Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΟΚ: ΠΗΓΕ ΝΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ & ΑΠΟ ΛΑΘΟΣ ΓΙΑΤΡΟΥ ΕΠΕΣΕ...

Αριθμός 4538/2014 το Διοικητικό Πτωτοδικείο Αθηνών, Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριο του στις 13-12-2013, για να δικάσει την υπόθεση μεταξύ της παθούσας-ενάγουσας Γ.Π. και των εναγομένων:

α). ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ και β). Ν.Π.Δ.Δ. «Γ.Ν.ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ ¨ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ¨», αν είχαν οι γιατροί του Γ.Γ. Δ/ντής Α΄ Γ/Μ κλινικής και Α.Α. ειδικευομένη γιατρός Γ/Μ κλινικής «Γ.Ν.ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ ¨ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ¨», ενεργήσει lege artis κατά την αντιμετώπιση της νοσηλείας και του πρόωρου τοκετού της, την μεταφορά της επιτόκου στην αίθουσα τοκετού, με αποτέλεσμα να γίνει ο τοκετός στην λεκάνη της τουαλέτας ΚΑΙ της ψυχικής της ταλαιπωρίας οφειλόμενη αποκλειστικά σε παράνομες πράξεις και παραλείψεις (ιατρικά σφάλματα) των γιατρών του.

Στις 14-11-2007, η ενάγουσα, ετών 30, διάγοντας τον έβδομο μήνα κυήσεως στο πρώτο τέκνο της, εισήχθη στην Α' Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου "ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, μετά από σύσταση του Διευθυντή της εν λόγω κλινικής και θεράποντος ιατρού της Γ.Γ., λόγω ελαφράς κολπικής αιμόρροιας επί κυήσεως 28 εβδομάδων. Κατόπιν του σχετικού κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου διαπιστώθηκε «αποκόλληση στο ανώτερο τμήμα του πλακούντος με εικόνα πιθανής μικρής συλλογής αίματος.

Στις 25-11-2007 επήλθε μεταβολή στην κατάσταση της ενάγουσας με την επανεμφάνιση ελαφράς κολπικής αιμόρροιας και την εκδήλωση στην κοιλιά ασθενών τόνων μικρής διάρκειας και κατά αραιά χρονικά διαστήματα, που οφείλονταν προφανώς σε άρρυθμες αραιές συστολές της εγκύμονος μήτρας. Το πρωί της 26-11-2007 η μαία του εναγομένου, που είχε βάρδια, λόγω των έντονων πόνων της ενάγουσας, αύξησε τη δοσολογία του χορηγούμενου φαρμάκου Prepere από 30 mgr σε 50 mgr.

 Η τελευταία επίσκεψη του θεράποντος ιατρού στην ενάγουσα έγινε το μεσημέρι της 26-11-2007 και περί ώρα 14.00. Από τo απόγευμα της ίδιας ημέρας οι πόνοι έγιναν συχνότεροι και εντονότεροι και η ενάγουσα τηλεφώνησε στον θεράποντα ιατρό της και τον ενημέρωσε για τα συμπτώματα της. Ο τελευταίος της απάντησε ότι "δεν πρόκειται για ωδίνες τοκετού, αλλά συνήθεις συσπάσεις που συμβαίνουν αυτό τον μήνα της κυήσεως".




Στις 20.00 της ίδιας ημέρας η ενάγουσα, λόγω εντονότερων πόνων, η μαία κάλεσε την εφημερεύουσα - ειδικευόμενη ιατρό της Α' Μαιευτικής - Γυναικολογικής Κλινικής του εναγομένου Α.Α. να εξετάσει την επίτοκο. Κατόπιν νέας ειδοποιήσεως, δεδομένου ότι ήταν απασχολημένη σε άλλο ιατρικό καθήκον, η εφημερεύουσα ιατρός προσήλθε την 21.30, εξέτασε την ενάγουσα και διαπίστωσε, ομοίως, συστολή μήτρας, λόγο για τον οποίο αντικατέστησε τον ορό με την ενδοφλέβια τοκολυτική αγωγή και ζήτησε να τοποθετηθεί νέος ορός με αυξημένο ρυθμό έγχυσης. 

Παράλληλα, η ίδια ως άνω ιατρός επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον θεράποντα ιατρό της ενάγουσας, προκειμένου να του αναφέρει τα ευρήματα της, ενώ, ζήτησε την άδεια του, να εξετάσει κολπικά την επίτοκο για να αποκτήσει ολοκληρωμένη εικόνα, αλλά αυτός το αρνήθηκε. 


Μετά τις 10.30 π.μ. της 27-11-2007 η ενάγουσα, κατόπιν παροτρύνσεως της εφημερεύουσας ιατρού, σηκώθηκε από το κρεβάτι και, με τη βοήθεια συνοδού, πήγε στην τουαλέτα να ενεργηθεί, λόγω του αισθήματος αφόδευσης, που ένιωθε. 'Οταν κάθισε στην λεκάνη της τουαλέτας, κατόπιν ωθήσεως, το νεογνό έπεσε εντός της λεκάνης. 

Η προϊσταμένη μαία έδωσε εντολή στη βοηθό νοσηλείας να βγάλει το νεογνό από την λεκάνη και ειδοποίησε τηλεφωνικώς τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Β' Μαιευτικής - Γυναικολογικής Κλινικής του εναγομένου Ν.Π., που εφημέρευε για τα έκτακτα περιστατικά, που προσέρχονταν στα πλαίσια της γενικής εφημερίας του νοσοκομείου. Ο τελευταίος έδωσε οδηγίες να μεταφερθεί άμεσα το νεογνό στο τμήμα πρόωρων νεογνών. Κατά τη μεταφορά του στο τμήμα πρόωρων, το νεογνό ήταν ζωντανό, δεδομένου ότι διαπιστώθηκαν κινήσεις των άκρων εντός του αμνιακού σάκου. 


Στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών ο νεογνολόγος Ι.Σ. και ο μαιευτήρας - γυναικολόγος διαπίστωσαν ότι στην εξωτερική επιφάνεια του αμνιακού σάκου, που ήταν ακέραιος, υπήρχε ένα τμήμα του πλακούντα. 

Ο μαιευτήρας έκανε αμέσως ρήξη του αμνιακού σάκου, προκειμένου να απελευθερωθεί το νεογνό, και απολίνωσε τον ομφάλιο λώρο. Το νεογνό, βάρους 1.140 γρ., εξωτερικά δεν έφερε κάκωση, ήταν, όμως, ωχρό, άσφυγμο, χωρίς μυϊκό τόνο με apgar score μηδέν. «Η αιτία θανάτου από την ιατροδικαστική έκθεση του Ιατροδικαστή Χ.Λ. της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών είναι η ‘‘πνευμονική πύκνωση‘‘ και η ιστολογική εξέταση του καθ. Παθολογοανατομίας Παν/μίου Αθηνών Ε.Α. είναι η ΄΄περιγεννητική υποξία΄΄». 

Στην από 18-7-2007 Ιατροδικαστική Γνωμοδότηση του ειδικού ιατροδικαστή - τεχνικού συμβούλου της ενάγουσας του Δρ. Ορφέα Κ. Περίδη DMSc – PhD - SOC., στην οποία αυτός αναφέρει: α) αναμφισβητήτως και επιστημονικώς τεκμηριωμένα, όσον αφορά τη νοσηλεία της ενάγουσας στην Α' Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου - Μαιευτηρίου «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» υπήρξε πληθώρα εσφαλμένων ιατρικών και νοσηλευτικών πράξεων, ενώ, αποδείχθηκε ότι δεν είχε γίνει οριστική διάγνωση και έχρηζε εξονυχιστικής διερεύνησης.

Η οριστική διάγνωση μιας παθολογικής κατάστασης είναι αποτέλεσμα διενέργειας πολλών εργαστηριακών εξετάσεων, διαφόρων μορφών, προκειμένου η συνεκτίμηση των αποτελεσμάτων τους, σε συνδυασμό, πάντοτε, με την κλινική εικόνα του ασθενούς, να αποκλείει λάθος εκτιμήσεις και συμπεράσματα, β) τα προβλήματα υγείας της πρώτης ενάγουσας προήλθαν από την non lege artis αντιμετώπιση και, στη συνέχεια, θεραπεία της στην Α' Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική του εναγομένου, στο οποίο εισήχθη για νοσηλεία, λόγω ελαφρός κολπικής αιμόρροιας επί κύησεως 28 εβδομάδων, γ) η νοσοκομειακή υποχρέωση για την τεκμηρίωση αφορά τον θεράποντα ιατρό. 

Επί ενδονοσοκομειακής θεραπευτικής αγωγής υπεύθυνος είναι και ο νοσοκομειακός φορέας, εφόσον υπάρχει γενική σύμβαση ή και χωρίς σύμβαση. Η έλλειψη τεκμηριώσεως είναι, όπως και το ιατρικό σφάλμα, αμέλεια, που προσβάλλει την δεσμευτική υποχρέωση του ιατρού\μαίας με τη σύμβαση θεραπείας του αρρώστου. Συνεπώς, η νοσηλεία της πρώτης ενάγουσας, ως ιατρικό περιστατικό και ο θάνατος του άρρενος νεογνού, ως ιατροδικαστικό, διερευνήθηκαν και αντιμετωπίσθηκαν πλημμελώς και ατελώς από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, που εκλήθησαν να το χειριστούν.


-> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<---

Source : http://showtime-cy.blogspot.com/

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου