Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Φοβίζουν του Βρετανούς τα σχέδια Κάμερον για τη Συρία – Βρίσκονται σε επιφυλακή σύμφωνα με δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση που δείχνει ότι το 50% των Βρετανών διαφωνεί με μια πυραυλική επίθεση κατά της Συρίας, παρουσιάζει η εφημερίδα Sun. Υπέρ της επίθεσης τάσσεται το 25% των ερωτηθέντων.
Η διαφωνία των Βρετανών είναι πολύ μεγαλύτερη στην ερώτηση για το ενδεχόμενο εμπλοκής Βρετανών στρατιωτών στην επιχείρηση κατά της Συρίας. Μόνο το 9% απαντά ότι συμφωνεί με την αποστολή βρετανικών δυνάμεων στη μεσανατολική χώρα, με το 74% να διαφωνεί. Επίσης σε αναλογία 3 προς 1 οι Βρετανοί  θεωρούν ότι η ψήφος των βουλευτών επί των κυβερνητικών σχεδίων θα πρέπει να είναι δεσμευτική για τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Η δημοσκόπηση έρχεται την ώρα που ο κ. Κάμερον με τη συνδρομή των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας και των επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών ασφαλείας σε σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας θα συζητήσει το σχέδιο στρατιωτικής δράσης κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ. Το σχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων που συνεδριάζει εκτάκτως την Πέμπτη.

Οι βουλευτές εμφανίζονται μοιρασμένοι ως προς τη νομιμότητα ή τη σκοπιμότητα μιας στρατιωτικής επέμβασης, αν και πολιτικοί σχολιαστές λένε ότι διαμορφώνεται μια συναίνεση πλειοψηφίας ως προς την ανάγκη δράσης κατά της χρήσης χημικών όπλων. Ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης είπε ότι θα σκεφτόταν να δώσει τη συγκατάθεσή του σε μια διεθνή στρατιωτική δράση εφόσον αυτή θα ήταν νομικά δικαιολογημένη και με σαφή στόχο την αποτροπή μελλοντικής χρήσης χημικών όπλων. Η ευθύνη νομικής δικαιολόγησης της επέμβασης έχει ανατεθεί από τον πρωθυπουργό στο γενικό εισαγγελέα Ντόμινικ Γκριβ.

Ο Πρωθυπουργός Κάμερον είχε και δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, λίγο μετά τη δήλωσή του ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να μείνει αδρανής απέναντι στην «ηθικά μη-υπερασπίσιμη» μαζική χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς. Σε μια σαφή ένδειξη των προθέσεών του ανέφερε ότι ενώ δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, η Βρετανία μαζί με τους συμμάχους της εξετάζει κατά πόσο μια περιορισμένη στρατιωτική επιχείρηση θα μπορούσε να αποτρέψει τη μελλοντική χρήση χημικών από την κυβέρνηση Άσαντ.

Σε άρθρο του την Τετάρτη στην Daily Telegraph ο Υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ δηλώνει ότι αν δεν υπάρξει απάντηση, οι επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία στο μέλλον θα καταστούν πιο πιθανές, ενώ παράλληλα θα υπάρχει ο κίνδυνος «να πέσουν σε λάθος χέρια».

Πηγή: ΚΥΠΕ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου