Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Ισχυρή σεισμική δόνηση με επίκεντρο στη Φθιώτιδα, ζημιές σε χωριά

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 12.06 της Τετάρτης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το μέγεθος της σεισμικής δόνησης ήταν 5,1 βαθμοί και το επίκεντρό της εντοπίζεται σε απόσταση 121 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Αθήνας, κοντά στην Αμφίκλεια. Όπως επισημαίνεται, προηγήθηκε νωρίτερα δόνηση 4,1 βαθμών, με περίπου το ίδιο επίκεντρο.

Λίγο πριν τις 13:00 έγινε και μετασεισμός. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο σεισμός προκάλεσε μικρές ζημιές σε πολλές περιοχές του δήμου Αμφίκλειας- Ελάτειας και πιο συγκεκριμένα στα χωριά Αμφίκλεια, Μόδι, Ελάτεια και Τιθορέα, ενώ ένα παλιό σπίτι κατέρρευσε στο χωριό Δρυμαία. Δεν αναφέρθηκαν ωστόσο τραυματισμοί.

Ζημιές υπήρξαν και σε περιοχές του δήμου Μώλου- Αγίου Κωνσταντίνου και πιο συγκεκριμένα στα χωριά Ρεγγίνι, Μώλο, Μενδενίτσα, Καλλίδρομο, Άγιο Χαράλαμπο και Καρυά.

Όπως είπε ο Γεράσιμος Χουλιάρας, σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η περιοχή από την οποία προήλθε ο σεισμός είναι «γνωστή» από πλευράς σεισμικής δραστηριότητας, και μάλιστα το 2008 είχε «δώσει» σεισμό μεγέθους 5,7 Ρίχτερ.

Στην περιοχή σπεύδει συνεργείο μηχανικών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για να καταγράψει τις ζημιές.

"Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με τους σεισμούς. Η φύση ξέρει και καλύπτει τα 'μυστικά' της. Γι' αυτό κι εμείς θα παρακολουθούμε με προσοχή τις επόμενες ημέρες το φαινόμενο» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η καθηγήτρια Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Ελευθερία Παπαδημητρίου, λίγη ώρα μετά τις δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 4,2 και 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκαν στην περιοχή της Λαμίας.

Επίκεντρο του σεισμού είναι η περιοχή της Αμφίκλειας και, όπως αναφέρει η κ.Παπαδημητρίου, «καταγράφουμε συνεχώς μετασεισμούς στην περιοχή. Ωστόσο, το ρήγμα ήταν κοντά σε κατοικημένες περιοχές, κάτω από τα πόδια των ανθρώπων που ζουν εκεί και γι' αυτό ήταν τόσο έντονες οι δονήσεις».

Όπως αναφέρουν οι σεισμολόγοι, ο σεισμός δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης, είναι μία παράλληλη τάφρος, ενώ και τα προηγούμενα χρόνια η περιοχή της Αμφίκλειας έδωσε ανάλογες δονήσεις. «Η περιοχή μάς δίνει τέτοια μεγέθη. Είχε δώσει και στο παρελθόν σεισμούς με παρόμοιο μέγεθος» είπε η κ.Παπαδημητρίου.

Πηγή: http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου