Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

21η Μαρτίου: Διεθνής Ημέρα για εξάλειψη φυλετικών διακρίσεων

Με αφορμή την διεθνή μέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε την πάρακάτω επιστολή:

"Το έτος 1960, η αστυνομία της Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μίας μαζικής συγκέντρωσης στην πόλη Σάρπβιλ, που διαδήλωνε ενάντια στο Απαρτχάιντ και στην επιβολή της Λευκής μειοψηφίας. Από τα πυρά σκοτώθηκαν 70 άνθρωποι, οι οποίοι με το θάνατό τους σηματοδότησαν την καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων. Η ημέρα αυτή αποτελεί ορόσημο όχι μόνο λόγω του βαρυσήμαντου κοινωνικού αντίκτυπου που έχει, αλλά επιπροσθέτως, λόγω του ρόλου που διαδραματίζει στο χώρο της εκπαίδευσης.

Το Κυπριακό Σύνταγμά θεσμοθετεί και επίσημα την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και την ίση μεταχείριση όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως καταγωγής, υπηκοότητας ή οποιουδήποτε άλλου ρατσιστικού κριτηρίου. Επιπροσθέτως και αντίθετα προς κάθε κοινωνική διάκριση, η Διεθνής Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού, που έχει υπογραφεί από Κύπρο και Ελλάδα, πρεσβεύει την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την αποτροπή των φαινομένων φυλετικών διακρίσεων και προωθεί τις αξίες της Δημοκρατίας, την παγκόσμια ειρήνη και κυρίως την ελευθερία.

Για τη διάδοση του αντιρατσιστικού μηνύματος και την εμφύτευσή του στην συνείδηση των ανθρώπων από τη νεαρή τους κιόλας ηλικία, τα δημόσια σχολεία όλης της Ελλάδας την 20η και 21η Μαρτίου θα αφιερώσουν, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, μία διδακτική ώρα για να μεταλαμπαδεύσουν στους μαθητές τη σημασία του σεβασμού της διαφορετικότητας για την εξάλειψη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Δυστυχώς, η σημειολογία της ημερομηνίας αυτής καθίσταται ακόμη επίκαιρη, καθώς διανύουμε μία εποχή όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα διακυβεύονται και ο ανθρωποκεντρισμός ως κοινωνικό μοντέλο οργάνωσης έχει εγκαταλειφθεί απολύτως. Η οικονομική κρίση βαθαίνει συνεχώς, εξαθλιώνοντας τους ανθρώπους, ενώ παρά την πρόοδο της παιδείας και της τεχνολογίας, δεν έχουν παύσει οι βασανισμοί και η κακομεταχείριση των ευπαθών ομάδων (πρόσφυγες, μετανάστες, πολιτικοί κρατούμενοι).

 Έτσι, η προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων επανέρχεται σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ, τη στιγμή μάλιστα που η Κύπρος κατηγορείται από τη Διεθνή Αμνηστία για κακομεταχείριση των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο, χωρίς ίχνος συμπόνιας και ανθρωπιάς. Το ζήτημα αυτό αποτελεί σαφώς ένα αμφιλεγόμενο φαινόμενο των καιρών, καθώς είναι οπισθοδρομικό και επονείδιστο για μία χώρα της Ε.Ε να μη σέβεται έμπρακτα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες. Στα πλαίσια του ίδιου θέματος, η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ταμείο Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με το CIIM και την εταιρία MarketMentoro ανέλαβαν την εκπόνηση του έργου «Κατάρτιση δημοσίων λειτουργών (ιατρικών λειτουργών, ψυχολόγων κτλ) για διαπίστωση βασανιστηρίων και ανίχνευση ειδικών αναγκών σε θύματα βασανιστηρίων».

Απώτερος στόχος της παραπάνω πρωτοβουλίας, η οποία επιδοτείται από την Ε.Ε, είναι η αναγνώριση και η προστασία των θυμάτων βασανιστηρίων. Υπό αυτό το πρίσμα, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά σεμιναρίων στους εκπαιδευτικούς χώρους του Cyprus International Institute of Management, τις ημερομηνίες 15, 16, 29 και 30 Μαΐου 2014. Με την υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος θα επιτευχθεί το μεγαλεπήβολο σχέδιο της προστασίας και περίθαλψης των θυμάτων βασανιστηρίων, αλλά και η υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων συλλογικά."


source: http://www.sigmalive.com


---> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου