Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Στον αέρα η Ερευνητική Επιτροπή (VIDEO)

Σε νομική διελκυστίνδα έχει εξελιχθεί το ζήτημα της νομιμότητας της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία. Μετά τους νομικούς συμβούλους του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, οι οποίοι θεωρούν παράνομη τη σύσταση της Επιτροπής και ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, διατυπώνει ανάλογη άποψη.



Σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη, βάσει του άρθρου 2 του περί Ερευνητικών Επιτροπών νόμου, η Ερευνητική Επιτροπή, που διερευνά τα σκάνδαλα στην οικονομία, είναι παράνομη, επειδή συστάθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και όχι από το Γενικό Εισαγγελέα.

Το άρθρο 2, που αναφέρεται στο διορισμό Ερευνητικών Επιτροπών, είναι σαφέστατο δηλώνει ο κ. Μαρκίδης και δεν επιδέχεται οποιασδήποτε άλλης ερμηνείας. Ερευνητικές Επιτροπές, που ενώπιον τους, μεταξύ άλλων, θα τεθούν και ανώτατοι αξιωματούχοι του κράτους, διορίζονται από το Γενικό Εισαγγελέα, πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, νομικοί κύκλοι τονίζουν στο Sigmalive ότι από τη στιγμή που στους όρους εντολής της ερευνητικής επιτροπής αναφέρεται ότι θα πρέπει να διερευνηθούν τα γεγονότα μέχρι και τις 28 Μαρτίου 2013, ημερομηνία κατά την οποία Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης, καθίσταται σαφές, ότι ο Πρόεδρος έχει κάποια είδους εμπλοκή στην υπόθεση.

Διευκρινίζουν ωστόσο ότι εμπλεκόμενος δεν σημαίνει ένοχος.

Υπενθυμίζεται ότι ο τέως υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής είχε παραιτηθεί από τη θέση του, για να μπορέσει να καταθέσει στην επιτροπή.

Θα αμφισβητηθεί το πόρισμα

Βέβαιο θεωρείται εξάλλου ότι οι Νομικοί Σύμβουλοι του Δημήτρη Χριστόφια θα αμφισβητήσουν τη νομιμότητα του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής, με προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Δικαστές του ανωτάτου, θα κρίνουν κατά πόσον η σύσταση της επιτροπής είναι νόμιμη ή παράνομη, στη βάση της νομοθεσίας.

Εάν η σύσταση κριθεί παράνομη από το Ανώτατο,, παράνομο θα θεωρηθεί και το πόρισμα.

Μαρκίδης: «Δεν το πρόσεξαν από κεκτημένη ταχύτητα»

Στο ερώτημα γιατί αυτή η συζήτηση προέκυψε τώρα, ο κ. Μαρκίδης δήλωσε στο Ράδιο Πρώτο ότι «από κεκτημένη ταχύτητα» όλοι παρασύρθηκαν από την πρακτική δεκαετιών, που εφαρμοζόταν από το 1960, για σύσταση Ερευνητικών Επιτροπών από το υπουργικό συμβούλιο και δεν εντόπισαν έγκαιρα την τροποποίηση, που έγινε το 2012.

Για περίεργη ερμηνεία, η οποία δεν ευσταθεί έκανε λόγο, ο Αλέκος Μρκίδης. Η διατύπωση του νόμου, είπε, είναι σαφής και υπέρδειξε ότι κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα

Οι αποφάσεις, τόνισε, πρέπει να λαμβάνονται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, κάποιοι θέλουν να δουν τον Χριστόφια στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Κ. Τριανταφυλλίδης: «Νόμιμη η επιτροπή»

Η Ερευνητική Επιτροπή για την Οικονομία είναι νόμιμη, επιμένει ο δικηγόρος, Κρις Τριανταφυλλίδης. Η σύγχυση, διευκρινίζει, έχει προκληθεί από λάθος ερμηνεία της λέξης «εμπλεκόμενος».

Πηγή: sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου