Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Φάκελος ΑΟΖ – Κοινή στρατηγική συζητούν Κύπρος, Ελλάδα, Αίγυπτος

Ζητήματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών, Ευ. Βενιζέλου, Ι. Κασουλίδη και Ν. Φάχμι, αντίστοιχα, στο περιθώριο της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Αιγύπτου. Μετά το πέρας των διαβουλεύσεων, ο Κύπριος υπουργός Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι οι εξελίξεις επιβάλλουν συνεννόηση, υπογραμμίζοντας ότι ξεκίνησε μια τριμερής συνεργασία με πρωτοβουλία του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ. Κατά την πρώτη υπουργική συνάντηση συμφωνήθηκαν κατευθυντήριες γραμμές που θα αναλάβουν οι πολιτικοί διευθυντές των τριών Υπουργείων, ξεκινώντας τον διάλογο. Ένα διάλογο ο οποίος, καταρχήν, έχει συμβολικό χαρακτήρα, καθότι οι τρεις χώρες, που ανήκουν σε μια ιδιαίτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, θεωρούν ότι οι εξελίξεις επιβάλλουν τη συνεννόηση και σε αυτό το τριμερές επίπεδο.

Ο κ. Κασουλίδης επισήμανε ότι «θέματα πολιτικά σίγουρα θα συζητούνται. Ζούμε σε μια έκρυθμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, θα συζητούνται όμως και θέματα οικονομίας , επενδύσεων, τουρισμού καθώς και οι από κοινού επεξεργασία προγραμμάτων τα οποία θα μπορούν να χρηματοδοτούνται και από τα ταμεία της ευρω-μεσογειακής εταιρικής σχέσης και η οποία πάντοτε χρηματοδοτεί τέτοιου είδους δράσεις που αναλαμβάνουν τουλάχιστον δύο κράτη-μέλη και ένα τρίτο μεσογειακό κράτος, εταίρο στην Ένωση για τη Μεσόγειο».

Σε ερώτηση για τα επόμενα βήματα, ο Κύπριος υπουργός ανέφερε ότι το επόμενο βήμα θα είναι να συναντηθούν οι Γενικοί Διευθυντές των τριών Υπουργείων στο Κάιρο και να ακολουθήσουν συνεδρίες στις πρωτεύουσες και των τριών χωρών. «Έχουμε συμφωνήσει σήμερα ότι η Αίγυπτος με την Κύπρο και η Αίγυπτος με την Ελλάδα έχουν θέματα σε διμερές επίπεδο που αφορούν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τα οποία ξεκινούν παράλληλα και χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κύπριος ΥΠΕΞ.

Τέλος, ο κ. Κασουλίδης ρωτήθηκε αν ισχύει η συμφωνία Αιγύπτου με Κύπρου. «Δεν αλλάζει τίποτε με το νέο καθεστώς», επισήμανε, προσθέτοντας ότι κάποιοι, υποκινούμενοι από την Τουρκία, ήθελαν να αμφισβητήσουν το θέμα, όχι όμως σε επίπεδο κυβερνήσεως . «Τώρα, πλέον», παρατήρησε ο κ. Κασουλίδης, «αυτού του είδους οι αμφισβητήσεις έχουν πλήρως εκλείψει».

Με τη σειρά του ο ΥΠΕΞ Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι η τριμερής αυτή συνάντηση ήταν η συνέχεια των επισκέψεων «που είχαμε κάνει στο Κάιρο και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών κ. Κασουλίδης κι εγώ, πριν από λίγες ημέρες».

«Η Ελλάδα, ως προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το επόμενο εξάμηνο, είναι έτοιμη να μεταφέρει ανάγκες και αιτήματα της αιγυπτιακής πλευράς. Και σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία μπορούμε να πάρουμε πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στον τομέα της οικονομίας, των επενδύσεων, όπως και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα», σχολίασε ο κ. Βενιζέλος. Επίσης ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης επισήμανε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία να προωθήσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της πολιτικής προστασίας, στον τομέα της έρευνας και της διάσωσης, ζητήματα που ενδιαφέρουν όλες τις χώρες της Μεσογείου».

Ο κ. Βενιζέλος, στην ερώτηση αν θα ενημερώσει τον Τούρκο ομόλογό του κ. Νταβούτογλου κατά τη σημερινή συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, απάντησε ότι «με τον κ. Νταβούτογλου είμαι έτοιμος να συζητήσω για όλα τα θέματα, βεβαίως και για την Αίγυπτο, όπως θα συζητήσουμε και για τις διμερείς μας σχέσεις και για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Συρία».

Source : http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου