Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Οι εξελίξεις στη Συρία επηρεάζουν την Αν. Μεσόγειο

Οποιαδήποτε σημαντική κλιμάκωση της στρατιωτικής σύγκρουσης ή δραστική ανατροπή των εσωτερικών ισορροπιών στη Συρία υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς των αντιπάλων, στις οποίες εμπλέκονται και μη κρατικοί δρώντες, που δρουν στην περιοχή, θα έχει επιδράσεις σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με μελέτη του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών.

Στη μελέτη αναφέρεται ότι Τουρκία, Αίγυπτος, Ιράν και Ισραήλ, χωρίς να αγνοείται και ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας, αποτελούν τις ισχυρότερες αλλά και εν πολλοίς ανταγωνιστικές χώρες μεταξύ τους στην περιοχή - από γεωπολιτικής άποψης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι τεράστιες αυξήσεις στις στρατιωτικές δαπάνες τα τελευταία δύο χρόνια στις περισσότερες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, εξαιρουμένης της Ελλάδας και της Κύπρου, όπου αυτές έχουν μειωθεί ένεκα οικονομικής κρίσης, αντανακλούν τις συνθήκες σύγκρουσης και αυξανόμενης ανασφάλειας στην περιοχή.

Η Τουρκία ξεχωρίζει όσον αφορά τις ναυτικές της δυνάμεις, οι οποίες έχουν περαιτέρω ενισχυθεί, και ακολουθεί η Ελλάδα, όμως καμία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου δεν διαθέτει τις ναυτικές ικανότητες των ΗΠΑ, οι οποίες μέσω του 6ου στόλου και των διευκολύνσεων που τυγχάνουν από συμμάχους τους στην περιοχή κυριαρχούν στη θάλασσα αυτή. Επίσης αξιοσημείωτη είναι η αυξημένη παρουσία σκαφών του ρωσικού στόλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει και αναλύει ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών Άριστος Αριστοτέλους και που προέρχονται από ανοιχτές και προσβάσιμες πηγές για το κοινό, η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη οικονομία και τον δεύτερο πιο υψηλό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης (8,7%) μετά το Ιράκ (10,1%) ενισχύοντας το εκτόπισμα της ως περιφερειακή δύναμη, σε αντίθεση με την Ελλάδα και την Κύπρο όπου σημειώνεται μείωση της τάξης του –6,0% και -2,2% αντίστοιχα.

Ωστόσο, με εξαίρεση την αριθμητική υπεροχή στο ναυτικό, η Τουρκία δεν είναι η μεγαλύτερη χώρα σε στρατιωτικά μεγέθη στην περιοχή. Αντίθετα το Ιράν και η Αίγυπτος, με τα μέσα που διαθέτουν, αποτελούν εξίσου σημαντικούς δρώντες στη Μέση Ανατολή παρόλο που η πρώτη βρίσκεται κάτω από ισχυρή διεθνή πίεση ένεκα του πυρηνικού της προγράμματος και η δεύτερη πάσχει ακόμη από τα συνεπακόλουθα της εσωτερικής αντιπαράθεσης και αστάθειας στη χώρα.

Το Ιράν διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών

Στον στρατιωτικό τομέα, όσον αφορά τις χερσαίες δυνάμεις, το Ιράν διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών, ήτοι 523.000, ενώ η Τουρκία 510.600 και η Αίγυπτος 438.500. Η Ελλάδα είναι έβδομη στη σειρά με ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό 144.350 ατόμων. Το μικρότερο στρατό, 13.000, διαθέτει η Κύπρος.

Σε άρματα μάχης η Συρία διαθέτει περισσότερα από την Τουρκία, ήτοι 4.950 έναντι 2.494 τουρκικά. Το Ισραήλ διαθέτει 3.501.

Στην αεροπορία, σε αριθμό μαχητικών αεροσκαφών υπερτερούν η Αίγυπτος με 589, το Ισραήλ με 441 και ακολουθεί η Τουρκία με 426, ενώ η Ελλάδα διαθέτει 282.

Στο ναυτικό, η Τουρκία υπερέχει αριθμητικά έναντι των άλλων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου σε προσωπικό, αριθμό υποβρυχίων, φρεγατών, κορβετών, σκαφών ναρκοπολέμου και αποβατικών. Η Ελλάδα είναι δεύτερη σε ναυτικά μέσα. Ακολουθούν η Αίγυπτος και το Ισραήλ, που υπερτερούν σε περιπολικά. Η Κύπρος, εκτός από έξι περιπολικά, δεν διαθέτει άλλα αξιόλογα ναυτικά μέσα.

Δεν είναι επαρκή τα ναυτικά μέσα της Τουρκίας

Τα ναυτικά μέσα που διαθέτει η Τουρκία, δεδομένης και της μεγάλης έκτασης του παραλιακού της μετώπου, δεν είναι επαρκή για να αντιμετωπίσει σοβαρές και ταυτόχρονες προκλήσεις από διάφορες κατευθύνσεις. Επίσης, ούτε η Τουρκία, ούτε οι άλλες χώρες της περιοχής, έχουν τα μέσα να διεξαγάγουν με αποτελεσματικότητα μακράς διάρκειας ναυτικές επιχειρήσεις μακριά από τις βάσεις τους και να είναι εκτεθειμένες στην επάκτια άμυνα και στην αεροπορία της αντίπαλης πλευράς.

Εξάλλου, σύμφωνα με τη μελέτη, το Ισραήλ πιστεύεται ότι κατέχει στρατιωτικές πυρηνικές ικανότητες, ενώ το Ιράν και η Συρία διαθέτουν χημικά όπλα.

Στο μεταξύ, οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή είναι τέσσερα καταδρομικά Arleigh Burk, τα δύο με 96 βλήματα κρους Tomahawk και δύο με 90 βλήματα Tomahawk, από τις δυνάμεις του 6ου στόλου που εδρεύει στη Μεσόγειο (Νάπολη), και ένα πυρηνικό υποβρύχιο πολλαπλών ρόλων με 134 βλήματα κρους Tomahawk, στο οποίο μπορεί να προστεθούν άμεσα και άλλα τρία εάν χρειαστεί.

Οι ναυτικές δυνάμεις της Γαλλίας στην περιοχή είναι το αεροπλανοφόρο Charles de Gualle, δύο καταδρομικά με βλήματα Exocet και ένα πυρηνικό υποβρύχιο.

Η συριακή αεράμυνα περιλαμβάνει k- 300P Bastion, μεγάλου βεληνεκούς S-200, μέσου βεληνεκούς 2k12 Kub, S-75 Dvina, S-125 Pechova, και 9k317 Buk-M2, και μικρού βεληνεκούς Pantsir-S1.

Πηγή: http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου