Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Προετοιμάζονται για το συνέδριο στο ΔΗΚΟ

Τις προτάσεις για καταστατικές αλλαγές που θα τεθούν προς συζήτηση και έγκριση στο Καταστατικό Συνέδριο του Κόμματος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου, επεξεργάστηκε στη σημερινή της συνεδρία η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ.

Όπως δήλωσε σε διάσκεψη Τύπου μετά τη συνεδρία ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, η Κεντρική Επιτροπή με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε όπως η εκλογή του Προέδρου του Κόμματος και η εκλογή των υπόλοιπων αξιωματούχων και μελών κεντρικών και επαρχιακών συλλογικών οργάνων γίνονται σε ξεχωριστές εκλογικές διαδικασίες.

«Η Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση θα αφορά μόνο στην εκλογή Προέδρου του κόμματος. Για τα υπόλοιπα κεντρικά αξιώματα και επαρχιακά αξιώματα και τις θέσεις που αφορούν κεντρικά και επαρχιακά συλλογικά όργανα, θα ακολουθήσει άλλη εκλογική διαδικασία εντός τριών μηνών», ανέφερε ο κ. Βότσης, ο οποίος, απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι κανένας εκ των δύο υποψήφιων προέδρων δεν διαφώνησε με τη συγκεκριμένη πρόταση.

Επίσης, η Κεντρική Επιτροπή ομόφωνα ή με πλειοψηφία κατέληξε σε σειρά προτάσεων για καταστατικές αλλαγές, που, μεταξύ άλλων, προνοούν ότι:

- το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι θα έχουν όλα τα μέλη του Κόμματος που είναι εγγεγραμμένα στο Κεντρικό Μητρώο του κόμματος τουλάχιστον 9 μήνες πριν τη διεξαγωγή των εκλογικών διαδικασιών, πρόνοια η οποία θα ισχύσει μετά τις επικείμενες εκλογικές διαδικασίες.

- Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που αναλογούν σε κάθε επαρχία θα εκλέγονται από τα μέλη της οικείας επαρχιακής οργάνωσης.
- Διεύρυνση του Εκτελεστικού Γραφείου, ώστε πέρα από τους αξιωματούχους της ηγετικής πυραμίδας και τα 15 αιρετά μέλη, να συμμετέχουν και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι Πρόεδροι των Επαρχιακών Επιτροπών και ο Οικονομικός Διαχειριστής του Κόμματος.

Στόχος των επιδιωκόμενων καταστατικών αλλαγών, όπως ομόφωνα αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή, σύμφωνα με τον κ. Βότση, πρέπει να είναι η βελτίωση κατά το δυνατόν της δομής, της λειτουργικότητας και της αποτελεσματικότερης πολιτικής, οργανωτικής και επικοινωνιακής δράσης του Κόμματος, η ενίσχυση και εμβάθυνση της δημοκρατίας σε όλο το εύρος της λειτουργίας του κόμματος και η διαφύλαξη και ενίσχυση της κομματικής πειθαρχίας και της κομματικής τάξης.

Βάσει της ομόφωνης απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής, οι επιδιωκόμενες καταστατικές αλλαγές θα πρέπει επίσης να εξυπηρετούν την καθιέρωση της αρχής της λογοδοσίας σε όλα τα επίπεδα, την ανάδειξη και εμπέδωση της αρχής της συλλογικότητας, του σεβασμού των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων και τη διασφάλιση της συντεταγμένης λειτουργίας του κόμματος, την αποτροπή φαινομένων εσωστρέφειας και συμπεριφορών που μειώνουν την πολιτική αξιοπιστία του κόμματος και την ενίσχυση της αρχής της συμμετοχικότητας και του αισθήματος ευθύνης και καθήκοντος των στελεχών σε όλα τα επίπεδα.

Όπως ανέφερε ο κ. Βότσης, υιοθετήθηκαν, επίσης, προτάσεις για ανακατανομή εξουσιών και αρμοδιοτήτων σε διάφορους αξιωματούχους, προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική η λειτουργία του κόμματος.

Επίσης, η Κεντρική Επιτροπή συμφώνησε να ενσωματωθεί στο Καταστατικό πρόνοια για εφαρμογή του Πόθεν Έσχες, καθώς και πρόνοια για υλοποίηση της αρχής της κοινωνικής λογοδοσίας και της διαφάνειας.

Ανέφερε ότι οι προτάσεις της Κεντρικής Επιτροπής θα διαβιβαστούν τις προσεχείς ημέρες στους συνέδρους που θα πάρουν μέρος στο Καταστατικό Συνέδριο της 20ης Οκτωβρίου.

Source : http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου