Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Δεν εκκένωσαν την Πράσινη Πολυκατοικία

Μετακινήθηκε μόνο μια οικογένεια, των νεαρότερων ενοίκων

Το κτίριο κρίθηκε επικίνδυνο για την ασφάλεια των ενοίκων και πρόκειται να κατεδαφιστεί

Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ που έδωσε το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως έληξε πριν από μία εβδομάδα

Πέρασε σχεδόν μια βδομάδα από την προθεσμία της 30ής Σεπτεμβρίου 2013 που το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως έθεσε εγγράφως στις οκτώ προσφυγικές οικογένειες από την επαρχία Αμμοχώστου, ενοίκων για 39 χρόνια, της Πράσινης Πολυκατοικίας στη Λάρνακα, για να την εκκενώσουν, αφού προορίζεται να κατεδαφιστεί για λόγους ασφαλείας από την Κυβέρνηση, και μέχρι τώρα οι επτά από αυτές παραμένουν εκεί. Οι υπερήλικες, στην πλειοψηφία τους, ένοικοι της πολυκατοικίας, που βρίσκεται στην οδό Κοτζιά Τεπέ 21, στην τουρκοκυπριακή συνοικία της Λάρνακας, χαρακτηρίζουν την επικείμενη μετακίνησή τους «δεύτερη προσφυγοποίηση μετά το 1974».

Για να μετακινηθούν δε, προσωρινά, σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, μέχρι να ανεγερθούν οι δικές τους οικίες στον προσφυγικό οικισμό Τσιακκιλερού όπως τους υποσχέθηκε η Κυβέρνηση, ζητούν γραπτές διαβεβαιώσεις ότι είναι πράγματι ετοιμόρροπη η πολυκατοικία. Εκφράζουν, παράλληλα, σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο θα ανεγερθούν οι οκτώ νέες οικίες, δεδομένης της άσχημης οικονομικής κατάστασης του κράτους.

«Άκαρδη και σκληρή προσέγγιση»

Όπως πληροφορούμαστε, μόνο η νεαρή οικογένεια του ζεύγους Eυαγγελίας Κονναρή 30 χρονών και Παναγιώτη Ηροδότου 31 χρονών και των παιδιών τους 13 και 1 χρονών, μετακόμισαν από το κτίριο, ενώ οι τέσσερις από τις επτά εναπομείνασες οικογένειες στην Πράσινη Πολυκατοικία δηλώνουν την απόφασή τους να μη μετακινηθούν από αυτήν. Πρόκειται για τα ανδρόγυνα Αλέξανδρου και Ανδριανής Παπαπέτρου, Λοΐζου και Κατίνας Αγαθοκλέους, Κυριάκου και Ρίτας Χαϊράλλα και της Ανδριανής Μάρκου με την αδελφή της Μαρία.

Στο μεταξύ, μεγάλη αναστάτωση διακατέχει τις οικογένειες που βρίσκονται υπό μετακόμιση, όπως το ζεύγος Γιακουμή Αντωνίου 83 χρόνων και της συζύγου του Φωτεινής 81 χρόνων, από την Άσσια. Τις τελευταίες δύο βδομάδες έχουν τα πράγματά τους πακεταρισμένα στα δωμάτια και στον διάδρομο του διαμερίσματός τους, ενώ άλλα τα μετέφεραν σε αποθήκες, ενόψει της μεταστέγασής τους σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα.

Ο γιος τους Αντώνης δήλωσε στη «Σ» ότι εφόσον δεν εγκρίθηκε κρατικό κονδύλι για την ανέγερση των νέων κατοικιών τους στο Τσιακκιλερό, ούτε το κονδύλι για την καταβολή των ενοικίων τους στα σπίτια όπου θα μετακομίσουν προσωρινά, «πάνε στο άγνωστο κι αυτό τους έριξε ψυχολογικά». Χαρακτήρισε, δε, «άκαρδη και σκληρή αυτή την προσέγγιση της Κυβέρνησης σε ηλικιωμένους ανθρώπους».

Τρεις προϋποθέσεις για μετακίνηση

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2013, ο Γιακουμής Αντωνίου έστειλε την εξής επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών Σ. Χάσικο: «Μετά την απαίτηση του Υπουργείου να εκκενώσουμε την Πράσινη Πολυκατοικία και παρ’ όλη την αγανάκτηση που νιώθουμε για την άδικη μεταχείριση που τύχαμε από την πολιτεία (υποσχέσεις και αποφάσεις που μας δόθηκαν γραπτώς και ποτέ δεν υλοποιήθηκαν), εμείς προχωρήσαμε και βρήκαμε άλλο σπίτι βάσει των οδηγιών σας και θα ενημερώσουμε την υπεύθυνη λειτουργό για την έγκριση. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να φύγουμε από το σπίτι μας, είναι τα ακόλουθα τρία θέματα.

Πρώτον, να μας δοθεί γραπτώς χρονοδιάγραμμα για την αποπεράτωση της ανέγερσης του νέου μας σπιτιού. Δεύτερον, να γνωρίζει ο καθένας εκ των προτέρων σε ποιο σπίτι θα εγκατασταθεί. Τρίτον, το σπίτι να είναι τριών υπνοδωματίων όπως αυτό που έχουμε τώρα, για το οποίο υπάρχει επιστολή ότι θα δοθεί τίτλος ιδιοκτησίας. Είμαι σίγουρος ότι αν μελετήσετε διεξοδικά τα δεδομένα της υπόθεσης, θα κατανοήσετε πλήρως την αγανάκτησή μας και την οργή μας. Αναμένουμε τη γραπτή σας απάντηση σύντομα».

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2013 εστάλη προς τους ενοίκους της Πράσινης Πολυκατοικίας, από τη Διευθύντρια του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, επιστολή όπου αναφέρεται ότι ο χρόνος έναρξης και αποπεράτωσης των νέων οικοδομών στο Τσιακκιλερό, «θα εξαρτηθεί από τη δημοσιονομική κατάσταση του κράτους». Περαιτέρω, δίνεται η διαβεβαίωση ότι «στο μεσοδιάστημα κατά το οποίο θα ενοικιάζετε οικοδομές από τον ιδιωτικό τομέα και μέχρι την ανέγερση των νέων κατοικιών, το ενοίκιο θα καταβάλλεται από το κράτος».

«Ούτε έποικοι να ήμασταν»…

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών εστάλη στους ενοίκους της Πράσινης Πολυκατοικίας, στις 30 Σεπτεμβρίου 2013, η ακόλουθη επιστολή: «Μετά από επιτόπιο έλεγχο που διενεργήθηκε από την Τεχνική Επιτροπή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως στην τετραώροφη πολυκατοικία στην οδό Κοτζιά Τεπέ 21 στη Λάρνακα, έχουν εντοπισθεί σοβαρά προβλήματα που την καθιστούν επικίνδυνη για τη διαβίωση των ενοίκων και μη επισκευάσιμη.

Ως δικαιούχοι των διαμερισμάτων της Πράσινης Πολυκατοικίας, έχετε ενημερωθεί για την ανάγκη μεταστέγασής σας για σκοπούς ασφάλειας σε οικιστικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα, το ενοίκιο των οποίων θα καταβάλλεται από το κράτος, μέχρι την ανέγερση ισόγειων κατοικιών στον οικισμό στέγασης εκτοπισθέντων Τσιακκιλερού για στέγασή σας. Η ανέγερση κατοικιών αποτελεί δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών, παρόλο ότι δεν είναι εφικτό στην παρούσα φάση να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο χρόνος της ανέγερσης.

Το αίτημά σας για ανέγερση νέας πολυκατοικίας στον ίδιο χώρο, δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί, δεδομένου ότι το κράτος επιφυλάσσει το δικαίωμά του για να αξιοποιήσει το οικόπεδο για σκοπούς που θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον με τον καλύτερο τρόπο». Σχολιάζοντας την επιστολή αυτή, η ένοικος Ανδριανή Παπαπέτρου από το Λευκόνοικο, είπε: «Δηλαδή εμείς είμαστε πολίτες τρίτης ή τέταρτης κατηγορίας; Και ποιο είναι αυτό το δημόσιο συμφέρον; Ούτε έποικοι να ήμασταν δεν θα μας συμπεριφερόταν έτσι το κράτος μας. Είμαστε πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα μας προσφυγοποιήσουν για δεύτερη φορά»...

Source : www.simerini.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου