Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

«Μας οδηγούν στον θάνατο» - Έντεκα θαλασσαιμικοί πέθαναν περιμένοντας το exjade

Σε απόγνωση βρίσκονται οι θαλασσαιμικοί της Κύπρου, με τον Αντιαναιμικό Σύνδεσμο να καταγγέλλει ότι το Κράτος οδηγεί ασθενείς στον θάνατο εξαιτίας των δικών του εσωτερικών διαδικασιών και των διαφόρων εμποδίων που προκύπτουν στην εκτέλεση της
σύμβασης που οι φαρμακευτικές υπηρεσίες έχουν υπογράψει με τη μία και μοναδική κατασκευάστρια εταιρεία του σκευάσματος αποσιδήρωσης exjade.

Όπως ανέφερε στον «Φ» η πρόεδρος του Αντιαναιμικού Συνδέσμου, Ναταλία Μιχαηλίδου, «οι σοβαρές καθυστερήσεις στην έγκριση των ασθενών και τη χορήγηση του φαρμάκου είχαν ως αποτέλεσμα να έχουμε χάσει 4 θαλασσαιμικούς οι οποίοι καθυστέρησαν να ενταχθούν στους λήπτες του φαρμάκου και άλλους 7 οι οποίοι βρίσκονταν στη λίστα αναμονής».

Η αιτία θανάτου των ανθρώπων αυτών, εξήγησε η κ. Μιχαηλίδου, ήταν «η υπερφόρτωση σιδήρου λόγω της μη αποτελεσματικότητας των άλλων δύο διαθέσιμων σκευασμάτων που υπάρχουν στην Κύπρο αλλά και διεθνώς και κατ’ επέκταση η μη λήψη του συγκεκριμένου φαρμάκου ως ύστατη διέξοδος».

Ίσως, είπε, «να μην μπορούσαμε να τους σώσουμε όλους, αλλά τουλάχιστον κάποιοι θα τα κατάφερναν και θα τους είχαμε μαζί μας αυτή τη στιγμή».

Τα προβλήματα με το σκεύασμα exjade, το οποίο κατασκευάζει μία και μοναδική εταιρεία διεθνώς, άρχισαν «από την αρχή, το 2007 όταν το Κράτος εξαιτίας του υψηλού κόστους έθεσε περιορισμούς. Με βάση αυτούς τους περιορισμούς και σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες, στις οποίες είναι αρκετή η συνταγογράφηση από τον θέραποντα ιατρό, στην Κύπρο το φάρμακο χορηγείται μόνο σε όσους ασθενείς αποδεδειγμένα δεν ανταποκρίνονται στις άλλες δύο μεθόδους/θεραπείες αποσιδήρωσης, παρουσιάζουν σοβαρές παρενέργειες και κινδυνεύουν. Μάλιστα, όταν ο θεράπων ιατρός αιτηθεί τη χορήγηση του φαρμάκου ο θαλασσαιμικός περνά από την έγκριση Ειδικής Επιτροπής και μετά από την Επιτροπή Φαρμάκων για να πάρει τελικά το φάρμακο του».

Επειδή όντως το κόστος είναι πολύ υψηλό, «ο Αντιαναιμικός Σύνδεσμος έδειξε ανοχή σε αυτούς τους όρους αλλά βλέπουμε δυστυχώς ότι εδώ και δύο σχεδόν χρόνια ούτε και αυτή η διαδικασία δεν προχωρεί κανονικά». Σε πρώτη φάση, «η προσφορά ακυρώθηκε επειδή κρίθηκε πολύ υψηλό το κόστος για το Κράτος. Εκεί η χορήγηση του φαρμάκου είχε παγοποιηθεί. Στη συνέχεια, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε άλλη διαπραγμάτευση με την εταιρεία, μειώθηκε το κονδύλι και υποτίθεται ότι αρχίσαμε να παίρνουμε το φαρμακό μας. Αυτή τη στιγμή παίρνουν το exjade επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή, συνολικά 76 θαλασσαιμικοί. Τελικά, προσφάτως προέκυψε και πάλι εμπλοκή, εξαιτίας ενδοϋπηρεσιακών προβλημάτων. Πληροφορίες που περιήλθαν εις γνώσιν μας, αναφέρουν ότι τα 76 άτομα που παίρνουν σήμερα το φάρμακο πιθανό να μειωθούν στα 64, ενώ η λίστα των ατόμων που δεν έχουν εναλλακτική θεραπεία είναι 160. Τέτοια εξέλιξη θα είναι απαράδεκτη και συνάμα επικίνδυνη για τη ζωή των θαλασσαιμικών».

Η όλη διαδικασία και τα «μπερδέματα στα συμβόλαια του Υπουργείου Υγείας και των προσφορών, «μας έχουν οδηγήσει σε απόγνωση διότι κάποιοι κινδυνεύουν επειδή δεν παίρνουν το φάρμακο τους και κάποιοι άλλοι υποθεραπεύονται επειδή οι φαρμακευτικές υπηρεσίες δεν εγκρίνουν την αύξηση της δόσης που λαμβάνουν, όπως οι γιατροί μας κρίνουν απαραίτητο».

Εάν «οι φαρμακευτικές υπηρεσίες προχωρήσουν σε μείωση του αριθμού «από τους 76 στους 64 τότε οι τελευταίοι 12 που εντάχθηκαν στο φάρμακο θα χάσουν τη θεραπεία τους και εκείνοι που έχουν εγκριθεί για αύξηση της δόσης τους δεν θα την πάρουν ενώ τη χρειάζονται».

Για τον Αντιαναιμικό Σύνδεσμο, «το σημαντικό είναι να εξυπηρετούνται οι θαλασσαιμικοί, έστω και με τις τόσες διαδικασίες που το Υπουργείο Υγείας επέλεξε για τις εγκρίσεις. Το να μένουν οι ασθενείς χωρίς τα φάρμακα τους ή στη λίστα αναμονής, τη στιγμή που σε άλλες χώρες χρειάζεται μόνο μια απλή συνταγογράφηση, και να χάνουμε ανθρώπους οι οποίοι θα μπορούσαν να σωθούν, είναι το λιγότερο απαράδεκτο».

Τελευταία η Κύπρος

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος, «ενώ τα προηγούμενα χρόνια η Κύπρος εθεωρείτο ως πρότυπο και πρωτοπόρος στη θεραπεία, δυστυχώς αυτό δεν ισχύει πλέον αφού όχι μόνο δεν ακολουθούνται σημαντικές εξελίξεις αλλά υπάρχει οπισθοδρόμηση σε βασικές παραμέτρους της θεραπείας.

» Θεωρούμε ότι η πολιτική επιλεκτικής χορήγησης φαρμάκων αποτελεί διάκριση σε βάρος των θαλασσαιμικών και είναι μια πρακτική πρωτάκουστη στην Κύπρο αλλά και αλλού. Απλά αναφέρουμε ότι για τη λήψη σκευασμάτων στη Μεγάλη Βρετανία, απαιτείται απλά ο θεράπων ιατρός να συντάξει μια αναφορά όπου να εξηγεί τους λόγους της συνταγογράφησης του φαρμάκου, ενώ ακόμα και σε χώρες που δεν θεωρούνται προηγμένες στη θεραπεία της πάθησης, όπως η Αλβανία και η Βουλγαρία, χορηγείται το φάρμακο με απλή συνταγογράφησή του από τον θεράποντα ιατρό χωρίς περιορισμούς, παζάρια και ad-hoc επιτροπές, επιτροπές φαρμάκων και άλλα προσκόμματα και δικαιολογίες.

» Στην Αγγλία, 33,3% λαμβάνουν το φαρμάκο, στη Γαλλία 65%, το Ισραήλ 48%, τις ΗΠΑ 52%, τη Βουλγαρία 15%, την Ελλάδα 25% και την Κύπρο 6%.

» Στην Κύπρο υπάρχουν 600 συνολικά θαλασσαιμικοί και το φάρμακο δεν ενδείκνυται για όλους. Η λίστα των γιατρών των θαλασσαιμικών περιλαμβάνει μόλις 160 άτομα».

Το ιστορικό της προσφοράς για το φάρμακο

Η σύμβαση είχε τριετή διάρκεια και αφορούσε την κάλυψη μέχρι και 118 θαλασσαιμικών. Η προσφορά για την αγορά του φαρμάκου είχε προκηρυχθεί στο τέλος του 2011.

Ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2012. Η συγκεκριμένη σύμβαση είχε τριετή διάρκεια και αφορούσε την κάλυψη μέχρι και 118 θαλασσαιμικών (μέχρι το τέλος της τριετίας). Συνολικό ύψος της σύμβασης τα €7,9 εκατομμύρια για τρία χρόνια. Τον Φεβρουάριο του 2012 το Συμβούλιο προσφορών κατόπιν ενστάσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ακύρωσε την εν λόγω προσφορά.

Στη συνέχεια το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε νέα διαπραγμάτευση με την προμηθεύτρια εταιρεία και κατέληξε σε νέα συμφωνία η οποία είχε διετή ισχύ και αφορούσε στην αγορά ποσότητας φαρμάκων για περίπου 64 ασθενείς με δυνατότητα περαιτέρω αύξηση της ποσότητας εντός της διετίας. Το ύψος αυτού του συμβολαίου ήταν €4,13 εκατ.

Αναφέρεται ότι τη συγκεκριμένη περίοδο στη λίστα των γιατρών για τη χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου υπήρχαν ήδη 104 άτομα τα οποία είχαν πάρει έγκριση αλλά βρίσκονταν στην αναμονή.

Από αυτούς λάμβαναν τη θεραπευτική αγωγή οι 40 περίπου. Αυτή τη στιγμή η λίστα των γιατρών για τους θαλασσαιμικούς που χρειάζονται το σκεύασμα έφθασε τα 164 άτομα. Από αυτά λαμβάνουν το φάρμακο τα 76 άτομα εκ των οποίων τα 24 χρήζουν αύξησης στη δόση που λαμβάνουν ενώ άλλα 12 περιστατικά είχαν προγραμματιστεί τον Οκτώβριο του 2013 για να ενταχθούν στην αγωγή. Οι άμεσες ανάγκες δηλαδή ανέρχονται σε 88 άτομα.

Ωστόσο, τον Νοέμβριο του 2013 η Ελεγκτική Υπηρεσία προέβαλε εκ νέου ενστάσεις και εισηγήθηκε τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την προμήθεια του φαρμάκου. Αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθεί η υπόθεση στη νομική υπηρεσία και δύο λειτουργοί των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Γράφει: Μαριλένα Παναγή για το philenews.com

---> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου