Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Αύξηση θέσεων εργασίας και εισοδημάτων επιχειρήσεων

Η απόφαση της Κυβέρνησης να κηρυχθεί ολόκληρη η Κύπρος τουριστική και να λειτουργούν ελεύθερα τα καταστήματα και τις επτά μέρες της εβδομάδας αποδείχθηκε πάρα πολύ ορθή και επωφελής για τον τόπο. 

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που έχουμε, ο κόσμος αγκάλιασε το θεσμό (επιβεβαιωτική είναι και ανακοίνωση του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών), η αγορά λιανικού εμπορίου έχει ενισχυθεί και μεγάλος αριθμός άνεργων συμπατριωτών μας όπως και πολλοί φοιτητές εργοδοτήθηκαν για κάλυψη των επιπρόσθετων αναγκών που δημιουργήθηκαν.

 Επίσης, ο υγιής ανταγωνισμός που υπάρχει τα απογεύματα Τετάρτης και τις Κυριακές, συνέβαλε στη διατήρηση χαμηλών τιμών για πάρα πολλά καταναλωτικά αγαθά. Αυτό είναι αυταπόδεικτο. Το γεγονός ότι το μέτρο βοήθησε την οικονομία και το λιανικό εμπόριο, ενισχύεται και από τη διαπίστωση της Διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου ότι τον Αύγουστο 2013, για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο, οι εισροές χρημάτων ήσαν μεγαλύτερες από τις εκροές. Το μέτρο βοήθησε στην αύξηση των εισοδημάτων και απ’ αυτό επωφελήθηκαν όλες οι κατηγορίες επαγγελματιών που απασχολούνται στο λιανικό εμπόριο. Αναμφίβολα επωφελήθηκαν και τα δημόσια οικονομικά με την αυξημένη είσπραξη ΦΠΑ.

Το μέτρο να ισχύσει και για τις τέσσερις εποχές του χρόνου

Φυσικά, για να εξαχθούν σίγουρα και ακριβή στοιχεία για το νέο μέτρο, θα πρέπει να αφεθεί να δοκιμαστεί τουλάχιστον για ένα χρόνο, προκειμένου να καλύψει και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Σε μια τέτοια περίπτωση, και νοουμένου ότι θα υπάρχει η βεβαιότητα εφαρμογής του μέτρου για μεγαλύτερο διάστημα, οι επιχειρήσεις θα κάνουν καλύτερα τους προγραμματισμούς τους και θα είναι σε θέση να εργοδοτήσουν πολύ περισσότερα άτομα σε πιο μόνιμες θέσεις.

Το μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό

Τονίζεται και πάλι ότι το μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό και το κάθε κατάστημα μπορεί να προσαρμόζει το ωράριό του και να είναι ανοικτό ή κλειστό ανάλογα με το είδος της δραστηριότητάς του, όπως γίνεται και σ’ άλλα μέρη του κόσμου. ΄Ετσι μπορεί να εργαστεί μόνο πρωί ή μόνο απόγευμα, μερικές μέρες ή μερικές ώρες.

Όπως γνωρίζετε, το Διάταγμα του Υπουργείου λήγει στις 13 Οκτωβρίου 2013. Στο μεταξύ, από την 1η Δεκεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή το γιορτινό ωράριο, με βάση το οποίο για ολόκληρο το μήνα Δεκέμβριο τα καταστήματα μπορούν να παραμένουν ανοικτά σ’ όλη την Κύπρο, όλες τις μέρες της εβδομάδας, περιλαμβανομένης της Τετάρτης και της Κυριακής. Το δε τουριστικό ωράριο στις τουριστικές περιοχές θα συνεχίζεται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

 Κατά συνέπεια, αυτό δημιουργεί πρόβλημα, αναστάτωση και σύγχυση στις επιχειρήσεις και στην αγορά εργασίας, αφού για την περίοδο 14 Οκτωβρίου μέχρι 30 Νοεμβρίου θα πρέπει να απολύσουν το επιπρόσθετο προσωπικό που έχουν προσλάβει και να ξανακάνουν προσλήψεις για το Δεκέμβριο. Δηλαδή, μερικές εκατοντάδες συμπατριωτών μας που έχουν ευκαιρία απασχόλησης έστω τις Τετάρτες και τις Κυριακές, θα βρεθούν και πάλι στην ανεργία. 

Πιστεύουμε ότι είναι λογικό, να επεκταθεί η ισχύς του Διατάγματος μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, για να μην προκληθεί αναστάτωση στις επιχειρήσεις και στο λιανικό εμπόριο και σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό. Αν και το ορθό, όπως προαναφέρθηκε, είναι να λειτουργήσουν τα καταστήματα και τις τέσσερις εποχές του χρόνου, για να εξαχθούν πιο ακριβή συμπεράσματα. ΄Ηδη παρατηρείται ότι από εβδομάδα σε εβδομάδα αυξάνεται περισσότερο η δουλειά τις Τετάρτες και τις Κυριακές, όπως και ο συνολικός εβδομαδιαίος κύκλος εργασιών και εισοδημάτων.

Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι τώρα, με το νέο ωράριο που ισχύει στη Δημόσια Υπηρεσία, που περιορίζει το χρόνο των υπαλλήλων, θα είναι πιο πολύ αναγκαίο τα καταστήματα να παραμένουν ανοικτά το απόγευμα της Τετάρτης και τις Κυριακές.

Τουριστικό Ωράριο για όλο το χρόνο

Εξάλλου, με βάση και τις διαβεβαιώσεις του ΚΟΤ ότι ενισχύεται συνεχώς ο χειμερινός τουρισμός και της Hermes Airports, διαχειρίστριας των αεροδρομίων, ότι έχουν προγραμματιστεί νέες πτήσεις για το χειμώνα, θα πρέπει η ισχύς των ωραρίων στις τουριστικές περιοχές να αρχίζει νωρίτερα και να περιλαμβάνει τους δύο μήνες που αφήνει εκτός, δηλαδή τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Οι τουρίστες επιθυμούν ασφαλώς να βρίσκουν ανοικτά και όχι κλειστά τα καταστήματα Τετάρτες απόγευμα και Κυριακές, όπως και το καταναλωτικό κοινό.

Ειδικά για τα απογεύματα Τετάρτης, ειλικρινά, δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος, τα καταστήματα να παραμένουν κλειστά. Θα πρέπει γι’ αυτό, να προωθηθεί τροποποίηση του σχετικού Νόμου το συντομότερο, ώστε να μπορούν να λειτουργούν τα απογεύματα Τετάρτης ολόχρονα.

Είναι κρίμα να αυξηθεί η ανεργία με αχρείαστες ενέργειες

Είναι με μεγάλη μας λύπη που βλέπουμε και τα τελευταία επίσημα στοιχεία να επιβεβαιώνουν την αύξηση της ανεργίας στον τόπο μας. Είναι πασιφανές ότι οποιοσδήποτε περιορισμός στην εργασία αυξάνει την ανεργία, μειώνει και τα εισοδήματα, και σίγουρα δεν είναι αυτό που επιθυμούμε σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται ο τόπος μας. Μόνο με την αύξηση της παραγωγικότητας, που επιτυγχάνεται και με τις επιπρόσθετες θέσεις εργασίας, και την αύξηση των εισοδημάτων, θα ανακάμψει η οικονομία. 

Μακάρι, αυτό να το κατανοήσουν κυβερνητικά τμήματα, τα οποία προβάλλοντας συνεχώς διάφορα αχρείαστα εμπόδια καθυστερούν αδειοδοτήσεις σημαντικών έργων ανάπτυξης, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Κι ας αυξάνεται η ανεργία, η φτώχια και η δυστυχία του κόσμου.

Πηγή: http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου