Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Μύθοι… και πραγματικότητες

Τι μάθαμε από την Ελληνική μυθολόγία και τις ιστορίες των Θεών του Ολύμπου; Η συμβουλευτική ψυχολόγος Χριστίνα Σορόκου σου εξηγεί γιατί πρέπει να ξαναδιαβάσεις τις ιστορίες αυτές!

Μπορεί στα αρχαία χρόνια να μην υπήρχαν ψυχολόγοι, σύμβουλοι, δικηγόροι και διαζύγια αλλά υπήρχαν οι ιστορίες των Θεών. Πασίγνωστοι μύθοι, οι οποίοι καθρεφτίζουν μέσα από αυτά τα αρχέτυπα τους ανθρώπους και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Η μυθολογία
Στα σχολεία το παιδιά μας μαθαίνουν μυθολογία όπως κάποτε κάναμε και εμείς. Κανείς όμως, ποτέ, δεν μας μίλησε και σίγουρα ούτε και στα παιδιά μας, για το παρασκήνιο που κρύβεται πίσω από την δημιουργία αυτών των ξεχωριστών φιγούρων και των ιστοριών τους … Αν το παρασκήνιο αποκαλυπτόταν νωρίς, κατά την διάρκεια της μάθησης, τότε η μυθολογία θα μπορούσε να εξελιχτεί σε μάθημα ζωής και ανθρώπινης συμπεριφοράς!

Οι Θεοί και οι Θεές θα έπαιρναν σάρκα και οστά μέσα από την ανθρώπινη υπόσταση τους. Ίσως έτσι να μπορούσαμε να διαμορφώσουμε το είναι μας πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο εύκολα με ένα διασκεδαστικό τρόπο τιμώντας τον άνθρωπο και την κοινωνία. Η γνώση στο τέλος της μέρας, είναι επιτυχία στην κατανόηση αλλά και στην ζωή μας!

Αποκωδικοποιώντας το μύθο
Οι αρχαίοι Έλληνες έπλασαν αυτούς τους Θεούς και θεές σε μια προσπάθεια να προσδιορίσουν τις δυνάμεις που κατεύθυναν την ανθρώπινη φύση. Ο κάθε θεός και θεά με ένα όνομα, μοναδική προσωπικότητα και ξεχωριστή ιστορία. Ο κάθε ένας χαρακτηριστικό παράδειγμα της γυναικείας ή/και της αντρικής φύσης. Όλοι τους γοητευτικοί με τον δικό τους τρόπο αλλά και μαγικοί, προκαλώντας δέος παρά τα ελαττώματα τους. Όλοι τους ίσοι, παρόλο που ο κάθε ένας προσφέρει τις μοναδικές αρετές του, την τιμή του και τον σεβασμό, τα οποία ανυψώνουν και ενδυναμώνουν τον/την ίδια/ο αλλά και τους άλλους.

Όλοι συσχετίζονται μεταξύ τους. Μελετώντας την μυθολογία παρατηρούμε το πόσο ταιριαστά και ταυτόχρονα πόσο αταίριαστα συνδέονται, προσδιορίζοντας είδους σχέσεις. Σχέσεις και συμπεριφορές που υπάρχουν στην δική μας καθημερινότητα. Αυτοί οι Θεοί, αυτά τα αρχέτυπα, μέσα από την δική μας ζωή, διατηρούνται ζωντανά. Στο σήμερα θα μπορούσαμε να πούμε ότι ίσως αυτά τα πρότυπα να είναι και μέρος του υποσυνείδητου μας και ίσως και να συγκροτούν το ψυχολογικό μας υπόβαθρο. Έτσι, μπορούν να παρέχουν μια κατανόηση της πολύπλευρης και πολυδιάστατης φύσης της ανθρώπινης προσωπικότητας και συμπεριφοράς.

Αυτοπεποίθηση
Ένα χαρακτηριστικό που υπάρχει σε όλους τους Θεούς και Θεές, είναι η αυτοπεποίθηση! Όταν νοιώθουμε και πιστεύουμε ότι μας αξίζει η αγάπη, ο σεβασμός κτλ., τότε θα τα έχουμε. Το να είμαστε τολμηροί και μεγαλόψυχοι με τους εαυτούς μας, μπορούμε να απελευθερώσουμε την δημιουργικότητα μας και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας. Είμαστε ζωντανοί και υπάρχουμε! Στο κάτω- κάτω όπως ανάφερε και ο Τζόζεφ Κάμπελ όλοι ψάχνουμε να νιώσουμε ζωντανοί, μέσα από μια φυσική εμπειρία η οποία θα έχει απήχηση στα βάθη της ψυχής μας και θα μας παρασύρει στη μέθη και τον ενθουσιασμό της ζωής.


Οι σχέσεις

Χρειάζεται να αντιληφθούμε ότι ποτέ δεν είμαστε πραγματικά μόνοι μας. Μπορούμε να αγαπούμε αυτό που είμαστε και για κανέναν δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τον χαρακτήρα μας προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ανοίγουμε την καρδιά μας στο σύντροφο μας δίχως όρους. Καθώς ξεδιπλώνουμε τις πτυχές του χαρακτήρας μας, αποκαλύπτοντας τις στο έτερο και στον ίδιο τον εαυτό μας, μαθαίνουμε για την σχέση που θα μας συντροφεύσει για μια ολόκληρη ζωή- την σχέση με την ψυχή μας…

Η σύνδεση
Η αρχαία μυθολογία έρχεται να απεικονίσει τη μοναδικότητα στον μοντέρνο τρόπο ζωής μας. Οι παγίδες, οι διαμάχες, η τριβή, ο έρωτας… όλα γνώριμα μέσα από αυτά τα αρχέτυπα. Διδάγματα πολλά και ιδιαίτερα στον τομέα τον σχέσεων. Η τριβή και η προστριβή αποτελούν διδάγματα σταθερά σε όλες τις ιστορίες τους. Μαθαίνουμε ότι μια ειλικρινής, υγιής σχέση απαιτεί πολλή προσοχή, φροντίδα, αφοσίωση και σκληρή δουλειά μέσα από όλο μας το είναι. Μαγική συνταγή δεν υπάρχει. Υπάρχουν μόνο οι επιλογές μας, οι οποίες έχουν θετικές και αρνητικές συνέπειες. Να και η Εστία με την Αθηνά σε συνεργασία!

Άντρες – Γυναίκες
Επίσης, οι Θεές, μας έχουν διδάξει ότι οι άντρες δεν είναι λύσεις στα δικά μας προβλήματα. Γι΄ αυτό και χρειάζεται να αποκαλύπτουμε τα όρια μας και να μαθαίνουμε να τιμάμε τους εαυτούς μας. Μόνο έτσι μπορούμε να στηρίξουμε τον δικό μας «Θεό» σε ότι χρειάζεται! Μόνο έτσι και αυτός μπορεί να εξελιχτεί… Η Περσεφόνη, εγκλωβισμένη στον κάτω κόσμο, όχι μόνο καταφέρνει να γυρίσει στην επιφάνεια αλλά γίνετε και η βασίλισσα του κάτω κόσμου. Η ανανέωση του εαυτού μας είναι Must. Η θεά Ήρα αποκαλύπτει την εσωτερική της δύναμη. Η σκοτεινή μας πλευρά στην πορεία του χρόνου είναι αναμφισβήτητος δικός μας εχθρός και χρειαζόμαστε όλη μας τη δύναμη και σοφία ( ιδού και η Θεά Αθηνά!), για να χειριστούμε αυτή τη πτυχή του εαυτού μας.

Κτίζοντας υγιείς σχέσεις
Η γνώση και οι επιλογές είναι στα χέρια μας! Μπορούμε αν θέλουμε να αφυπνίσουμε τη Θεά μέσα μας και να δημιουργήσουμε πανέμορφες σχέσεις. Ας μην ξεχνούμε ότι το να βγάλουμε τον εαυτό μας από ένα «δυσλειτουργικό» καβούκι και να θέσουμε καινούργιες βάσεις χωρίς να διαλύσουμε αυτό που έχουμε, είναι «Θεϊκό». «Θεϊκό» επειδή είναι δύσκολο και απαιτείται ωριμότητα αλλά και επιδεξιότητα στους χειρισμούς. Πάντοτε, προστατεύοντας, στηρίζοντας και φροντίζοντας ο ένας τον άλλο.

Μέσα από την δική μας ανάπτυξη συμπαραστεκόμαστε με ανθρωπιά στον άνθρωπο μας και μπορούμε να ερωτευτούμε ξανά τον άνθρωπο μας ο οποίος εξελίσσετε διαρκώς και αυτός. Τρέφουμε και καλλιεργούμε τις σχέσεις μας μέσα από πτυχές της προσωπικότητας μας οι οποίες αντανακλώνται στους χαρακτήρες της μυθολογίας. Ας μη ξεχνούμε τον Διόνυσο και την θετική διάθεση σε αυτή την εξίσωση! Όταν νοιώθουμε τη ζωή να μας πνίγει, χρειάζεται να διασκεδάζουμε μιας και είναι σημαντικό να απολαμβάνουμε τη μέθη της ύπαρξης μας.
Έχουμε ανάγκη τόσο τον έρωτα όσο και την αγάπη. Μόνο με αυτά πραγματικά στη ζωή μας ζούμε και υπάρχουμε!

Τίποτα δεν είναι αποτυχία παρά μόνο επιτυχία. Από το κάθε τι, έχουμε μάθει και έχουμε αναπτυχτεί! Το ποτήρι μας δεν είναι ποτέ μισογεμάτο αλλά και ούτε μισοάδειο … είναι πάντα γεμάτο … έστω και με αέρα!


Χριστίνα Φ. Σορόκου, Εγγεγραμμένη Συμβ. Ψυχολογός & Ανθρωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια, Κέντρο Ψυχοθεραπείας & Ψυχομετρικής, Φωτίου 3, Ρίβερ Κωρτ. 3ος όροφ, Αρ. 16, 1095/Λευκωσία, Τηλ: 22458750, Κιν: 99532393, Φαξ. 22672718, Email: cofpsychotherapynpsychometrics@gmail.com, https://www.facebook.com/CenterOfPsychotherapyAndPsychometrics

Πηγή: http://www.ilovestyle.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου