Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Ελαφριά αύξηση εισφορών για ΓεΣΥ – Τι προνοεί η οικονομική μελέτη Mercer

-Στόχος η εξοικονόμηση €292εκ
-Στο ΤΚΑ και στο ΤΕΠ οι εισφορές
-Μπαίνει σε εφαρμογή το 2015

Οριακή αύξηση, στις εισφορές που προνοούνται στον περί Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) Νόμο 2001, περιλαμβάνει η νέα αναλογιστική μελέτη Mercer, με στόχο την εξοικονόμηση €292εκ για την περίοδο 2016-2025.

Ο υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου μετά από ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, με στόχο την ενημέρωση της πορείας του σχεδίου Υγείας, σύμφωνα και με τις πρόνοιες του Μνημονίου, εξήγησε ότι η διαφοροποίηση από το σχέδιο Υγείας 2011 θα είναι οριακή σύμφωνα με τα εισοδήματα του κάθε πολίτη.



Παράλληλα σημείωσε ότι δεν θα εξαιρείται καμία κατηγορία πολιτών από την εισφορά ωστόσο η εισφορά θα είναι ανάλογα με τα εισοδήματα του κάθε πολίτη ενώ μέρος της εισφοράς θα είναι στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) και ένα άλλο μέρος στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ).

Ο κ. Πετρίδης είπε επίσης ότι έχει παραδοθεί η αναλογιστική μελέτη και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για τα νέα δεδομένα όπως έχουν διαφοροποιηθεί μέσα από την οικονομική κρίση.

Δηλαδή όπως διευκρίνισε «την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση των εισοδημάτων και τις άλλες επιπτώσεις της κρίσης».

Η εταιρεία που ανέλαβε αυτή τη δουλειά είπε θα δώσει την πραγματική εικόνα στη βάση των σημερινών δεδομένων.
Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του ΓεΣΥ παραμένει το 2015 αρχές του 2016. Είπε.

Η μελέτη Mercer εκπονήθηκε σύμφωνα με τις πρόνοιες του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ από μέρους του Μηχανισμού Στήριξης με σκοπό την επικαιροποίηση του υπολογισμού των εθνικών δαπανών υγείας στο πλαίσιο του ΓεΣΥ και του ποσοστού εισφοράς για χρηματοδότηση του ΓεΣΥ κατά την περίοδο 2016-2025.

Από πλευράς του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου διευκρίνισε ότι η σημερινή σύσκεψη με τους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας και του Προέδρου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, όπως και σειρά άλλων συσκέψεων που γίνονται στο ΔΗΣΥ δεν έγινε στα πλαίσια της ιδιότητας του ΔΗΣΥ ως ενός από τα κόμματα της συγκυβέρνησης αλλά υπό την ιδιότητα του ως κοινοβουλευτικό κόμμα που ενδιαφέρεται για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.

«Δεν υποκαθιστούμε την Κυβέρνηση, ενημερωνόμαστε για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις αναγκαίες, όσο ποτέ άλλοτε, μεταρρυθμίσεις στον τόπο μας» δήλωσε.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι το σημερινό σύστημα υγείας έχει ολοκληρώσει τον ιστορικό του κύκλο, προσθέτοντας πως σήμερα λόγω και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης όλο και περισσότεροι πολίτες καταφεύγουν στα δημόσια νοσηλευτήρια με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα, να επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα των υπηρεσιών και να παρουσιάζεται καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των ασθενών. «Την ίδια ώρα», συνέχισε, «δημιουργείται ένα άλλο πρόβλημα στην ιδιωτική υγεία όπου έγιναν τα τελευταία χρόνια σημαντικότατες επενδύσεις οι οποίες σήμερα στην πλειονότητα τους δεν είναι βιώσιμες».

Την ίδια ώρα, συμπλήρωσε, δημιουργείται σοβαρότατο δημοσιονομικό βάρος που δεν το αντέχουν τα δημόσια οικονομικά.

«Αυτοί οι φαύλοι κύκλοι πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε ένα σύγχρονο σύστημα υγείας που θα υπηρετεί τους ασθενείς, που θα έχουν το δικαίωμα της δικής τους επιλογής με βάση την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών αλλά υπό ένα αυστηρό όρο, να είναι μέσα στις οικονομικές δυνατότητες της οικονομίας και των ασθενών» σημείωσε.

Ανέφερε ακόμη ότι «η προσέγγιση ότι μπορεί να μείνουν μειωμένες οι εισφορές των εργαζομένων ή των αυτοεργοδοτουμένων με ενδεχόμενη περισσότερη αύξηση της κρατικής συνδρομής» δεν βρίσκει σύμφωνο το ΔΗΣΥ, «γιατί και η κρατική συνδρομή», όπως εξήγησε, «πληρώνεται από τους φορολογούμενους».

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Θωμάς Αντωνίου ανέφερε ότι στο πλαίσιο της σύσκεψης συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της αναλογιστικής μελέτης και έγινε ενημέρωση σχετικά με το πώς εξελίσσεται η πορεία εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Ο κ. Αντωνίου τόνισε ότι τα αποτελέσματα της αναλογιστικής μελέτης καταδεικνύουν ότι χωρίς επιπλέον επιβάρυνση των δημοσίων οικονομικών και με οριακές μόνο αυξήσεις στις συνεισφορές σε σχέση με τη νομοθεσία του 2001 μπορεί να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ. Τόνισε ακόμη ότι στο σύνολο τους οι δαπάνες για το ΓεΣΥ δεν θα ξεπερνούν τις υφιστάμενες δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες και πως θα υπάρχουν επιπλέον και κάποιες εξοικονομήσεις.

Source : http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου