσεις για αντιμετώπιση των δυσκολιών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, το κυριότερο εκ των οποίων είναι η μείωση του προϋπολογισμού της.

Ανέφερε πως ο προϋπολογισμός της για το 2013 ανέρχεται στις 280 χιλιάδες ευρώ και το 2012 γύρω στις 300 χιλιάδες.

Είπε πως αν η Αρχή είχε ένα πιο «δυνατό» προϋπολογισμό θα μπορούσε να προχωρεί σε διερεύνηση σε βάθος όλων των υποθέσεων, σημειώνοντας πως για τις μισές υποθέσεις διορίζονται ποινικοί ανακριτές και για τις άλλες μισές η Αρχή προβαίνει σε προκαταρκτικές διερευνήσεις.

Σημείωσε πως συζήτησαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το θέμα του διορισμού μόνιμων ανακριτών εκφράζοντας την πεποίθηση της Αρχής πως «ο διορισμός μόνιμων ποινικών ανακριτών, μέσα στο πλαίσιο του υφιστάμενου προϋπολογισμού, θα μπορεί να λύσει ένα πρόβλημα το οποίο έχει η Αρχή».

Όπως επεσήμανε υπάρχει ένας πολύ ευρύς κατάλογος  που έχει εγκρίνει ο Γενικός Εισαγγελέας από 30 άτομα πρώην αξιωματικούς της Αστυνομίας και δικηγόρους και η Αρχή επιθυμεί όπως οι ποινικοί ανακριτές είναι μη συνταξιούχοι.

Είπε εξάλλου πως η Αρχή εισηγείται όπως ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή της, ώστε να μπορεί να μπορεί να διεξάγει ανακριτικές ενέργειες χωρίς να εξαρτάται αναγκαστικά από τα τμήματα της Αστυνομίας.

Ο κ. Σπυριδάκις σημείωσε εξάλλου πως η δημιουργία και η λειτουργία της Αρχής έχει επικροτηθεί από πολλούς ανεξάρτητους οργανισμούς και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά των Βασανιστηρίων και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όλα αυτά συνηγορούν για την ύπαρξη της Αρχής η οποία δεν αποτελεί τροχοπέδη για την Αστυνομία αλλά ασπίδα και προάσπιση της Αστυνομίας σε περιπτώσεις κακόβουλων ισχυρισμών εναντίον της, επεσήμανε ο κ. Σπυριδάκις

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου