Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Μοντέλο «Τρ. Κύπρου» για δάνεια στο Συνεργατισμό

Στον δρόμο που χάραξε η Τράπεζα Κύπρου όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σκοπεύει να βαδίσει η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα (ΣΚΤ). 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η ΣΚΤ προγραμματίζει να τηρήσει την ίδια τακτική που ακολουθεί σήμερα η Τράπεζα Κύπρου και συγκεκριμένα ο νέος γενικός διευθυντής της Τζον Χούρικαν σε σχέση με την ανάκτηση των οφειλόμενων ποσών από τους χρεώστες τους.

Όπως πληροφορούμαστε, η ΣΚΤ σκοπεύει να επικεντρωθεί στους μεγάλους χρεώστες του Συνεργατισμού αμέσως μετά την υποβολή του σχεδίου αναδιάρθρωσης του τομέα στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν στο τέλος του Ιανουαρίου και να τους στείλει αυστηρό μήνυμα έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σ

τόχος, αναφέρει εκπρόσωπος της ΣΚΤ, είναι η ανάκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων κεφαλαίων από τους χρεώστες έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το μεγάλο αγκάθι του Συνεργατισμού που είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ακόμα ότι οι ιθύνοντες του Συνεργατισμού είναι αποφασισμένοι να κάμψουν τον ρυθμό αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που ανέρχονται στο 40% των δανείων.

Προς αυτήν την κατεύθυνση θα αναλάβει δράση η Μονάδα Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων η οποία βρίσκεται στη διαδικασία της στελέχωσης και πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία εντός των επόμενων ημερών.

Στη συγκεκριμένη ομάδα, η οποία αναμένεται να πιάσει δουλειά άμεσα, θα μεταφέρονται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, ποσοτικών και ποιοτικών, δάνεια που παρουσιάζουν καθυστερήσεις από όλα τα ΣΠΙ.

Επιπλέον η μονάδα θα διαλαμβάνει λεπτομερές πλάνο διαχείρισης των δανείων που παρουσιάζουν καθυστερήσεις, και θα είναι οργανωμένη σε πέντε περιφερειακά κέντρα, ένα σε έκαστη επαρχία της ελεύθερης Κύπρου και θα απασχολεί σημαντικό αριθμό προσωπικού που θα προέλθει, κυρίως, από ΣΠΙ με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων στο ενεργητικό μας του Συνεργατισμού.

Εξάλλου όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης, για την είσπραξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων λαμβάνεται υπόψη και η κατάσταση του κάθε οφειλέτη, αφού ο ρόλος του Συνεργατισμού είναι πρωτίστως ανθρωποκεντρικός, ενώ τόνισε ότι ο Συνεργατισμός θα είναι αμείλικτος με ορισμένα μέλη του, τα οποία πήραν δάνεια εκατομμυρίων ευρώ και ενώ έχουν τη δυνατότητα, αρνούνται να τα αποπληρώσουν διευκρινίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται για μονοψήφιο αριθμό μελών.

Επιπρόσθετα, όπως μας αναφέρθηκε, ο Συνεργατικός τομέας σκοπεύει να ακολουθήσει την ίδια πολιτική με την Τράπεζα Κύπρου και όσον αφορά τις οδηγίες που έχει δώσει στο αναβαθμισμένο τμήμα αναδιαρθρώσεων και ανακτήσεων δανείων ο κ. Χούρικαν προκειμένου να ανακτήσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Τράπεζας.

Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες, όταν η πίστωση χρόνου εκπνεύσει θα ακολουθούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες ώστε τα επισφαλή δάνεια να καταστούν ανακτήσιμα προκειμένου να δοθεί και η ευκαιρία στην τράπεζα να επιστρέψει μεγάλο μέρος των λεφτών αυτών στην αγορά.

Στην Τράπεζα Κύπρου οι βιώσιμοι χρεώστες θα βοηθηθούν για να ξεπεράσουν τη δύσκολη περίοδο, όσοι μπορούν να πληρώσουν θα πιεστούν να το πράξουν και όσοι δεν είναι βιώσιμοι θα περάσουν σε διαδικασία διαχείρισης.

Υπενθυμίζεται ότι πέραν κάποιων δανείων εμπορικής μορφής και κάποιων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 80-85% των δανείων του Συνεργατισμού είναι προς τα νοικοκυριά. Τα συνολικά δάνεια που δόθηκαν από τον Συνεργατισμό ανέρχονται στα €13,5 δισ. 

-> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<---


- Source : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου