Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Δεκάδες μέσα σε δύο μέρες - 75 κατάδικοι στον ψυχίατρο με τάσεις αυτοκτονίας

Κάτι παραπάνω από εκρηκτική ήταν χθες η κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές μετά και την πέμπτη αυτοκτονία κρατουμένου, ενώ μέρα μεσημέρι σημειώθηκε και απόπειρα αυτοκτονίας από άλλο κατάδικο.
Αναζητούνται επειγόντως μέτρα εκτόνωσης της κατάστασης, γι’ αυτό και χθες στις 3.30 το απόγευμα έσπευσε στις Φυλακές ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, όπου και παρακάθησε σε σύσκεψη με το προσωπικό και τη ΜΜΑΔ.

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής διευθυντής Φυλακών, Γιώργος Τρυφωνίδης, μάζευε τα πράγματά του, μετά την ανάκληση του διορισμού του από την ΕΔΥ. Προσωρινά καθήκοντα αναπληρωτή διευθυντή θα εκτελεί η ανώτερη λειτουργός των Φυλακών, Ελένη Βατυλιώτου, ενώ άρχισαν οι βολιδοσκοπήσεις για τον αντικαταστάτη του κ. Τρυφωνίδη, είτε με στέλεχος της Αστυνομίας ή του Γραφείου του Επιτρόπου Διοίκησης.

Οι ψυχολόγοι και ψυχίατροι των Φυλακών δεν προλαβαίνουν να βλέπουν κατάδικους, αφού χτες και προχθές είχαν συνεδρίες με 70 κατάδικους, οι οποίοι θεωρούνται ευάλωτοι και ορισμένοι είχαν εκδηλώσει χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Τα νέα σοκαριστικά συμβάντα που έρχονται μετά την εξαγγελία μέτρων και την απομάκρυνση του διευθυντή των Φυλακών, προκαλούν ανησυχία γενικότερα για το πότε θα σταματήσουν οι απονενοημένες ενέργειες προσώπων που βρίσκονται έγκλειστα στις Φυλακές. Ακόμη και οι ειδικοί απορούν γιατί κάποιος που δεν έχει παρουσιάσει τάσεις αυτοκαταστροφής και ούτε λαμβάνει υποστηρικτική φαρμακευτική αγωγή, καταλήγει να χρήζεται αυτόχειρας.

Η νέα αυτοκτονία αφορά κατάδικο από τη Βουλγαρία που βρίσκεται φυλακισμένος από το 2010, μετά από καταδίκη του σε 12ετή φυλάκιση για υπόθεση βιασμού. Ο 28χρονος επιθεωρήθηκε από δεσμοφύλακα στη 1π.μ και στις 2π.μ., ενώ σε νέο έλεγχο στις 2.30π.μ. βρέθηκε κρεμασμένος με το σεντόνι του. Μάλιστα στο κελί του υπήρχε και δεύτερο άτομο.

Σύμφωνα με τον μέχρι χθες αναπληρωτή διευθυντή Φυλακών Γιώργο Τρυφωνίδη, ο 28χρονος Βούλγαρος εκρατείτο στην πτέρυγα των βαρυποινιτών. Είπε ακόμη ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος δεν είχε σοβαρά προβλήματα, ενώ μόλις προχθές τον είχε εξετάσει και ψυχίατρος γιατί ήταν λίγο αναστατωμένος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στη φυλακή επικρατεί ο κανόνας του μιμητισμού καθώς, όπως εξήγησε, όταν γίνει κάτι κακό από κάποιον κρατούμενο, στη συνέχεια τον μιμούνται και αρκετοί άλλοι.

Σε σχέση με τη συνεργασία του με τη ΜΜΑΔ, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι αυτή είναι άψογη και η παρουσία της ΜΜΑΔ στις Φυλακές είναι πολύ βοηθητική. Επιπλέον, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε αντίδραση από άλλους κρατούμενους, λόγω του νέου αυτού περιστατικού. Ωστόσο, λίγο αργότερα και συγκεκριμένα το μεσημέρι, άλλος κατάδικος, ένας νεαρός Τουρκοκύπριος, προκάλεσε τραύματα στο χέρι του. Η κατάστασή του δεν κρίθηκε σοβαρή και δεν χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατούσε χθες στις Φυλακές, ήταν η αναφορά του ψυχιάτρου Λούη Καρυόλου, ο οποίος είπε ότι υπάρχει ένας γενικευμένος πανικός στις Φυλακές και σε ένα 24ωρο εξετάστηκαν 70 κρατούμενοι. Είμαστε δίπλα τους, είπε, τονίζοντας ότι υπήρχαν επαγγελματικές διαφωνίες με τον κ. Τρυφωνίδη, όμως δεν συμφώνησε με αναφορές της Επιτρόπου Διοικήσεως ότι δεν μιλά με τον ίδιο. Η διαδικασία για επίλυση προβλημάτων υπήρχε, κατέληξε.

Ο πρόεδρος του Κλάδου Δεσμοφυλάκων, Χαράλαμπος Φραγκουλίδης, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι το προσωπικό έφτασε στα όριά του και πρόσθεσε πως όταν εντοπιστεί δεσμοφύλακας να διαπράττει αδίκημα, όπως εισαγωγή ναρκωτικών ή τηλεφώνων, είναι οι πρώτοι που θέλουν να τιμωρηθεί. Ο ίδιος τόνισε ότι ουδέποτε μέχρι τώρα καταδικάστηκε δεσμοφύλακας για τέτοιες υποθέσεις.

Χθες τις Φυλακές επισκέφθηκαν εκπρόσωποι της πρεσβείας της Βουλγαρίας που ζήτησαν και συγκέντρωσαν τους Βούλγαρους κρατούμενους και συζήτησαν τα προβλήματά τους. Σημειώνεται ότι ο τελευταίος κατάδικος που αυτοκτόνησε ήταν Βούλγαρος.

Χθες το απόγευμα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, παρακάθησε σε σύσκεψη με το προσωπικό των Φυλακών, στο οποίο μίλησε με άκρως αυστηρή γλώσσα για τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά τους, στέλλοντας το μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί ολιγωρία και φαινόμενα του παρελθόντος. Αργότερα, παρακάθησε σε σύσκεψη στο Υπουργείο του, στην παρουσία του Αρχηγού Αστυνομίας και υπευθύνων του ΤΑΕ, στην οποία και λήφθηκαν αποφάσεις για τον τρόπο διερεύνησης των υποθέσεων αυτοκτονιών και βιασμού στις Φυλακές.

Παράλληλα, στο Αρχηγείο Αστυνομίας αποφασίστηκε η σύσταση ανακριτικής ομάδας που θα αναλάβει να διερευνήσει όλες τις υποθέσεις αυτοκτονιών και βιασμών στις Φυλακές.

1,3 κατάδικοι για κάθε δεσμοφύλακα

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ», χθες στις Φυλακές υπήρχαν έγκλειστοι 561 κατάδικοι, ενώ το προσωπικό ανέρχεται στους 401 και υπάρχουν 43 κενές θέσεις.

Υπάρχει μια ανώτερη λειτουργός, τρεις λειτουργοί, 4 επιθεωρητές, 34 αρχιδεσμοφύλακες, 279 δεσμοφύλακες και 95 έκτακτοι δεσμοφύλακες. Αναλογούν δηλαδή στον κάθε δεσμοφύλακα 1,35 κατάδικοι.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι οι άδειες απουσίας του προσωπικού και ο μεγάλος αριθμός που απασχολείται στα γραφεία.

Γράφει: Μιχάλης Χατζηβασίλης  για το www.philenews.com

---> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου