Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Ποιος είναι ο κύριος GABBA… Αν δεν τον γνωρίζεις, καλύτερα μάθε!

Κούραση ή για χρόνια κόπωση; Στη Βρετανία σύμφωνα με έρευνα, υπολογίζεται ότι το 20% των ανδρών και το 30% των γυναικών εμφανίζουν χαρακτηριστικά του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης.
Διαρκώς κουρασμένη, η γυναίκα του σήμερα, ίσως και μέσα από την νοοτροπία της ισότητας, έχει πάρει πολλαπλούς ρόλους και ευθύνες που αναγκάστηκε κάπου να παραμερίσει την «γυναίκα» μέσα της όπως και τις ανάγκες της. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να τρέχουμε με το άγχος στο MAX μιας και οι ώρες τις ημέρας επιμένουν να είναι είκοσι τέσσερεις. «Κεντέρης» γίναμε όλες μας!


Απλά δεν μπορούμε να ηρεμήσουμε! Όπως κι αν το κάνουμε, πάμε να κοιμηθούμε και το μυαλό δεν λέει να σταματήσει να σκέφτεται. Από το τι θα κάνουμε με το παιδί μας μέχρι και το πώς θα προλάβουμε το αυριανό πρόγραμμα μας … τα πάντα γυρίζουν στο μυαλό μας και εμείς νοιώθουμε διαρκώς κουρασμένοι. Βιώνουμε έντονη σωματική εξάντληση με τρεμούλες, μυαλγίες, πονοκεφάλους, διαταραχές ύπνου. Επίσης χαρακτηριστικό είναι το ότι  παρουσιάζουμε διαταραχή της μνήμης ή/και της ικανότητας συγκέντρωσης, μειωμένη λειτουργικότητα και κυρίως χαμηλά επίπεδα ενεργητικότητας. Το σεξ πηγαίνει αναπόφευκτα περίπατο και οι ανασφάλειες μας γίνονται ακόμη ένα βάρος στη ψυχή και στη σχέση μας. Μ’ αγαπάς, μ’ αγαπάς, μ’ αγαπάς, μ’ αγαπάς…

Το μυαλό θα μπορούσαμε να το φανταστούμε σαν μια μπάλα με εκατομμύρια καλώδια (κυτταρικές νευρώσεις) τα οποία στέλλουν δισεκατομμύρια μηνύματα ανά σε όλο τον οργανισμό μας και τα οποία αλληλοεπιδρούν διαρκώς, μέσα από χημικές ενώσεις διαμεσολαβητών (νευροδιαβιβαστές). Η έλλειψη π.χ. του κ. GABBA (νευροδιαβιβαστή), δημιουργεί μπάχαλο στο επικοινωνιακό δίχτυο. Αφού, το κύριο μέλημα του GABBA, είναι το πατάει «φρένο» στην κατάλληλη, αναγκαία στιγμή για να δώσει διάλλειμα στο μυαλό μας να ξεκουραστεί. Υπερκόπωση όλε!

Ο Δρ. ‘Ερικ Μπρέιβερμαν, καθηγητής ιατρικής, ανάφερε ότι αυτή η χημική ουσία είναι υπεύθυνη για την αρμονική λειτουργία των κυττάρων στον εγκέφαλο, καθησυχάζει το μυαλό και έτσι προσφέρει ηρεμία στο σώμα. Το χάος στο μυαλό μας όμως, επηρεάζει την ψυχική μας υγεία πρώτα και μετά τη σωματική μας. Η βιοχημεία του μυαλού μας γίνεται μπάχαλο και ούτε πηγαίνουμε στο κρεβάτι με το ταίρι μας αλλά ούτε και  πάμε με τον νευροδιαβιβαστή GABBA (γ-αμινοβουτυρικό οξύ). Αποτέλεσμα; Το επικοινωνιακό αλαλούμ στο μυαλό μας, την υπερκόπωση, την κούραση, την ακεφιά, τον εκνευρισμό και σε πολλές περιπτώσεις, την αύξηση βάρους.

Η πνευματική διαύγεια πηγαίνει περίπατο, και βουτάμε στα φαγητά πλούσια σε υδατάνθρακες γυρεύοντας ενέργεια. Γι’ αυτό και η έλλειψη του κ. GABBA είναι και ένα στοιχείο που προμηνύει κατάθλιψη και πιο σοβαρές ψυχικές ασθένειες. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από μια περίοδο συνεχούς άγχους/στρες, αλλά επίσης και λόγο κακής διατροφής.
Δύσκολη η διάγνωση αυτής την έλλειψης λόγω του ότι η συμπτωματολογία πολλές φορές μας κατευθύνει προς τις γυναικολογικές διαταραχές, θυροειδή κτλ. Κλειδί όμως για την έλλειψη του νευροδιαβιβαστή είναι τα επίπεδα των βασικών αμινοξέων στον οργανισμό.  Μια από τις λύσεις… έξυπνο μενού με στοχευμένη διατροφή. Διατροφολόγιο πλούσιο σε πρωτεΐνες, με τόνο, γαρίδες, άπαχο κρέας, αυγό, κοτόπουλο και για τροφοδότηση ενέργειας, ρύζι, ξηροί καρποί, κ.α. Λόγω του ότι αυτές οι τροφές διασπώνται στο πεπτικό μας σύστημα, μετατρέπονται σε αμινοξέα, που είναι και τα δομικά στοιχεία των νευροδιαβιβαστών.

Ο GABBA αγαπάει ιδιαίτερα τα πιάτα με τροφές ολικής αλέσεως και σύνθετους υδατάνθρακες, τα οποία είναι πηγή γλουταμίνης. Αυτό και αν προσφέρει ηρεμία στον εγκέφαλο. Με μέτρο πάντοτε, δημητριακά ολικής αλέσεως, μπανάνες, μπρόκολο, καστανό ρύζι, λευκά ωάρια, όσπρια, σπανάκι, λεμόνι, πράσινο τσάι. Το τσάι αυτό, δεν θα είναι στη διατροφή μας για να το παίζουμε Αγγλίδες! Αλλά, είναι πλούσιο σε L-θεανίνη, διάσημο για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες. Αυτή η έντονη κούραση δεν υποχωρεί με ξεκούραση. Η γνώση και η διατροφή, δεν είναι αρκετά. Με βάση  επιστημονικές έρευνες στηρίζεται η ανάγκη για άσκηση. Καμία έρευνα δεν υποστηρίζει να «κτυπιόμαστε». Αντιθέτως, οι έρευνες αποδεικνύουν ότι χρειαζόμαστε δεκαπέντε λεπτά την ημέρα ήπιας άσκησης (π.χ. περπάτημα).
Αυτό από μόνο του τροφοδοτεί τον οργανισμό μας με την κατάλληλη ποσότητα ενδορφίνων, ουσίες απαραίτητες για την αύξηση της ψυχικής ευφορίας. Αλλά, αυτός ο συνδυασμός δεν θα είναι και πάλι αρκετός στις περιπτώσεις όπου υπάρχει χρόνια έλλειψη GABBA. Σε τέτοιες περιπτώσεις, χρειάζεται να συμβουλευτούμε το γιατρό μας για συμπληρώματα αμινοξέων και θεανίνης.

Συνιστάτε επίσης, η επαφή με άλλες δραστηριότητες όπως μια εκδρομή στη θάλασσα ή το βουνό,  μια βόλτα στο πάρκο ή ένα ταξίδι.  Αυτά αποτελούν πηγή ζωής και  συνεισφέρουν στην προσωπική μας, όσο και την επαγγελματική και οικογενειακή μας ευτυχία. Αλλαγή τρόπου ζωής και νοοτροπίας για μείωση της έντασης των δραστηριοτήτων και του ψυχολογικού στρες! Επαναφορά έτσι της διάθεσης, της ηρεμίας, της ευεξίας, της λάμψης στην επιδερμίδα μας και του ΣΕΞ! Η επιλογή είναι δική μας για το πόσους ρόλους είμαστε διευθετημένες να έχουμε, πότε και γιατί, αλλά και σε τι κόστος!

Πηγή: ilovestyle.com

Επισκεφθείτε τη σελίδα του CENTER OF PSYCHOTHERAPIC & PSYCHOMETRICS στοFacebookκάντε LIKE και διαβάστε καθημερινά συμβουλές για καλή υγεία, επικοινωνήστε με την Χριστίνα Φ. Σορόκου και τους συνεργάτες της και δώστε τέλος σε θέματα που σας απασχολούν. Για να μεταφερθείτε απ’ ευθείας στη σελίδα του Κέντρου Ψυχοθεραπείας και Ψυχομετρικής κάντε ΚΛΙΚ  Ε Δ Ω 

Χριστίνα Φ. Σορόκου
Η Χριστίνα Φ. Σορόκου είναι Εγγεγραμμένη Συμβ. Ψυχολογός , Master Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές & Ανθρωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια.
Κέντρο Ψυχοθεραπείας & Ψυχομετρικής
Φωτίου 3, Ρίβερ Κωρτ. 3ος όροφ, Αρ. 16, 1095/Λευκωσία
Τηλ: 22458750, Κιν: 99532393, Φαξ. 22672718
Email: cofpsychotherapynpsychometrics@gmail.com
https://www.facebook.com/CenterOfPsychotherapyAndPsychometrics
http://www.cyprus-online.org/Nicosia/Psychologists/Nicosia_Psychologists.php

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου