Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Καθορίζουν τη στάση τους απέναντι στη Ρωσία οι Ηγέτες της ΕΕ

Tις επόμενες κινήσεις τους απέναντι στη Ρωσία, υπό το βάρος της προσάρτησης της Κριμαίας, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ θα εξετάσουν σήμερα και αύριο οι Ευρωπαίοι Ηγέτες.

Καλούνται να καθορίσουν, τη στάση που θα ακολουθήσουν έναντι της Ρωσίας, όπου το δίλλημα που τίθεταιγια τους 28 ηγέτες,  είναι αν θα προχωρήσουν ή όχι σε περαιτέρω κυρώσεις, οικονομικές αυτή τη φορά, εναντίον της Μόσχας.

Κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας ήταν μια ενέργεια απαράδεκτη, και είναι βέβαιο ότι οδηγεί σε αποσταθεροποίηση.

 Όμως, δεν είναι καθόλου βέβαιο, είπε, ότι η ΕΕ θα λάβει οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, επειδή, αφενός μεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με ρωσικά αντίποινα και αφετέρου θα κόψει κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τη Μόσχα, τη στιγμή που ο βασικός στόχος των Ευρωπαίων είναι η εξεύρεση διπλωματικής λύσης.

Οι χώρες της Ευρώπης έχουν χωριστεί στα δυο.

Από τη μια οι Βαλτικές με τη Γαλλία και τη Βρετανία ζητούν επιβολή σκληρών οικονομικών κυρώσεων. Από την άλλη, οι οικονομικά κλονισμένες χώρες, αυτές της Μεσογείου, προβάλλουν αντιστάσεις σε οποιεσδήποτε κυρώσεις, υπό τον φόβο νέων οικονομικών επιπτώσεων.

Καθοριστική η στάση της Γερμανίας

«Κλειδί» στο όλο ζήτημα θεωρείται η στάση, που θα τηρήσει η Γερμανία, η οποία προειδοποίησε την ΕΕ να μην «κλείσει όλες τις πόρτες» με τη Ρωσία.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, διαμηνύει πως φοβάται «μια νέα διαίρεση της Ευρώπης»

Προβληματισμός στη Λευκωσία

Έντονος προβληματισμός επικρατεί και στη Λευκωσία για τις επιπτώσεις από ενδεχόμενες νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι η Κύπρος θα ζητήσει να υπάρξει ελαστικότητα στην εφαρμογή κάποιων αποφάσεων, οι οποίες θα πλήττουν καίρια την κυπριακή οικονομία, ενώ θα ζητηθούν και οικονομικά αντισταθμιστικά μέτρα.

Οι προειδοποιήσεις τις Μόσχας και η θέση των ΗΠΑ

Η Μόσχα, μετά τις συντονισμένες κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ, προειδοποίησε την Ουάσινγκτον πως θα απαντήσει «με αντι-κυρώσεις».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απέκλεισε στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στην ουκρανική κρίση, που φέρνει αντιμέτωπες Ρωσία και Δύση.  Δεν θα εμπλακούμε σε στρατιωτική εξόρμηση στην Ουκρανία. Αυτό που θα κάνουμε είναι να κινητοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά μας μέσα για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε μία δυνατή διεθνή συμμαχία που στέλνει ένα καθαρό μήνυμα: η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει το μέλλον της επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στη Μόσχα και το Κίεβο ο ΓΓ ΟΗΕ

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, θα μεταβεί σήμερα στη Μόσχα και το Κίεβο, όπου και θα έχει συνομιλίες με τους ηγέτες της Ρωσίας και της Ουκρανίας και θα πιέσει για μια ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Κριμαία, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Συγκεκριμένα σήμερα ο κ. Μπαν θα έχει συνάντηση στη Μόσχα με τον Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ και άλλους ανώτερους αξιωματούχους.

Αύριο ο ΓΓ του ΟΗΕ θα μεταβεί στο Κίεβο, όπου θα συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους της Ουκρανίας, μέλη της αποστολής για την παρακολούθησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Πηγή: www.sigmalive.com

---> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου