Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Μηδένισαν παλιές μετοχές της Τράπεζας Κύπρου

Στη σφαίρα του παράλογου τοποθετούν οι παλαιοί μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου αλλά και οικονομικοί αναλυτές την απόδοση αξίας στις μετοχές τους, της τάξης του 0,6%, (τον καθορισμό του ποσοστού συμμετοχής τους δηλαδή στο κεφάλαιο της τράπεζας), την ίδια ώρα που ούτε η Κεντρική Τράπεζα ούτε η τράπεζα τους είναι σε θέση να τους εφοδιάσουν με τους ετήσιους ελεγμένους λογαριασμούς του 2012 καθώς και τον αναθεωρημένο, ελεγμένο επίσης, λογαριασμό του πρώτου τριμήνου του 2013 επειδή δεν είναι ακόμα έτοιμοι.


Πρόκειται για μια απόλυτα δικτατορική ενέργεια, τόνιζαν σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα μας οι ίδιοι κύκλοι, σημειώνοντας ότι η απόφαση να τους ανακοινωθεί επισήμως, δι’ επιστολής, ότι η κάθε μετοχή που κατέχουν έχει αξία μόλις 0,6% δεν στηρίζεται σε κανένα λογικό επιχείρημα αφού απουσιάζει το κύριο συστατικό που θα καθόριζε την αξία: Οι λογαριασμοί.

Πώς είναι δυνατόν να βρήκαν πόσο αξίζουν οι μετοχές μας, όταν λένε ότι δεν υπάρχουν ακόμα οι λογαριασμοί του 2012 και του πρώτου τριμήνου του 2013; διερωτώντο. Πού στηρίχθηκαν για να καταλήξουν στο 0,6% αφού δεν έχουν τους αριθμούς που θα τους οδηγούσαν στην όποια αξία έχει η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου;

Ο Διοικητής δεν απάντησε πειστικά

Εξηγήσεις για το ποσοστό αυτό ζητήθηκαν χθες, όπως πληροφορούμαστε, από τον Διοικητή της Κεντρικής ο οποίος όμως δεν έδωσε καμία πειστική απάντηση, όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας ο εκ των μελών της Προσωρινής Συντονιστικής Επιτροπής τους, δικηγόρος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

«Δεν μας έπεισε ο Διοικητής, είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, ούτε ότι έγινε η ορθή διάρθρωση του μετοχικού κεφαλαίου, ούτε ότι ενδιαφέρεται για το καλό όλων των μετόχων, αφού διαβουλεύεται μόνον με το 30% κι αφήνει το υπόλοιπο 70% εκτός και ότι καλώς έχει συγκληθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, πριν ακόμα ετοιμασθούν οι λογαριασμοί. Με τον τρόπο που λειτουργεί η Κεντρική και την έλλειψη διαφάνειας, δικαίως οι παλαιοί και οι νέοι μέτοχοι ανησυχούν για όσα γίνονται πίσω από την πλάτη τους»κατέληξε.

Να σημειωθεί ότι η Προσωρινή Επιτροπή προσκλήθηκε χθες από τον ίδιο τον Διοικητή της Κεντρικής για συζήτηση.

Αποφάσισαν πριν μάθουν

Οι ίδιοι οι μέτοχοι πάντως καθώς και οι οικονομικοί τους σύμβουλοι, λένε ότι ο Διοικητής δεν έδωσε καμιά εξήγησε για το θέμα του ποσοστού που κατέχουν στην Τράπεζα Κύπρου και το οποίο καθορίσθηκε επισήμως μάλιστα, με επιστολή που τους απεστάλη, στο 1% της ονομαστικής της αξίας.

«Αν ο Διοικητής ήταν τόσο σίγουρος για τα ποσοστά μας, τότε θα έπρεπε πριν την ετήσια γενική συνέλευση, της οποίας το κύριο αντικείμενο είναι η εξέταση των εξελεγμένων λογαριασμών, να φροντίσει , ως όφειλε, οι επιστολές που μας απέστειλε για να μας ανακοινώσει ότι το 100% μας, έγινε 0,6%, να συνοδεύονταν και από τους ετήσιους λογαριασμούς του 2012 αλλά και το νέο διαρθρωμένο ισολογισμό του πρώτου τριμήνου του 2013.Θα έπρεπε επίσης να μας αποστείλει και συμπληρωματική έκθεση η οποία να δείχνει καθαρά, πώς η ονομαστική αξία των παλαιών μετοχών με βάση τους λογαριασμούς του 2012 και του πρώτου τριμήνου του 2013, μειώνεται από 100 ευρωσέντ σε ένα ευρωσεντ. Αυτή είναι η πρόκληση τόσο για τον Διοικητή της Κεντρικής όσο και για την ίδια την τράπεζα μας».

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι σκέψεις που γίνονται για αναβολή της ετήσιας γενικής συνέλευσης που έχει καθορισθεί για τις 10 Σεπτεμβρίου, είναι απόλυτα δικαιολογημένες αφού μια γενική συνέλευση ορίζεται για να αποφασίσει για δύο θέματα:

Πρώτον: Να εγκρίνει τους λογαριασμούς μιας εταιρίας, και,

Δεύτερον: Να εκλέξει διοικητικό συμβούλιο.

Όπως έχει ήδη όμως ανακοινωθεί, μας είπαν, λογαριασμοί δεν πρόκειται να παρουσιασθούν μέχρι να συμπληρωθεί η ετοιμασία τους. Γιατί μας καλούν λοιπόν αφού δεν είναι σε θέση να μας πουν πώς κατέληξαν στην απόφαση ότι η τιμή της μετοχής μειώνεται από το εκατόν στο ένα, ώστε να μας δώσουν την ευκαιρία να ρωτήσουμε πώς έγινε αυτό; Κατά συνέπειαν η γενική συνέλευση θα ασχοληθεί μόνο με την εκλογή διοικητικών συμβούλων, τους οποίους μάλιστα εισηγείται η μειοψηφία των μετόχων αφού προηγουμένως ληφθεί η έγκριση του Διοικητή.

Να σημειωθεί ότι με βάση τον περι Εταιριών Νόμο, οι λογαριασμοί κάθε εταιρίας αποστέλλονται στους μετόχους 21 εργάσιμες ημέρες πριν από την ετήσια γενική συνέλευση.

Πηγή: http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου