Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Ευτυχισμένοι στη σχέση

Η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Χριστίνα Σορόκου αναλύει την ευτυχία και σου εξηγεί γιατί δεν πρέπει να θυμάσαι τον έρωτα μόνο στις 14 Φεβρουαρίου.

Οι διαφορετικές συνήθειες μεταξύ ευτυχισμένων και μη ευτυχισμένων ζευγαριών καταδεικνύονται από μελέτες που γίνονται διαρκώς. Η συνήθεια είναι μια συμπεριφορά την οποία κάνουμε αυτόματα και χρειάζεται πολύ λίγη από την ενέργεια μας για να διατηρηθεί. Χρειάζονται είκοσι μια μέρες καθημερινής επανάληψης για να δημιουργηθεί μια συνήθεια … αν η συνήθεια είναι μια η οποία μπορεί να κάνει την σχέση μας πιο ευτυχισμένη … voila!

Μια σχέση πέρα από τη δουλειά που χρειάζεται για να αντέξει στο πέρασμα του χρόνου και όλα όσα θα αντιμετωπίσει, χρειάζεται συνεχή (δεν λέμε καθημερινή και δεδομένη)… υπενθύμιση αγάπης.  Ξεκινώντας μια σχέση ανυπομονούμε να μοιραστούμε τη νύχτα μας αγκαλιά στο κρεβάτι μαζί του/της … και είναι το καλύτερο της μέρας μας … Ευτυχισμένα ζευγάρια μέσα από το πέρασμα του χρόνου συνεχίζουν να προσπαθούν να πηγαίνουν μαζί στο κρεβάτι. Αυτή η σωματική επαφή μας είναι σωματική, ψυχική και πνευματική ανάγκη!


Ανεξαρτησία στη σχέση

Η ανεξαρτησία μας και το μυστήριο που τους περισσότερους εξιτάρει είναι ένα θετικό στοιχείο για τον κάθε ένα από μας καθώς και για την ψυχική τροφή που χρειαζόμαστε. Ταυτόχρονα χρειάζεται, αν θέλουμε να έχουμε μια ευτυχισμένη σχέση αλλά και να  είμαστε ευτυχισμένοι με τον/την σύντροφό μας να βρούμε κοινά ενδιαφέροντα! Αν δεν υπάρχουν μπορούμε να δημιουργήσουμε (δεν εννοούμε το κάνουμε παιδί για να διοχετεύουμε την ενέργεια μας από κοινού… ) Μόνο και μόνο η πορεία του να δημιουργήσουμε κοινά ενδιαφέροντα μπορεί να φέρει δύο ανθρώπους ακόμη πιο κοντά και μπορούν να είναι ακόμη πιο ευτυχισμένοι ίδιοι.


Body language

Η ευτυχία του ζευγαριού φαίνεται ακόμη περισσότερο όταν βλέπουμε το ζευγάρι να περπατά με άνεση δίπλα δίπλα ο ένας στον άλλο, (όχι ο ένας μπροστά και άλλος τρεχαντήρι πίσω του). Φυσικά, για να μπορούμε να έχουμε αυτή την άνεση, να διεκδικούμε την θέση μας σε μια σχέση χρειάζεται να έχουμε φτάσει στο σημείο να εμπιστευόμαστε κα να συγχωρούμε το άλλο μας μισό.
Όταν και αν υπάρχουν διαφωνίες ή/και καυγάδες οι οποίοι δεν μπορούν να επιλυθούν, τα ευτυχισμένα ζευγάρια έχουν ένα μυστικό… εμπιστεύονται, δεν κρατούν κακία και προχωρούν χωρίς να συζητούν ξανά κα ξανά … Επικεντρώνονται στα θετικά του έτερου τους. ‘Οχι πως άμα ψάξουν δεν θα βρουν και αρνητικά. Απλά τα ευτυχισμένα ζευγάρια επιλέγουν να επικεντρώνονται στα θετικά που τους προσφέρει το έτερο (όχι απλά το τι θα ήθελαν να τους προσφέρει)!


Η σημασία της αγκαλιάς

Αγκαλιές αγκαλιές και πάλι αγκαλιές … το δέρμα μας έχει μνήμη ! Από μόνο του καταχωρεί την κάθε μας αγκαλιά σε είτε «καλή» (αγάπης), «άσχημη» (βίαιας) και «μη αγγίγματος» (αμέλειας). Ευτυχισμένα ζευγάρια δίνουν και παίρνουν μεταξύ τους πολλές αγκαλιές κατά την διάρκεια της μέρας. Γενικότερα οι αγκαλιές είναι MUST! Η υγεία μας μπορεί να επηρεαστεί θετικά μέσα από αγκαλιές αγάπης.

Γενικότερα, μειώνει το ρυθμό της καρδιάς μας και επιβραδύνει λίγο την αναπνοή μας. Καθώς αυξάνονται τα επίπεδα της οξυτοκίνης, που επηρεάζουν τις ορμόνες που μας κρατούν σε ετοιμότητα για δράση και έτσι επιτρέπει στην αρτηριακή μας πίεση να πέσει. Ταυτόχρονα, η έκκριση της οξυτοκίνης μας βοηθά στην αντιμετώπιση του πόνου. Αγκαλιές αγκαλιές και αυτές μας βοηθάνε στο να μειώνεται το κοινωνικό άγχος.

Όταν το μυαλό μας απελευθερώνει οξυτοκίνη, είναι πιο πιθανό να έχουμε αισιόδοξη οπτική για την συναισθηματική μας σύνδεση με το έτερο, καλύτερη αυτοεκτίμηση και μια μεγαλύτερη άνεση να εμπιστευτούμε τους γύρω μας. Επίσης, οι αγκαλιές μας βοηθάνε στο να μειώνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες). Πάρα πολύ κορτιζόλη είναι άσχημα νέα-για τις διαθέσεις μας, το βάρος μας και τις καρδιάς μας. Οι αγκαλιές μας προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες.


Πες σ’ αγαπώ

Ακόμη ένας τρόπος διατήρησης της ευτυχίας μας στη σχέση παρ’ όλες τις σκοτούρες της ζωής, είναι οι διάφοροι τρόποι με τους οποίους εκφράζουμε (ναι εκφράζουμε) το σ’ αγαπώ! Εκφράζοντας ενδιαφέρον για όλα (όχι την ίδια ώρα γιατί από σ’ αγαπώ σε «πνίγω» θα μας βγει) τα διάφορα που μπορεί να περνά ή/και να κάνει το έτερο μας. Και ότι και να γίνει, η καληνύχτα είναι must, ανεξάρτητα από το  πως νοιώθουμε … καυγάς δεν ισούται με το δεν θέλω την σχέση. Αλλά το πέφτω και σου γυρίζω την πλάτη … θα μας αποτελειώσει την σχέση!
Με τον άλφα ή βήτα τρόπο όλοι μαθαίνουμε με  τον καιρό. Πόσες φορές αμελήσαμε όμως και εκεί που βγήκαμε από το κομμωτήριο μας περίμενε η νεροποντή; Στην τελική … νευρά και χάλια τα μαλλάκια μας!


Αποκωδικοποιώντας την ευτυχία

Ευτυχισμένα ζευγάρια πάντοτε διατηρούν μια επαφή κατά την διάρκεια της μέρας τους έτσι ώστε να ξέρουν στο περίπου και τι να περιμένουν από τον σύντροφό τους όταν θα τελειώσει η κουραστική μέρα τους και θα ανταμωθούν… επίσης αυτό δίνει στα έτερα την ευκαιρία; να μπορέσουν να σχεδιάσουν και κάποια έκπληξη ή και να μπορέσουν να ισορροπήσουν τα πράγματα και τις διαθέσεις.

Πάνω από όλα. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια είναι περήφανα για το άνθρωπο που έχουν δίπλα τους!
Έρχεται η μέρα του Βαλεντίνου … η δική μας ευτυχία και η ευτυχία της σχέσης μας δεν βασίζεται  όμως σε μια μόνο μέρα! Λάθος είναι να έχουμε βάλει την υπενθύμιση στο κινητό μας για να θυμηθούμε να στείλουμε στις 14 του Φεβρουάριου λουλούδια, καρτούλα με καρδούλες κτλ… να πούμε το σ’ αγαπώ … ευκαιριακά! Κλειδί!

Ευτυχισμένης σχέση; Όπως και σε κάθε πόρτα υπάρχει το κλειδί … «Ακούτε» … χρειάζεται να μας ενδιαφέρει πολύ περισσότερο το να ακούσουμε παρά να ακουστούμε! Έτσι, η μέρα του Βαλεντίνου, για τα ευτυχισμένα ζευγάρια δεν είναι μια ακόμη τυπικότητα αλλά ένα όμορφο κερασάκι στην τούρτα!


ΙΝFO: Χριστίνα Φ. Σορόκου, Εγγεγραμμένη Συμβ. Ψυχολογός , Master Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές & Ανθρωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια , Κέντρο Ψυχοθεραπείας & Ψυχομετρικής - Center of Psychotherapy & Psychometrics, Φωτίου 3, Ρίβερ Κωρτ. 3ος όροφ, Αρ. 16, 1095/Λευκωσία, Τηλ: 22458750, Κιν: 99532393, Φαξ. 22672718, Email: cofpsychotherapynpsychometrics@gmail.com, https://www.facebook.com/CenterOfPsychotherapyAndPsychometrics

Πηγή: www.ilovestyle.com

---> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου