Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Δίνουν και παίρνουν τα κεραστικά στην Κρατική Ραδιοτηλεόραση – Αλλού περικοπές εδώ σφυρίζουν αδιάφορα

-Αύξησαν κατά €20χιλ τον προϋπολογισμό για κεραστικά
-Το Υπουργικό κούρεψε τον προϋπολογισμό του ΡΙΚ
-Αδιόρθωτοι οι διευθυντές
Ισοσκελισμένος είναι ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ, αλλά βασίζεται πάνω σε μια υπερεκτιμημένη πρόβλεψη εσόδων, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο μέλλον θα δημιουργηθεί πρόβλημα με τα οικονομικά του ιδρύματος.

Μίλησε ακόμη για αδυναμία απεγκλωβισμού, της διοίκησης και των υπευθύνων του ΡΙΚ, από προηγούμενες συμπεριφορές ή νοοτροπίες.

Επίσης ο ΥΠΕΣ ανακοίνωσε ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου λήφθηκε απόφαση για περικοπή €300,000 από τον προϋπολογισμό, για να σταλούν όπως είπε, μηνύματα.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος, και προβλέπει έσοδα €30.450 εκ. και έξοδα της ίδιας τάξης.
Σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ, το ύψος της κρατικής χορηγίας είναι €24.300 εκ., μειωμένο δηλαδή σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2013 κατά 8 %.

Ο κ. Χάσικος είπε ότι σε σύγκριση με το 2013, έχει επιτευχθεί μια συνολική μείωση της τάξης των €3.487 εκ. και ότι ο προϋπολογισμός εσόδων είναι έξι εκατομμύρια.

Εξέφρασε ακόμη τη λύπη του γιατί δεν επιτεύχθηκε επαρκής μείωση στα έξοδα προγραμμάτων.

«Σε σχέση με τις δαπάνες για παροχή ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών, έγιναν εξοικονομήσεις, αλλά θα πρέπει να πω ότι σε σχέση με το τι εζήτησε ο Υπουργός από πλευράς εξοικονομήσεων για να γίνουν στο ΡΙΚ, με μεγάλη μου λύπη να αναφέρω ότι σε σχέση με το κεφάλαιο έξοδα προγραμμάτων όπου η αρχική εισήγηση του Υπουργού ήταν μείωση 40%, έχει γίνει μείωση μόλις 1,5%», ανέφερε.

Εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ για το 2014 είναι μεν ισοσκελισμένος, αλλά βασίζεται πάνω σε μια υπερεκτιμημένη πρόβλεψη εσόδων και ότι οι μειώσεις που εισηγήθηκε ο ίδιος, δεν αντανακλούν πλήρως το τι ζήτησε από την διεύθυνση του ΡΙΚ και το ΔΣ.

Ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι στις μειώσεις, πέραν από την κρατική χορηγία των €3.478 εκ., ουσιαστικά καμία άλλη περικοπή δεν έγινε, προσθέτοντας ότι «εκείνο που έκαμαν ήταν να υπερεκτιμήσουν, να αυξήσουν τα αναμενόμενα εισοδήματα για να τον ισοσκελίσουν και αυτά αντιλαμβάνεστε είναι φαινόμενα που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν».

«Με αυτά να σας πω ότι εγώ αναμένω στο μέλλον πρόβλημα ότι αφορά τα οικονομικά του ΡΙΚ γιατί δεν θα πάρουν την διαφήμιση που θεωρούν ότι θα πάρουν, μακάρι να την πάρουν και να μην έχουμε πρόβλημα, αλλά εκ πρώτης όψεως ως Υπουργός εκτιμώ ότι είναι υπερεκτιμημένη η προσδοκία και υπερεκτιμημένο αναμενόμενο έσοδο», σημείωσε.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι «υπάρχει μια αδυναμία απεγκλωβισμού της διοίκησης και των υπευθύνων του ΡΙΚ από προηγούμενες συμπεριφορές ή νοοτροπίες».

Ο ΥΠΕΣ αφού σημείωσε ότι το ΡΙΚ λειτουργεί με δωδεκατημόρια και η Κυβέρνηση με βάση το σύνταγμα δεν έχει καμία δυνατότητα να κάνει οτιδήποτε σε σχέση με τον προϋπολογισμό, τον οποίο και θα πάρει στη Βουλή, πρόσθεσε ότι το Υπουργικό έλαβε σήμερα και μια άλλη απόφαση για να στείλει μήνυμα στο ΡΙΚ.

«Εκείνο που κάναμε σήμερα σαν Υπουργικό με εισήγηση του Υπουργού Εσωτερικών, είναι άλλη περικοπή επιπλέον €300,000 που έχει σχέση με εσωτερικά λειτουργικά έξοδα, να σταλεί ένα μήνυμα ότι η κρίση είναι εδώ και δεν μπορούν οργανισμοί ημικρατικοί όπως είναι το ΡΙΚ να συμπεριφέρονται ωσάν και η κρίση δεν τους αγγίζει», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «είπαμε, να είμαστε φειδωλοί σε θέματα προσωπικού, τουλάχιστον για την ώρα, αλλά σε άλλα
θέματα θα έπρεπε να επιδειχθεί από πλευράς του ΡΙΚ περισσότερη ευαισθησία».

Ανέφερε ότι σε άλλες επιχειρήσεις γίνονται μειώσεις των εξόδων ενώ στο ΡΙΚ παρατηρούνται αυξήσεις όπως για παράδειγμα στην αμοιβή νομικού συμβούλου, στα έξοδα για ασφάλειες- όπου όλες οι επιχειρήσεις οι ιδιωτικές και άλλες έχουν προχωρήσει μέσα από διαπραγμάτευση σε μείωση- στις ελεγκτικές υπηρεσίες, στα έξοδα για έλεγχο κα.

«Παντού μειώνονται, στο ΡΙΚ υπάρχει αύξηση, 20,000 για κεραστικά για παράδειγμα, δεν θέλω να μπω σε άλλες λεπτομέρειες, γι΄ αυτό εισηγήθηκα σήμερα στο Υπουργικό €300, 000 να τους αποκοπούν, έτσι για να πάει ένα μήνυμα, αναμένω του χρόνου να υπάρξει συμμόρφωση και όχι ροκάνισμα του χρόνου για να φέρουμε την κυβέρνηση προ τετελεσμένου γεγονότος και να μην μπορεί να κάνει τίποτε», σημείωσε.

Σε παρατήρηση ότι ζητήθηκε μείωση στα έξοδα προγραμμάτων και ότι σε αυτά περιλαμβάνονται και συνεργάτες, ο ΥΠΕΣ απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν απολύσεις ο Υπουργός ανέφερε ότι ο ίδιος δεν έκανε λόγο για απολύσεις.
«Αλλά τουλάχιστον εκεί που μπορούμε να νοικοκυρευτούμε χωρίς να επηρεάσουμε το προσωπικό, ας το κάνουμε», κατέληξε.

Πηγή: newsit.com.cy

---> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου