Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

CYTA - AHK: Σχέδιο εξόδου 700 υπαλλήλων

Οι δύο μεγαλύτεροι ημικρατικοί Οργανισμοί της κυπριακής οικονομίας, η Cyta και η ΑΗΚ, από τους πρώτους που θα πάρουν τον δρόμο της αποκρατικοποίησης, ετοιμάζουν σχέδια εθελούσιας εξόδου σημαντικού αριθμού εργοδοτουμένων τους. 

Και οι δύο Οργανισμοί προσβλέπουν ότι το εργαλείο των σχεδίων θα συμβάλει ουσιαστικά στην αναδιάρθρωσή τους και στη δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους τους.

Ειδικότερα, ενώπιον της Βουλής είναι το αναθεωρημένο σχέδιο εθελούσιας εξόδου 550-600 εργαζομένων από τη Cyta, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τον προϋπολογισμό του 2014. Ο αριθμός των 600 εργαζομένων θα πρέπει να αποχωρήσει σε ένα χρόνο από την ημερομηνία έγκρισης του σχεδίου από τη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από έντονες διαφωνίες της Βουλής, το Δ.Σ. της Cyta προχώρησε σε αναθεώρηση προνοιών του πρώτου σχεδίου, (ήταν συνδεδεμένο με τον προϋπολογισμό του 2013), επιφέροντας μειώσεις ως προς το ύψος της μέγιστης αποζημίωσης που θα λαμβάνει ένας εργαζόμενος, ορίζοντάς την στις €125.000 από €130.000 και συνακόλουθα μειώθηκε και ο μέσος όρος της αποζημίωσης στις €72.000 από €75.000.

Στελέχη του Οργανισμού εξέφρασαν την εκτίμηση ότι αν η Βουλή δεν επιφέρει άλλες διαφοροποιήσεις, τότε αναμένεται ότι θα υπάρξει ικανοποιητικό ενδιαφέρον από εργαζόμενους.

Ο Οργανισμός προσδίδει αυξημένη σημασία στην επιτυχία του σχεδίου καθώς επιδιώκει τη μείωση του λειτουργικού κόστους της κατά €263 εκατ. Στα αχνάρια της Cyta κινείται και η ΑΗΚ. Χθες επιδόθηκε, από τον αναλογιστή του Οργανισμού το σχέδιο εθελούσιας εξόδου, που στοχεύει στην αποχώρηση 100 εργοδοτουμένων εντός του 2014. Συναφείς πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το σχέδιο θα είναι στοχευμένο και προτεραιότητα θα δίνεται σε εκείνους τους εργαζόμενους, οι οποίοι κατέχουν θέσεις που είναι υπό κατάργηση.

Συνολικά υπό κατάργηση είναι 321 θέσεις και ήδη έχουν αποχωρήσει 200 εργαζόμενοι (εθελούσια και φυσική ροή).

Όσον αφορά τη φόρμουλα αποζημίωσης που θα λάβουν οι αποχωρούντες θα κινείται περίπου στο πλαίσιο του σχεδίου της Cyta, με το ύψος της μέγιστης αποζημίωσης να κυμαίνεται στις €130.000-€140.000. Οι αναλογιστικές εκτιμήσεις ανεβάζουν το κόστος εφαρμογής του σχεδίου στα €7-€8 εκατ. Το Δ.Σ. της Αρχής εντός των προσεχών εβδομάδων θα εγκρίνει το σχέδιο εθελούσιας εξόδου και θα ετοιμάσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό προς τη Βουλή ζητώντας την αποδέσμευση της απαιτούμενης δαπάνης. Η Αρχή εργοδοτεί 2.200 εργαζομένους.

- Source : http://www.philenews.com

--> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου