Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Γ.Ομήρου-Έντονες ανησυχίες για τη στρατηγική της κυβέρνησης σε κυπριακό και οικονομία

Ως επιτακτική κρίνεται από την ΕΔΕΚ μια συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, για να δοθεί απάντηση και σε όσους επενδύουν στα οικονομικά προβλήματα σε Ελλάδα και Κύπρο, ώστε να επιβάλουν απαράδεκτη λύση στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος, Γιαννάκης Ομήρου, εκφράζοντας ανησυχία για τη στρατηγική της Κυβέρνησης σε Κυπριακό και οικονομία.

Χαιρετίζοντας στη Λεμεσό σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ και αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Ομήρου είπε πως δεν υπήρξε καμία συναπόφαση στο Εθνικό Συμβούλιο για συναντήσεις των διαπραγματευτών των δυο πλευρών σε Ελλάδα και Τουρκία, "κάτι το οποίο δημιουργεί τον κίνδυνο, η τουρκική πλευρά να απαιτήσει τετραμερή συνάντηση".

Η συνάντηση του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή με την ελληνική Κυβέρνηση ενέχει τεράστιους κινδύνους, είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι έτσι ανατρέπεται ουσιαστικά ο λόγος για τον οποίο επιδιώκεται η άμεση εμπλοκή της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις, δηλαδή η ανάδειξη της ως κατοχικής δύναμης και, αντίθετα, ενισχύεται η παρουσίαση του Κυπριακού ως διακοινοτική διαμάχη.Επίσης, συνέχισε, μια τέτοια συνάντηση "προωθεί την ντε φάκτο ιδέα του λεγόμενου acknowledgement , της άτυπης δηλαδή αναγνώρισης του ψευδοκράτους ως επικράτειας των Τουρκοκυπρίων" και πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ θεωρεί ως επικίνδυνη αυτή τη συμφωνία, "η οποία αποτελεί ανησυχητικό δείγμα της στρατηγικής μας σε αυτή την κρίσιμη φάση".

"Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ θεωρεί ότι επιβάλλεται η πραγματοποίηση συνάντησης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου για διαβούλευση , ανταλλαγή απόψεων και χάραξη ολοκληρωμένης στρατηγικής με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο Κυπριακό", είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, προσθέτοντας ότι "η συνάντηση αυτή επιβάλλεται για να δοθεί απάντηση και σε όσους επενδύουν στα οικονομικά προβλήματα σε Ελλάδα και Κύπρο για να επιβάλουν απαράδεκτη λύση στο Κυπριακό".Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για την ε/κ πλευρά και την Κυπριακή Δημοκρατία να επισπεύσει συμμετοχή σε συνομιλίες, εάν δεν διασφαλιστεί προηγουμένως η αναγκαία πολιτική βάση, πάνω στην οποία να μπορεί να επιτευχθεί μια αποδεκτή λύση.

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Ομήρου είπε πως θα πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση, γιατί "παραμονή στα δεσμά της μνημονιακής πολιτικής θα μας καταστήσει εσαεί αιχμάλωτους μιας χωρίς επιστροφή πορείας καταβύθισης στην ύφεση και αδυναμίας οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης". Ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ δεν θα ανεχθεί καμιά συγκάλυψη των εγκλημάτων που οδήγησαν στη σημερινή οικονομική τραγωδία και απαιτεί άμεσα τον καταλογισμό ευθυνών και την προσαγωγή των υπαιτίων ενώπιον της δικαιοσύνης.Εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι "η αμήχανη, απροετοίμαστη και μη διεκδικητική διαχείριση της κρίσης από τη σημερινή Κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την ανεπίτρεπτη αδίστακτη και εκβιαστική συμπεριφορά των ισχυρών ταγών της ΕΕ και της ευρωζώνης, οδήγησε την Κύπρο σε οικονομικό αδιέξοδο και ορατούς κινδύνους για το μέλλον του λαού μας" και διαμήνυσε ότι το μεγάλο μας χρέος είναι να επιλέξουμε την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της εθνικής αξιοπρέπειας και της ηθικής ακεραιότητας της πατρίδας μας, με μια στρατηγική εξόδου από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση το συντομότερο.

Η ΕΔΕΚ, συμπλήρωσε, θεωρεί πως ένας τέτοιος σχεδιασμός εξόδου από το μνημόνιο θα πρέπει, μεταξύ άλλων να περιλαμβάνει, αναδιάρθρωση δανείων που λήγουν, μέτρα αύξησης των εσόδων και μείωσης των δαπανών, αξιοποίηση του φυσικού αερίου, διακρατικές συμφωνίες, ταμείο Αλληλεγγύης και γρήγορη επάνοδο στις αγορές.Στην ομιλία του, ο Γιαννάκης Ομήρου αναφέρθηκε και στις επερχόμενες ευρωεκλογές, λέγοντας πως η στήριξη του ψηφοδελτίου της ΕΔΕΚ είναι εντολή για μια νέα κατεύθυνση για την Ευρώπη, με επίκεντρο τον πολίτη και πως οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στηρίζουν τους πολίτες και τις κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της βαθιάς οικονομικής κρίσης, επιμένουν στην προτεραιότητα της πολιτικής και της συμμετοχής των πολιτών, της δημοκρατίας και των θεσμών απέναντι στην αγορά και την οικονομία.

"Αυτές τις θεμελιακές διαφορές μας με την ευρωπαϊκή συντηρητική παράταξη θα αναδείξουμε στην προεκλογική εκστρατεία προς τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο συνδιαμορφώνουμε με τα υπόλοιπα 27 Σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά Κόμματα της Ευρώπης", είπε ο κ. Ομήρου, αναφέροντας παράλληλα ότι η ΕΔΕΚ θα προτείνει προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές την υποψηφιότητα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, για την Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

- Source://www.tothemaonline.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου