Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου


Σχεδόν έτοιμη η συνεργασία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος με το Δημοκρατικό Κόμμα – Εθνικές Δυνάμεις μετά τις αλλεπάλληλες επαφές που είχαν χθες.Οι τ/κ εφημερίδες αναφέρονται πρωτοσέλιδα στο θέμα των διεργασιών για τον σχηματισμό «κυβέρνησης», πράγμα που – όπως γράφουν – αναμένεται να γίνει αύριο ή μεθαύριο.

Επίσης πρωτοσέλιδα, γίνεται αναφορά στο θέμα της επίθεσης που οργανώνουν δυτικές χώρες εναντίον της Συρίας και την εμπλοκή στην επιχείρηση των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο. Άλλα θέματα αφορούν την σύλληψη υπαλλήλων του «τμήματος εργασίας» στην Κερύνεια για δωροδοκία, αλλά και την πτώση της τουρκικής λίρας λόγω της αναστάτωσης στις αγορές.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Η Κύπρος βάση πολέμου» γράφει ότι τα αεροπλάνα πολέμου που έχουν προσγειωθεί στις Βάσεις Επισκοπής περιμένουν το σύνθημα για την επιχείρηση εναντίον της Συρίας, σημειώνοντας ότι την παραμονή της 1ης Σεπτεμβρίου, Ημέρας της Παγκόσμιας Ειρήνης, βρισκόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με έναν πολύ αιματηρό πόλεμο. Αλλού γράφει ότι μετά τις αεροπορικές επιθέσεις, η Αλ Κάϊντα και η φιλική προς αυτήν οργάνωση Ελ Νούρσα θα ανατρέψουν τον Άσσαντ και με τη στήριξη των δυτικών τα εγκλήματα στα οποία θα προβούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις στην Συρία δεν μπορούν να προβλεφθούν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ΡΤΚ και το ΚΕΕ «σαν να συνθέτουν κυβέρνηση».

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Ο δείκτης έδειξε το ΔΚ» γράφει ότι το ΡΤΚ, «που είχε κόψει τα σχοινιά» με το ΔΚ στο πλαίσιο των προσπαθειών για σχηματισμό συνασπισμού, χθες το βράδυ είχε τρίωρη συνάντηση με αντιπροσωπεία του κόμματος, κατά την οποία σημειώθηκε πρόοδος. Αλλού γράφει ότι οι πύραυλοι στη Μεσόγειο έχουν γυρίσει προς την Συρία και περιμένουν την εντολή και πως οι βρετανικές βάσεις Επισκοπής έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και έχουν αρχίσει να προσγειώνονται σε αυτή μεταγωγικά αεροπλάνα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το σκάνδαλο που προέκυψε στο «τμήμα εργασίας» της κατεχόμενης Κερύνειας, είχε ως αποτέλεσμα δυο υπάλληλοι να συλληφθούν επειδή δεν έβαζαν πρόστιμα σε εργοδότες που είχαν εργαζόμενους χωρίς την απαραίτητη άδεια και είχαν δωροδοκηθεί 100.000 ΤΛ (45.000 ευρώ περίπου).

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Πόνος για την κυβέρνηση» γράφει ότι το ΡΤΚ στοχεύει να πάρει σήμερα τελική απόφαση για τον σχηματισμό συνασπισμού, μετά τις επαφές που είχε χθες τόσο με το ΔΚ-ΕΔ, όσο και με το ΚΕΕ. Αλλού γράφει ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της επίθεσςη που προετοιμάζει με γρήγορους ρυθμούς η συμμαχία που έχουν σχηματίσει ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία εναντίον της Συρίας και πως η Τουρκία παίρνει μέτρα έναντι της πιθανότητας να υπάρξει αντεπίθεση από τον Άσσαντ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ένταση στις αγορές δεν μειώνεται και το δολάριο έφτασε και πάλι τις 2 ΤΛ, προσθέτοντας πως σύμφωνα με οικονομολόγους το 2014 θα είναι μια επικίνδυνη χρονιά για την «βόρεια Κύπρο».

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Η ημέρα της απόφασης» γράφει ότι μετά τις χθεσινές πήγαινε-έλα συναντήσεις μεταξύ ΡΤΚ και ΔΚ-ΕΔ, οι αρμόδιοι του ΡΤΚ θα ενημερώσουν απόψε την κεντρική επιτροπή του κόμματος για αυτά που έχουν κερδίσει και θα καθορισθεί η «κυβερνητική συνεργασία». Αλλού γράφει ότι το έργο μεταφοράς νερού κάτω από τη θάλασσα από την Τουρκία στο ψευδοκράτος έχει φτάσει στα μισά και δημοσιεύει φωτογραφίες από τις σωλήνες που έχουν παραχθεί μέχρι τώρα στην Τουρκία για το σχέδιο Ασρίν, όπως ονομάζεται. Αλλού γράφει ότι ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος σε απάντησή του μετά την επιστολή που έστειλε ο Έρογλου στον Αναστασιάδη, ανέφερε ότι το έγγραφο Ντάουνερ δεν μπορεί να αποτελεί βάση των διαπραγματεύσεων.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Σχεδόν έτοιμοι!» γράφει ότι υπάρχει προσέγγιση σε μεγάλο βαθμό μεταξύ ΡΤΚ και ΔΚ για τον σχηματισμό συνασπισμού και τα δύο κόμματα θα ενημερώσουν απόψε τα συλλογικά τους όργανα και αν η «συμφωνία» εγκριθεί, ο στόχος είναι αύριο ή το αργότερο την Παρασκευή να δοθεί στο «προεδρικό» η σύνθεση της νέας «κυβέρνησης». Αλλού γράφει ότι η επιχείρηση δωροδοκίας ήταν κινηματογραφική και οι δύο υπάλληλοι του «τμήματος εργασίας» στην κατεχόμενη Κερύνεια συνελήφθησαν μετά από παράπονο ιδιοκτήτη εστιατορίου της πόλης στην «αστυνομία». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι βρετανικές βάσεις έχουν τεθεί σε συναγερμό.

Πηγή: ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου