Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Στην αντεπίθεση το ΑΚΕΛ – Πάει σε συνέδριο τελικά …το οποίο όμως ήταν προγραμματισμένο

Γραμμή για πολιτική αντίδραση από ΑΚΕΛ
- Τρεις κατευθυντήριες γραμμές καθόρισε το Πολιτικό
- Απορρίπτουν τα περί εκτάκτου συνεδρίου και παραίτησης ηγεσίας
- Αναφορές στο χώρο της αριστεράς για πολιτική σκευωρία και πολιτικό κανιβαλισμό

Έχοντας κτίσει μια συμπαγή γραμμή άμυνας –η οποία κινείται στον άξονα ποινικοποίηση της πολιτικής και πολιτική σκευωρία– το ΑΚΕΛ, όπως διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Φιλελεύθερος, περνά στην αντεπίθεση με όπλα την οικονομία και το Κυπριακό. Το πλαίσιο κινήσεων καθορίστηκε στο χθεσινό Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, στη βάση και των όσων συζητήθηκαν την Πέμπτη στην Κεντρική Επιτροπή.

Πρώτον, στις εις βάρος του κατηγορίες σ’ ό,τι αφορά στο θέμα της Cyta αλλά και ό,τι έχει να κάνει με το πόρισμα για την οικονομία, μπαίνει ως ασπίδα προστασίας η θέση περί πολιτικής σκευωρίας με αποκλειστικό στόχο το ΑΚΕΛ.

Δεύτερον, αντεπίθεση στα θέματα της οικονομίας και εσωτερικής πολιτικής προτάσσοντας ευαίσθητα θέματα, που αφορούν τη μάζα των πολιτών και κυρίως τους μικρομεσαίους.

Τρίτον, κριτική στάση έναντι των χειρισμών Αναστασιάδη στο Κυπριακό με ανάδειξη συγκεκριμένων πτυχών τα οποία καταδεικνύουν λανθασμένες ενέργειες και αποφάσεις.

Την ίδια ώρα το ΑΚΕΛ θεωρεί ως βασικό αντίπαλο και πολέμιό του την Κυβέρνηση, την οποία θεωρεί υπεύθυνη ή υποκινούσα τα όσα καταλογίζονται εις βάρος του. Στο θέμα της Cyta το ΑΚΕΛ προβάλλει το ότι οι καταγγελίες εις βάρος στελεχών του έγιναν καθ’ υπόδειξη της κυβέρνησης. Στο θέμα του πορίσματος για την οικονομία, ο τέως Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε την Κυβέρνηση να «σταματήσει την κατηφόρα της ποινικοποίησης της πολιτικής».

Στην αντίπερα όχθη, η Κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις προσπαθούν να αποφύγουν την άμεση εμπλοκή σε μια ανάλογη συζήτηση και περιχαρακώνονται πίσω από τη θέση περί «σεβασμού των θεσμών»

Στην ανασύνταξη και την αντεπίθεση περνά η Εζεκία Παπαιωάννου. Στην ατζέντα που καθόρισε το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, στη βάση και των όσων συζητήθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή, οι κινήσεις του ΑΚΕΛ θα γίνονται σε δύο βασικούς άξονες: εσωκομματικά, διεγείροντας τον κομματικό πατριωτισμό των οπαδών του κόμματος με την αναφορά ότι το κόμμα βρίσκεται αντιμέτωπο με μια πολιτική σκευωρία, και εξωτερικά επίθεση κατά της κυβέρνησης για το κυπριακό και την οικονομία.

Σ’ όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις τους τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, όσο και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΑΚΕΛ, τόνισαν πως το κόμμα αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή πολιτική σκευωρία.
Χαρακτηριστική και η αναφορά του τέως Υπουργού Νεοκλή Συλικιώτη ο οποίος μίλησε για «πολιτικό κανιβαλισμό» όπου στόχος δεν είναι άτομα αλλά το ίδιο το ΑΚΕΛ.

Στο ΑΚΕΛ επίσης διαψεύδουν ότι έχουν γίνει σκέψεις για μαζική παραίτηση της ηγεσίας και νέες εσωκομματικές εκλογές στο πλαίσιο έκτακτου συνεδρίου.

Βάσει καταστατικού, απόφαση για έκτακτο συνέδριο θα πρέπει να ληφθεί από την Κεντρική Επιτροπή, στη βάση σχετικής πρότασης του Πολιτικού Γραφείου. Και όπως δήλωναν χθες στελέχη του κόμματος κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί.
Το μόνο που υπάρχει ενώπιον του της ηγεσίας και των στελεχών του ΑΚΕΛ είναι το προγραμματισμένο συνέδριο, για το οποίο είχε μιλήσει προ διμήνου, περίπου, ο ΆΝτρος Κυπριανού.

Το συνέδριο, όπως το είχε προδιαγράψει στις τότε δηλώσεις του ο κ. Κυπριανού, θα αφορούσε στην αναδιοργάνωση του κόμματος μέσα από τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί.

Το ποια μορφή θα λάβει αυτή η αναδιοργάνωση είναι κάτι που θα φανεί στους επόμενους μήνες αφού οι αρχικές σκέψεις ήταν το συνέδριο να πραγματοποιηθεί είτε περί τα τέλη του τρέχοντος έτους είτε αρχές του 2014

Source : http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου