Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Επιτέλους έθεσε υποψηφιότητα! - Επαναδιεκδικεί την Προεδρία του ΔΗΚΟ ο Μ. Καρογιάν

Την πρόθεσή του να επαναδιεκδικήσει εκλογή στο αξίωμα του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος εξήγγειλε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, αναφερόμενος και στο πρόσφατο Καταστατικό και Ιδεολογικό Συνέδριο του κόμματος, με το οποίο, όπως είπε, θέλησαν να σημάνουν την αντεπίθεση.


"Σε αυτή την αντεπίθεση δίνω ενεργά το δικό μου παρών", είπε σε δηλώσεις του σήμερα στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΚΟ, προσθέτοντας πως αυτή είναι η έννοια και της δικής του απόφασης να ανακοινώσει σήμερα ότι προτίθεται να υποβάλει υποψηφιότητά για την επανεκλογή του στην Προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος.

"Όχι απλώς για να ανανεώσω τη θητεία μου, αλλά για να υπηρετήσω το κόμμα μας με αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος, με πολιτική ωριμότητα και συνέπεια στις διαχρονικές αρχές και αξίες του", είπε ο κ. Καρογιάν.

"Σταθερό όραμά μου", συνέχισε, "ένα ενωμένο και δυνατό Δημοκρατικό Κόμμα, ένα ισχυρό κέντρο, μια νέα δίκαιη και δικαιωμένη, αναπτυσσόμενη και ξανά ευημερούσα Κύπρος".

"Σε έναν ακριβώς μήνα", δήλωσε ο κ. Καρογιάν, "τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος καλούνται να εκλέξουν τον Πρόεδρο που θα ηγηθεί του κόμματος και θα διαφυλάξει το ρόλο του χώρου του Κέντρου στη δυσκολότερη μετά την καταστροφή του 1974 περίοδο για την Κύπρο και το λαό της".

"Σεβόμενος την ιδιότητά μου, ως Προέδρου, που όφειλε να λειτουργεί ως εγγυητής της ενότητας και της συνοχής του κόμματος", συνέχισε, "είχα αποφύγει μέχρι σήμερα να λάβω και να ανακοινώσω οποιαδήποτε απόφαση σχετική με την επαναδιεκδίκηση ή μη του ανωτάτου κομματικού αξιώματος, πολύ δε περισσότερο που οι δραματικές για τον τόπο μας περιστάσεις επέβαλλαν συνεχώς άλλες προτεραιότητες και διαφορετικές ιεραρχήσεις ενδιαφερόντων, ευθυνών και καθηκόντων".

"Στο διάστημα των ετών που μεσολάβησαν από την εκλογή μου ως Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος", είπε ο κ. Καρογιάν, "προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις να υπηρετήσω το εθνικό και δημόσιο συμφέρον και να υπερασπιστώ τις αρχές της κεντρώας φιλοσοφίας και ιδεολογίας του κόμματός μας και τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της μεσαίας τάξης και των μη προνομιούχων ομάδων του πληθυσμού που εκφράζει και υπηρετεί το Δημοκρατικό Κόμμα".

"Ποτέ δεν διανοήθηκα", συνέχισε, "να ακολουθήσω μιαν προσωπική στρατηγική αδιάφορη για τα διακυβεύματα του παρόντος και του μέλλοντος της πατρίδας μας" και "ποτέ δεν προέταξα το προσωπικό πολιτικό όφελος έναντι του εθνικού συμφέροντος, του δημόσιου συμφέροντος και του γενικότερου καλού του τόπου και του λαού μας".

Ο κ. Καρογιάν, αναφερόμενος στο έργο που επετέλεσε όλα αυτά τα έτη της θητείας του στο ΔΗΚΟ, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, "στην έλλειψη συλλογικότητας που παρουσιάσθηκε συχνά και το περίσσευμα εσωστρέφειας, που μονίμως προκαλούσαν οι προσωπικοί ανταγωνισμοί και οι εγωιστικές φιλοδοξίες".

"Μπροστά στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η ενότητα και η συνοχή, οι συμβιβασμοί που προτίμησα να κάνω ανέκοπταν, είναι αλήθεια", είπε, "τη δυναμική της ανανέωσης".

"Μπροστά στην άλλη ανάγκη της πατρίδας μας να διασφαλισθεί η πολιτική σταθερότητά της και η συναινετικότερη δυνατή διακυβέρνησή της, η συμμετοχή του Δημοκρατικού Κόμματος στη διαχείριση της εξουσίας ήταν μεν μια στρατηγική επιλογή και μία βασική προϋπόθεση, ήταν όμως, ταυτόχρονα, μια φθοροποιός αποστολή με υψηλό κόστος και αναπόφευκτη σχεδόν συνέπεια την υποβάθμιση της ιδεολογικής δουλειάς και της οργανωτικής δράσης", πρόσθεσε.

"Την ώρα, κατά την οποία κάποιοι επωφελούνταν για να ασκήσουν εκ του ασφαλούς επιλεκτική αντιπολίτευση", δήλωσε ο κ. Καρογιάν, "το Δημοκρατικό Κόμμα υφίστατο τις συνέπειες τεχνητών διαχωρισμών σε `επίσημες` και `ανεπίσημες` φατρίες, με αποτέλεσμα να πικραίνεται ο κόσμος του, να ζημιώνεται η εικόνα του και να καταρρακώνεται η πολιτική του αξιοπιστία", όμως, πρόσθεσε, "παρ` όλα αυτά, το Δημοκρατικό Κόμμα στάθηκε όρθιο" και, σε πείσμα προβλέψεων και δημοσκοπήσεων, σε πείσμα χαιρέκακων κασσανδρολογικών προφητειών, πέρασε με επιτυχία τη δοκιμασία των τελευταίων βουλευτικών εκλογών"  και "πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια για μίαν εθνική συνεννόηση προ του κινδύνου της οικονομικής κατάρρευσης".

Το ΔΗΚΟ, όπως ανέφερε ο κ. Καρογιάν, "πήρε με τόλμη την απόφαση της αποχώρησης από την Κυβέρνηση Χριστόφια, όταν η παραμονή του σε αυτή έχασε την παραγωγική της σημασία" και "δεν δίστασε να υπερβεί διχασμούς και αντιπαραθέσεις του παρελθόντος, προκειμένου να επιτρέψει το σχηματισμό γύρω από τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ενός πλειοψηφικού και ισχυρού συνασπισμού εξουσίας έκτακτης ανάγκης και εθνικής σωτηρίας".

Αναφερόμενος στην παρούσα δύσκολη για την Κύπρο συγκυρία, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι "η πατρίδα μας ευρίσκεται σήμερα στο πιο επικίνδυνο σταυροδρόμι της ιστορίας της" και "ή θα καταφέρει, σε πλαίσιο πολιτικής σταθερότητας, να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία  εθνικής συνεννόησης και συστράτευσης και μίας συνολικής παραγωγικής ανασυγκρότησης και μιας οριστικής, δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του εθνικού ζητήματος, ή θα χάσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και το δρόμο για την ανόρθωση της οικονομίας της, τη συνοχή της κοινωνίας της και την αξιοποίηση του μοναδικού ανθρώπινου, φυσικού και ιστορικού πλούτου της".

"Η απάντηση στο δίλημμα πρέπει να είναι άμεση, συλλογική και αποφασιστική. Να είναι πρώτα και πάνω από όλα απάντηση ευθύνης", είπε ο κ. Καρογιάν.

Πρέπει, όπως ανέφερε, "να έχει απόλυτη προτεραιότητα και να υπαγορεύει τα κριτήρια αξιολόγησης στάσεων, απόψεων και συμπεριφορών. Πρέπει να δίδεται καθημερινά μέσα από συγκεκριμένες ρήξεις με συγκεκριμένες πρακτικές και με συγκεκριμένα κατεστημένα συμφέροντα και νοσηρές παθογένειες, που οδήγησαν στη σημερινή προσβλητική για την κοινωνική μας αξιοπρέπεια και την εθνική μας ανεξαρτησία κατάσταση".

"Πρέπει", συνέχισε, "να δοθεί μέσα από την υπέρβαση και τον επανασχεδιασμό του πολιτικού μας συστήματος που την προκάλεσε με τις πράξεις και τις παραλείψεις του, τις ανοχές και τις υποκρισίες του απέναντι στις πελατειακές συναλλαγές, τις αδιαφανείς μεθοδεύσεις και τις διαπλεκόμενες αλληλο-εξαρτήσεις οικονομικών και πολιτικών κέντρων".

Ακόμα, όπως ανέφερε ο κ. Καρογιάν, "πρέπει να δοθεί, μέσα από μία στρατηγική σύγκρουσης με τις δυνάμεις που θέλουν να ξανακτίσουν την κυριαρχία τους και την ηγεμονία τους πάνω στις σαθρές βάσεις ενός κερδοσκοπικού μοντέλου ανάπτυξης και διακυβέρνησης που χρεοκόπησε παταγωδώς" και "πρέπει να δοθεί μέσα από τη στρατηγική συστράτευση όλων των νέων δυνάμεων, όλων των δημιουργικών δυνάμεων που θέλουν να απελευθερωθούν από τα δεσμά μίας αντιπαραγωγικής οικονομίας και μίας φαυλοκρατικής πολιτικής".

"Κοινός τόπος και φυσικός χώρος σύγκλισης των δυνάμεων αυτών είναι το κέντρο, ο χώρος, δηλαδή, που πιστεύει στο ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και στις αρχές, τους κανόνες και τις αρετές της μεικτής οικονομίας, που ενθαρρύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία χωρίς να αφήνει ασύδοτη την αγορά, που απευθύνεται στη μεσαία τάξη και στηρίζει την ανάπτυξή της" και "σε αυτόν το χώρο πρέπει να παραμείνουμε πιστοί", δήλωσε ο κ. Καρογιάν.

Αυτόν το χώρο, όπως είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, "πρέπει να θωρακίσουμε, επαναπροσδιορίζοντας την ταυτότητά του και επικαιροποιώντας στρατηγική και στόχους" και "για να τον εκφράσει με σύγχρονο τρόπο, να τον ανοίξει στη νεολαία και να τον ξανακάνει κυρίαρχο, το Δημοκρατικό Κόμμα δεν χρειάζεται να αλλάξει το πρόσωπο της ηγεσίας", αλλά "χρειάζεται να αλλάξει το πρόσημο της λειτουργίας του και των σχέσεών του με την κοινωνία και το μέλλον της".

"Χρειάζεται", δήλωσε ο κ. Καρογιάν, "να αλλάξει τη λογική που συρρικνώνει την πολιτική σε προσωπική τακτική και ατομική υπόθεση. Χρειάζεται να μετασχηματισθεί σε παραγωγό ιδεών και καταλύτη ανανέωσης και εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος και αποκατάστασης της αξιοπιστίας του, μέσα από την επικαιροποίηση των αρχών του και όχι μέσα από τη νόθευση των αξιών του. Μέσα από τη φυγή προς τα μπρος και όχι μέσα από την επιστροφή πίσω στον παλαιοκομματισμό και την ιδιοτέλεια των αντιλήψεων, των επιδιώξεων και των συμφεροντολογικών προσωπικών ανταγωνισμών".

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου