Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Τα μοναδικά σπίτια – φρούρια των Hakka!

Ο λαός των Hakka λέγεται ότι είναι μία από τις παλιές φυλές της Κίνας. Εμφανίστηκαν αρκετούς αιώνες πριν, στην κεντρική Κίνα, αλλά αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στις πιο ορεινές, νότιες περιοχές της χώρας. 

Εξαιτίας της αντιπαλότητας με τους γειτονικούς λαούς, από τον 17ο αιώνα και μετά οι Hakka ξεκίνησαν να κατασκευάζουν τα σπίτια τους σαν οχυρά, ώστε να μπορούν να τα υπερασπίζονται από επιδρομές.

Τα χαρακτηριστικά σπίτια των Hakka λέγονται Tu lou (σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει χωμάτινες δομές) και είναι πραγματικά φρούρια. Τα περισσότερα είναι κυκλικά, και χωρίζονται εσωτερικά σε τμήματα με 3-5 ορόφους που χρησιμοποιούνται σαν ναοί, αποθήκες τροφίμων, αποθήκες όπλων και φυσικά σαν χώροι διαμονής. Μπορεί να περικλύουν μικρότερα κτήρια ή και πηγάδια για παροχή πόσιμου νερού.





Μιας και τα Tu lou κατασκευάζονταν ώστε να μπορούν να στεγάσουν μέχρι 80 οικογένειες, καλύπτουν χώρο εώς και 10.000 τετραγωνικά μέτρα. Τα εξωτερικά τειχώματα σε κάποιες περιπτώσεις έχουν πάχος μεγαλύτερο από 1,5 μέτρα και αποτελούνται από χώμα, πέτρες, ξύλα, και γενικότερα ότι άλλο υλικό μπορούσε να βρεθεί έτοιμο στη φύση. Για την αύξηση της αντοχής τους, πολλές φορές παρεμβάλλονται κλαδιά δέντρων και μπαμπού μεταξύ των άλλων υλικών.

Συνήθως υπάρχει μία και μόνο είσοδος για ολόκληρο το κτήριο. Ο κάτω όροφος δεν έχει ποτέ παράθυρα, τα οποία θα έκαναν την κατασκευή πιο ευάλωτη στους επιδρομείς, ενώ οι πάνω όροφοι συχνά έχουν επάλξεις που αυξάνουν κατά πολύ την αμυντική τους ικανότητα.







Τα Tu lou που σώζονται μέχρι σήμερα, βρίσκονται σε πολλές περιοχές των δυτικών κυρίως επαρχιών της Κίνας. Εξαιτίας της πραγματικά μοναδικής αρχιτεκτονικής τους, καθώς σπίτια αυτού του είδους κατασκευάζονται αποκλειστικά και μόνο από τους Hakka, οι περιοχές αυτές έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, και τα Τu lou σαν «εξαιρετικά παραδείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και λειτουργικότητας που αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα συγκεκριμένου τύπου διαβίωσης και αμυντικής οργάνωσης, βρισκόμενα σε αρμονία με το περιβάλλον τους».












Πηγή: http://perierga.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου