Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

«Να απαλλάξουμε τους πολίτες από το βάρος των επιτοκίων» - Συγκλίνουν τα κόμματα

Δημόσιες παρεμβάσεις από ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγους για μείωση των δανειστικών επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου τόνισε ότι τα επιτόκια σήμερα λειτουργούν ανασταλτικά για την ανάπτυξη. «Για να μπορέσει πραγματικά να επανεκκινήσει η οικονομία, είναι επιτακτική η ανάγκη για μείωση των δανειστικών επιτοκίων», παρατήρησε ο κ. Ευαγόρου. Επιπλέον εξέφρασε την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ να εξετάσει οποιαδήποτε πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση και να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών να εγγράψει κα πάλι το θέμα των επιτοκίων. Παράλληλα, είπε ότι υπάρχει η πρόθεση να εξεταστεί ακόμα και νομική ρύθμιση όπως είχε προτείνει παλαιότερα το κόμμα του.

Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ κ. Βότσης επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για την αναγκαιότητα μείωσης των δανειστικών επιτοκίων, «σήμερα που τα υπερδανειζόμενα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αισθάνονται έντονα τα οικονομικά βάρη της παρατεταμένης και βαθιάς οικονομικής κρίσης και που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις». Το ΔΗΚΟ, επισήμανε ο κ. Βότσης, είχε προειδοποιήσει για τη πιθανή εκμετάλλευση από πλευράς των εμπορικών τραπεζών της συμφωνίας που αφορούσε τα δανειστικά επιτόκια. «Δυστυχώς, αυτή μας η ανησυχία έχει επιβεβαιωθεί, αφού παρόλο που τα καταθετικά επιτόκια σημείωσαν μεγάλη μείωση, τα δανειστικά επιτόκια παραμένουν αδικαιολόγητα ψηλά», σχολίασε ο κ. Βότσης προσθέτοντας ότι «μας ικανοποιεί το γεγονός ότι τη θέση αυτή ασπάζεται και ο Πρόεδρος, ο οποίος, όπως πληροφορούμαστε, έχει δώσει οδηγίες για διερεύνηση του ενδεχομένου μείωσης των δανειστικών επιτοκίων με νομοθετική ρύθμιση.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Πόλυς Παλλήκαρος τόνισε ότι είναι ανάγκη να αναδιαρθρωθούν τα δάνεια των πολιτών και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για μείωση των επιτοκίων. «Έτσι, θα αποφορτιστούν οι πολίτες από το βάρος των υψηλών επιτοκίων», σχολίασε ο κ. Παλλήκαρος και πρόσθεσε πως για να επιτευχθεί ο στόχος της νομοθετικής ρύθμισης των χρεωστικών επιτοκίων, απαιτείται η συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κατ’ επέκταση με την Κεντρική Τράπεζα. «Γι’ αυτό καλούμε τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες της κυβέρνησης και της Βουλής, για να εξευρεθεί τρόπος μείωσης των δανειστικών επιτοκίων», συμπλήρωσε.

Τέλος, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί επιβεβλημένο από τη στιγμή που μειώθηκαν τα καταθετικά επιτόκια, να μειωθούν και τα δανειστικά. «Αυτό θα δώσει μια ανάσα ανακούφισης στους δανειζόμενους και κατ’ επέκταση θα δώσει και μια ώθηση στην οικονομία», τονίζεται σε ανακοίνωση. «Αναμένουμε από την κυβέρνηση να αφουγκραστεί τις ανάγκες της αγοράς και των πολιτών και να προχωρήσει με υλοποίηση του μέτρου αυτού», προστίθεται.

Source : http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου