Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΕΠΑΚ: Κάποια εκατομμύρια ενοίκια για κτήρια που τελικά δεν χρησιμοποιεί πληρώνουμε… – Θέλουμε κρίση για να αποκαλύψουμε τα σκάνδαλα (;)

- €2 εκατ. για ενοικίαση κτηρίων που δεν χρησιμοποιεί πληρώσε το ΤΕΠΑΚ
- Διασπάθιση εκατομμυρίων
- Έγιναν έρευνες, βρήκαν τους ενόχους, αλλά τις έβαλαν στο συρτάρι
- Μείωσαν τα ενοίκια… αυξάνοντάς τα!

Ποσό €2 εκατομμυρίων περίπου κατέβαλε μέχρι σήμερα το ΤΕΠΑΚ σε ενοίκια για κτήρια που δεν χρησιμοποιεί. Αυτό καταγγέλλει στο πόρισμά της που εξέδωσε στις 13 Σεπτεμβρίου και απέστειλε στα Υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας η γενική ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, μέσα από το οποίο αποκαλύπτεται εκτεταμένη κακοδιαχείριση και διασπάθιση δημόσιου χρήματος σε ό,τι αφορά στο περιβόητο θέμα της ενοικίασης κτηρίων για τις ανάγκες στέγασης του πανεπιστημίου.

Το πόρισμα της κ. Γιωρκάτζη αναμένεται να διαβιβαστεί και στον γενικό εισαγγελέα καθώς προκύπτουν εκ πρώτης όψεως και ποινικά αδικήματα.

Η γενική ελέγκτρια στο πόρισμά της στηλιτεύει το γεγονός ότι το Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ δεν προχώρησε σε διώξεις λειτουργών του παρά τα ενοχοποιητικά στοιχεία που είχε στη διάθεσή του, τα οποία προέκυψαν μετά από έρευνες ad hoc επιτροπών που το ίδιο το Συμβούλιο διόρισε για να διερευνήσουν τρία συμβόλαια ενοικίασης που αποδείχθηκαν σκανδαλώδη και αφορούν: το κτήριο New Extra, τις αποθήκες Συκοπετρίτη και το ξενοδοχείο Eastland.

Ο έλεγχος αφορά τις οικονομικές καταστάσεις του ΤΕΠΑΚ για τα έτη 2008 και 2009 οι οποίες κοινοποιήθηκαν στην κ. Γιωρκάτζη μόλις τον Ιούλιο του 2012. Για τα έτη 2010, 2011 και 2012 το ΤΕΠΑΚ δεν υπέβαλε μέχρι σήμερα κανένα στοιχείο, καταγγέλλει η γενική ελέγκτρια.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Φιλελεύθερος στο πρωτοσέλιδο της, δεν φτάνει που ενοικιάστηκαν κτήρια με πολύ υψηλά ενοίκια χωρίς καν να ζητηθούν προσφορές, το ΤΕΠΑΚ πληρώνει εδώ και χρόνια ενοίκια χιλιάδων ευρώ το μήνα σε σκτήρια που δεν χρησιμοποιεί.

Πιο συγκεκριμένα το ΤΕΠΑΚ ενοικιάζει 42 κτήρια, με το ποσό των ενοικίων να έφτασε τα €5 εκατ. το 2012
Όπως αναφέρει στο πόρισμά της η κ. Γιωρκάτζη, η Διοικούσα Επιτροπή Του ΤΕΠΑΚ, επειδή διαπίστωσε διάφορα προβλήματα ως προς τη διαδικασία ενοικίασης και αξιοποίησης συγκεκριμένων κτηρίων, ανέθεσε το 2011 σε ad-hoc επιτροπές τη διεξαγωγή έρευνας, όπου διαπιστώθηκαν σοβαρά λάθη και παραλείψεις.

Παρόλο που η Διοικούσα Επιτροπή αποφάσισε στις 23/6/2011 όπως εξεταστούν οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για όλα τα κτήρια που ενοικιάζει το ΤΕΠΑΚ, εντούτοις μέχρι σήμερα ανατέθηκε η διερεύνηση σε ad-hoc επιτροπές μόνο για τρεις περιπτώσεις, από τις οποίες, ωστόσο, διαπιστώθηκαν πράγματα και θαύματα.
Μείωσαν τα ενοίκια… αυξάνοντάς τα!

Από τον Απρίλιο του 2012 το ΤΕΠΑΚ άρχισε σταδιακά διαπραγματεύσεις με στόχο τη μείωση των ενοικίων. Τα ενοίκια σε 38 από τα 42 κτήρια μειώθηκαν κατά 7% - 29%. Σημειώνεται ωστόσο ότι για τα 22 από τα 38 κτήρια αυξήθηκε ταυτόχρονα και η περίοδος ενοικίασης από 4 μέχρι 8 έτη.

Με την παράταση της περιόδου ενοικίασης το ΤΕΠΑΚ δεσμεύτηκε ουσιαστικά στην καταβολή επιπλέον ενοικίων. Για παράδειγμα το ΤΕΠΑΚ μείωσε το ενοίκιο στις αποθήκες Συκοπετρίτη κατά 15% εξοικονομώντας συνολικά το ποσό των €184.000.

Όμως, με την παράταση της περιόδου ενοικίασης κατά 4 έτη προκύπτει ένα επιπρόσθετο κόστος ενοικίασης ύψους €1.014.504.

Λαμβάνοντας κανείς υπόψη και το γεγονός ότι το εν λόγω κτήριο δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί από το ΤΕΠΑΚ, το θέμα θεωρείται πολύ σοβαρό, σύμφωνα με την κ. Γιωρκάτζη.

Πηγή: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου