Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Διακοπή της εξέτασης έφεσης Μιχαηλίδη στο Ανώτατο: αίτημα Μιχαηλίδη για παραπομπή του στο Δικαστήριο ΕΕ

Διακόπηκε, μισή περίπου ώρα μετά την έναρξή της, η σημερινή συνεδρία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο εξετάζει την έφεση του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη, κατά της απόφασης του πρωτόδικου Δικαστηρίου, με την οποία διατάσσεται η εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης του κ. Μιχαηλίδη και η παράδοσή του στις Αρχές της Ελλάδας για ποινική δίωξη εναντίον του.Η σημερινή συνεδρία άρχισε περίπου στις 09:00 το πρωί, προκειμένου να ακουσθεί η κατηγορούσα Αρχή μετά και τις χθεσινές αγορεύσεις των συνηγόρων του κ. Μιχαηλίδη, ωστόσο ηγέρθη αίτημα από τον Αχιλλέα Δημητριάδη, εκ των δικηγόρων του κ. Μιχαηλίδη, που ζητεί από το Δικαστήριο να αποταθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρώην Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (γνωστό και ως Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) που είναι το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο της δικαστικής εξουσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να απαντηθούν, όπως είπε, δύο ουσιαστικά ερωτήματα.

Τα ερωτήματα αυτά, δήλωσε ο κ. Δημητριάδης, προκύπτουν από το νόμο - πλαίσιο και το ένα αφορά το ενδεχόμενο καταπάτησης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κ. Μιχαηλίδη με την απόφαση εκτέλεσης του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και το άλλο αφορά το κατά πόσον παραβιάζεται θεμελιώδης αρχή Δικαίου με την πρόσφατη 7η τροποποίηση του Συντάγματος, η οποία έγινε κατά παραγγελία και "φωτογραφίζει" τον κ. Μιχαηλίδη.

Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Στέλιος Ναθαναήλ ρώτησε τον κ. Δημητριάδη εάν θα επιμείνει στο αίτημά του που αποτελεί, όπως είπε, "σφήνα" η οποία εκτρέπει την όλη διαδικασία με μίαν ανορθόδοξη μέθοδο, ενώ σε περίοδο οκτώ ημερών θα πρέπει να εκδοθεί απόφαση επί της εφέσεως. Λαμβάνοντας καταφατική απάντηση από τον κ. Δημητριάδη, ο δικαστής του Ανωτάτου επεσήμανε ότι αποδοχή του αιτήματος θα προκαλέσει μακρά διαδικασία και ρώτησε κατά πόσον γίνεται αποδεκτό το ότι ο κ. Μιχαηλίδης, στο χρονικό αυτό πλαίσιο, θα παραμείνει υπό κράτηση, με τον κ. Δημητριάδη να απαντά και πάλι καταφατικά.

Εξάλλου τοποθετούμενη επί του αιτήματος, η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας Λουΐζα Χριστοδουλίδου - Ζαννέτου, δήλωσε ότι στόχος της κατάθεσης του είναι η πρόκληση καθυστέρησης και ότι είναι πρωτοφανές να εγείρεται τέτοιο θέμα σε μιαν απλή κατά τα άλλα διαδικασία.

Το Δικαστήριο διέκοψε για μίαν ώρα τη συνεδρία, προκειμένου να προετοιμασθεί η κατηγορούσα Αρχή για την απάντησή της και αναμένεται ότι θα αγορεύσει επι του αιτήματος και ο κ. Δημητριάδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου