Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Τουρκικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο

Τις συνεχιζόμενες τουρκικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο κατήγγειλε την Τετάρτη σε ομιλία του στην Τρίτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας, πρέσβης Νικόλαος Αιμιλίου. Η συνεδρίαση της επιτροπής είχε ως θέμα την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.

Στην ομιλία του ο Κύπριος πρέσβης ανέδειξε τα θέματα των αγνοουμένων, των εγκλωβισμένων, των προσφύγων, της καταστροφής της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, ως τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής του ενός τρίτου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξ αιτίας των οποίων αναλογικά με τον πληθυσμό της η Κύπρος είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό εκτοπισμένων πολιτών της στο κόσμο.

Ακριβώς πριν από δύο εβδομάδες, είπε ο κ. Αιμιλίου. στις 16 Οκτωβρίου 2013, η Ελληνοκύπρια πρόσφυγας, Ελενίτσα Εγγλέζου , μπόρεσε να αναπαύσει τη ψυχή του 11χρονου γιου της με την ταφή των λειψάνων του, 39 χρόνια μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση του από τον τουρκικό στρατό εισβολής, έξω από σπίτι του στην Άσσια. Τα λείψανα του νεαρού αγοριού -τόνισε- βρέθηκαν πρόσφατα σε ομαδικό τάφο, μαζί με εκείνα άλλων εννέα μελών της οικογένειάς του, ενώ ο μεγαλύτερος του αδελφός είναι ακόμα αγνοούμενος.

Αυτό το παράδειγμα, σημείωσε ο Πρέσβης , αναδεικνύει το μέγεθος του δράματος της ανθρωπιστικής πτυχής των αγνοουμένων αλλά ταυτόχρονα δίδει ελπίδα . Χαιρέτισε ακολούθως το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους και τις προσπάθειες της για εκταφή, ταυτοποίηση και επιστροφή των λειψάνων των αγνοουμένων, που μέχρι στιγμής είχαν ως αποτέλεσμα να εντοπισθούν πάνω από 430 Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι αγνοούμενοι. Η κυπριακή Κυβέρνηση -πρόσθεσε- καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να βοηθήσει την Επιτροπή στο έργο της.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος επεσήμανε στη συνέχεια ότι η διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων δεν εξαρτάται μόνο από τις προσπάθειες της ΔΕΑ, αλλά κυρίως από τη συνεργασία της τουρκικής Κυβέρνησης, η οποία παρά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλων διεθνών οργανισμών και φορέων δεν ανταποκρίνεται στην εφαρμογή τους. Σημειώνοντας ως θετική την απόφαση της Τουρκίας να επιτρέψει φέτος πρόσβαση της ΔΕΑ σε μια περιφραγμένη ζώνη στα κατεχόμενα κάλεσε την τουρκική Κυβέρνηση να επιλύσει με επείγοντα τρόπο το ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα με τη δρομολόγηση μιας αποτελεσματικής έρευνας τόσο για τις περιπτώσεις των ανθρώπων των οποίων τα λείψανα έχουν εντοπιστεί, καθώς και εκείνων των οποίων η τύχη εξακολουθεί να είναι άγνωστη, και να επιτρέψει απεριόριστη πρόσβαση σε όλες τις σχετικές πληροφορίες στα αρχεία της , καθώς και σε όλες τις σχετικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών περιοχών, στην Κύπρο και στην ίδια την Τουρκία.

Αναφερόμενος στις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων επισήμανε ότι παρά τις κάποιες βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες και Μαρωνίτες που ζουν στις κατεχόμενες περιοχές εξακολουθούν να υπόκεινται σε παρενοχλήσεις και εκφοβισμό, σε περιορισμό της ελευθερίας διακίνησης τους, σε άρνηση στην πρόσβαση σε επαρκή ιατρική φροντίδα και στην άσκηση της θρησκευτικής τους ελευθερίας. Υπογράμμισε ιδιαίτερα τις παραβιάσεις του δικαιώματος ιδιοκτησίας τους και μεταβίβασης των κληρονομικών δικαιωμάτων στους απογόνους τους. Αναφέρθηκε, επίσης, στις παραβιάσεις του δικαιώματος εκπαίδευσης των εγκλωβισμένων μαθητών με τις καθυστερήσεις στην παράδοση, λογοκρισία και κατάσχεση των σχολικών βιβλίων, με τη συχνή παρουσία στο σχολείο των λεγόμενων «δυνάμεων ασφαλείας» και με την αυθαίρετη απόρριψη διορισμένων καθηγητών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης και στην έκθεση του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για την ελευθερία στο θρήσκευμα ή στις πεποιθήσεις, μετά την αποστολή του στην Κύπρο το 2012, όπου καταγράφει σοβαρά εμπόδια στην άσκηση του δικαιώματος αυτού, όπως το βανδαλισμό των εκκλησιών και νεκροταφείων, τον εκφοβισμό των προσκυνητών από τη λεγόμενη «αστυνομία», την περιορισμένη παρουσία ιερέων και τις αυθαίρετες απορρίψεις των αιτήσεων για τέλεση λειτουργιών στις κατεχόμενες κοινότητες. Στην έκθεση επίσης καταγράφονται τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην άσκηση του θρησκευτικού δικαιώματος τους οι κοινότητες των Αρμενίων και Μαρωνιτών αλλά και οι επιπτώσεις που έχει ο εποικισμός στη θρησκευτική ταυτότητα των Τουρκοκυπρίων.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης σε συγκεκριμένα παραδείγματα της εκτεταμένης καταστροφής και λεηλασίας της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, η οποία όπως είπε δεν αποτελεί μόνο έγκλημα κατά της Κύπρου αλλά και κατά της ίδιας της ανθρωπότητας.

Ο κ. Αιμιλίου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε μερικές θετικές εξελίξεις στον ευρύτερο τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας όπου ανώτερος θρησκευτικός ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας τέλεσε πρόσφατα λειτουργία στο τέμενος Χαλά Σουλτάν στη πόλη της Λάρνακας, ενώ ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος επισκέφθηκε μετά από 18 μήνες για πρώτη φορά τη μητρόπολη του. Αναφέρθηκε επίσης και στην συμφωνία για την αναστήλωση του Αποστόλου Ανδρέα. Αν και μικρές αυτές οι εξελίξεις -τόνισε- αποτελούν απόδειξη της έντονης επιθυμίας του κυπριακού λαού για ειρηνική συνύπαρξη και προσφέρουν ελπίδα για επανένωση.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις για λύση του κυπριακού προβλήματος, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος τόνισε ότι από την τουρκική εισβολή ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στάθηκε στο πλευρό της Κύπρου, ηθικά και νομικά, με μια σειρά από ψηφίσματα. Τώρα, σημείωσε, ο ΟΗΕ βρίσκεται και πάλι στη πρώτη γραμμή, καθώς ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε μια νέα προσπάθεια για επίτευξη μιας διαρκούς και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. “Μιας λύσης που θα θέτει τέρμα στη διαίρεση της χώρας μου και θα δώσει σε όλους τους Κύπριους την ευκαιρία για ένα ειρηνικό μέλλον και ευημερία μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και στο κόσμο”, τόνισε.

Πηγή: http://www.politis-news.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου