Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

ΑΝΟΡΘΩΣΗ - Πονάει γενικώς και κυρίως αμυντικά

Στην πιο κατάλληλη στιγμή έρχεται η διακοπή του πρωταθλήματος για την Ανόρθωση. Η ήττα από την ΑΕΛ αποτέλεσε την κορύφωση της πλήρους αποδιοργάνωσης που παρουσιάζει η ομάδα τον τελευταίο μήνα. Η Ανόρθωση έχει πολύ καλές μονάδες –κυρίως μεσοεπιθετικά- αλλά μέχρι εκεί. Σε τακτικό παιχνίδι υστερεί σε μεγάλο βαθμό και αυτό είναι ευθύνη της τεχνικής ηγεσίας. Βεβαίως, ο Ζόρζε Κόστα δεν είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος της φθίνουσας αγωνιστικής πορείας που έχει πάρει η ομάδα. Αν τρέξουμε το χρόνο πίσω, όλοι μιλούσαμε με θαυμασμό για τη «νέα Ανόρθωση του Ζόρζε Κόστα» των πρώτων αγωνιστικών.

Ξαφνικά όμως, όλα άρχισαν να αλλάζουν. Οι πρώτες απουσίες που ήρθαν στοίχησαν στην ομάδα και εδώ ίσως να είναι η μεγαλύτερη ευθύνη της τεχνικής ηγεσίας, το ότι δεν έκανε σωστή διαχείριση του υλικού της ομάδας. Κυρίως αμυντικά η Ανόρθωση έχει απογοητευτικά νούμερα που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζουν ομάδα πρωταθλητισμού. Με τα 12 γκολ που έχει δεχθεί στις 9 πρώτες αγωνιστικές διαθέτει μόλις την 8η καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα και από τις πρώτες εννέα ομάδες του βαθμολογικού πίνακα είναι καλύτερη μόνο από την Δόξα που έχει δεχθεί 14 γκολ. Η «Κυρία» κράτησε απαραβίαστη την εστία της σε αγώνα μόνο μια φορά απέναντι στην πιο αδύναμη ομάδα του πρωταθλήματος, την Αλκή, όταν την είχε κερδίσει στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής με 4-0.

Βεβαίως, όταν μιλάμε για άμυνα είναι λάθος να αναφερόμαστε μόνο στην τετράδα της γραμμής. Η άμυνα είναι ευθύνη όλης της ομάδας και αφορά στην ανασταλτική λειτουργία της, που δείχνει ότι πονάει. Η εμμονή του Κόστα για επιθετικογενές σχήμα με τον Αλέξα να κινείται ελεύθερα στον άξονα να ανεβαίνει ψηλά και να πιέζει ή /και να δημιουργεί ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα, αφήνει παράλληλα εκτεθειμένο τον μοναδικό κόφτη της ομάδας του, που σε συνδυασμό με τα βαριά κορμιά της άμυνας (Ζόρζε, Παβίσεβιτς, Γκάλαμαζ) δημιουργούν ανισορροπία μπροστά στην εστία της ομάδας που σε κάθε επίθεση του αντιπάλου με γρήγορους επιθετικούς δεν μπορεί να αντιδράσει. Τι γίνεται όμως στις στημένες φάσεις; Ακόμη και σε αυτό τον τομέα υπάρχει πρόβλημα, δείγμα του ότι δεν γίνεται δουλεία στις προπονήσεις και ότι δεν διαβάζεται σωστά ο εκάστοτε αντίπαλος.

Και επιθετικά όμως δεν είναι όλα ρόδινα. Ο Κολαούτι σκοράρει, αλλά γενικώς λείπει η σωστή ανάπτυξη. Ο Γκαρσία άγνωστο γιατί «χάθηκε» και πάλι καλά που υπάρχουν οι Φοφανά και Γκριγκαλαισβίλι. Γενικώς, λείπει ο παίχτης που κάνει «κουμάντο» (μοιράζει-ηρεμεί-σπρώχνει το παιχνίδι) και το δυστύχημα για την «Κυρία» είναι ότι έχει ένα τέτοιο παίχτη (Γκαρσία). Είπαμε η Ανόρθωση έχει καλές μονάδες, αλλά μέχρι εκεί. Η εικόνα που παρουσίασε ως ομάδα μετά την αποβόλη του Σιέλη κόντρα στην ΑΕΛ ακόμη και όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ ήταν αποκαρδιωτική. Κανένα ρίσκο και καμία διάθεση για ανατροπή. 

 - Source : http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου