Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας το νομοσχέδιο για το διαπραγματευτή

Το νομοσχέδιο για την απόσπαση του Ανδρέα Μαυρογιάννη από το Υπουργείο Εξωτερικών και το διορισμό του ως διαπραγματευτή της ε/κ κοινότητας χρήζει περαιτέρω νομοτεχνικής επεξεργασίας, αποφαίνεται η Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών και Υποθέσεων της Βουλής δια του Αναπληρωτή Προέδρου της Πρόδρομου Προδρόμου.


Σε δήλωση μετά τη συζήτηση του νομοσχεδίου από την Επιτροπή, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι το ζήτημα αντιμετωπίζεται θετικά όπως και η προσέγγιση ότι πρέπει να θεσπιστεί η θέση.

Πρόσθεσε ότι απομένει να γίνει κάποια νομοτεχνική επεξεργασία ώστε να έχουμε το πιο στερεό και καθαρό νομικό πλαίσιο.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως εάν είναι δυνατό να γίνει εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη Δημόσια Υπηρεσία, που να επιτρέπει την απασχόληση κάποιων που είναι στη Δημόσια Υπηρεσία, όπως ο διαπραγματευτής που έχει επιλεγεί, ώστε να μην χρειάζεται ένας πρόσθετος νόμος.

Ούτως ή άλλως θα πρέπει σύντομα να διεκπεραιωθεί το θέμα γιατί είναι μια πραγματικότητα η οποία έγινε αποδεκτή στο επίπεδο του Εθνικού Συμβουλίου είπε, προσθέτοντας πως εάν ο νόμος της Δημόσιας Υπηρεσίας επέτρεπε την εφαρμογή της απόφασης δεν θα χρειαζόταν πρόσθετη νομοθεσία.

Εξήγησε πως επειδή κάποιες αλλαγές στο νόμο περί δημόσια υπηρεσίας έπρεπε να γίνουν, είναι πιθανόν να γίνουν τα δύο ταυτόχρονα, σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσουμε με προσαρμογή του νομοσχέδιου που έχουμε ενώπιον μας για να προχωρήσουμε με το νόμο που χρειάζεται.

Ερωτηθείς εάν το θέμα προκύπτει επειδή τίθεται θέμα απολαβών αφού ο διαπραγματευτής θα λαμβάνει μισθό Γενικού Διευθυντή και το επίδομα παραστάσεως του Υπουργού, ο κ. Προδρόμου είπε ότι αυτά είναι τα ζητήματα που τίθενται με το νόμο περί Δημόσιας Υπηρεσίας και διευκρίνισε ότι με αυτό το νόμο δεν είναι ξεκάθαρο ότι μπορεί να υπάρξει άδεια άνευ απολαβών για μια τέτοια υπηρεσία.

Ανέφερε ακόμα ότι ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών υπάρχουν προτάσεις νόμου για τροποποιήσεις του νόμου περί Δημόσιας Υπηρεσίας.

«Σε οποιαδήποτε περίπτωση είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το νόμο», κατέληξε στις δηλώσεις του.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι η Κυβέρνηση κατέθεσε ενώπιον της Βουλής ένα διάτρητο νομοσχέδιο που φωτογραφίζει συγκεκριμένο λειτουργό και αξιωματούχο με πολλά νομοτεχνικά και πολιτικά λάθη και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και να επανακατατεθεί αφού ληφθούν οι σοβαρές πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να το συνοδεύουν.

Διατύπωσε τη θέση ότι ο διαπραγματευτής της ε/κ κοινότητας πρέπει να είναι θεσμικά κατοχυρωμένος, να είναι υπόλογος στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο πρέπει να κατοχυρωθεί ως μόνιμο θεσμικό όργανο, μέχρι τη λύση του Κυπριακού, μέσα από αυτή τη νομοθεσία.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι είναι εντελώς άχρηστο νομοσχέδιο, το οποίο ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τον τρόπο που θα τακτοποιηθούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα συγκεκριμένου αξιωματούχου, ο οποίος επιλέγηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του Εθνικού Συμβουλίου για να έχει το ρόλο του διαπραγματευτή.

«Από άποψη πολιτικής δεν είναι υγειές να γίνονται νομοσχέδια και νόμοι που να ασχολούνται με ένα μοναδικό άτομο και τον τρόπο που θα τακτοποιηθούν τα δικαιώματα του», πρόσθεσε ο κ. Περδίκης.

Source : www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου