Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΡΙΚ & ΣΤΗΝ ΕΥΗ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΓΙΑ ΤΗΝ EUROVISION 2014

Επιστολή διαμαρτυρίας προς την κυρία Εύη Παπαμιχαήλ & το ΡΙΚ εστάλη από την ομάδα OGAE CYPRUS με θέμα την Eurovision 2014 για την μη συμμετοχή της Κύπρο στον ευρωπαικό διαγωνισμό τραγουδιου.


Αγαπητή κυρία Παπαμιχαήλ,

Όπως έχει ανακοινωθεί επίσημα από το ΡΙΚ, η Κύπρος δεν πρόκειται να λάβει μέρος στον 58ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κρατικό κανάλι. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις συνθήκες μέσα στις οποίες κληθήκατε να λάβετε μία τέτοια απόφαση, με την οικονομική στενότητα που ταλανίζει το ΡΙΚ καθώς και τις πολιτικές προεκτάσεις που έλαβε η έγκριση του προϋπολογισμού του Ιδρύματος.

Ωστόσο θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας κάποια θέματα τα οποία θεωρούμε πως έχουν τη δική τους σημασία. Με βάση τις δικές μας προσωπικές εμπειρίες, αλλά και με την τριβή που έχουμε και με άλλες αποστολές κρατικών καναλιών, αντιλαμβανόμαστε ότι το project Eurovision είναι ένα κερδοφόρο project και η εκάστοτε κυπριακή συμμετοχή επιτυγχάνει να φέρει έσοδα στα ταμεία του ΡΙΚ τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ των εξόδων που κάνει το κανάλι για τη συμμετοχή μας στο διαγωνισμό. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι η συμμετοχή μας στο διαγωνισμό, ιδιαίτερα στα πλαίσια των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, φαντάζει απαραίτητη μόνο και μόνο για την εισροή εσόδων που θα έχει προς το κρατικό κανάλι.

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση με την οικονομική κρίση να έχει κτυπήσει το ελληνικό κράτος και η Ελλάδα βρέθηκε ουκ ολίγες φορές προ των πυλών της χρεοκοπίας. Εν τούτοις η Ελλάδα, μέσω της κρατικής τηλεόρασης, φρόντιζε να εκπροσωπείται στο διαγωνισμό, παρόλες τις αντιξοότητες που αντιμετώπιζε. Δεδομένου των δυσκολιών, το 2013 συνεργάστηκε με ιδιωτικό κανάλι για την παραγωγή του ελληνικού τελικού, έτσι ώστε να καταφέρει να δώσει το παρόν της στο διαγωνισμό. Το γεγονός αυτό ενισχύει την άποψη ότι ο διαγωνισμός είναι προς όφελος του κρατικού καναλιού και η συμμετοχή δεν είναι εις βάρος του.

Πέρα του οικονομικού, υπάρχει και η πολιτική/διπλωματική διάσταση του θέματος. Σαν Σωματείο προσκείμενο στο θεσμό του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, υποστηρίζουμε σθεναρά πως δεν θα πρέπει να υπάρχουν πολιτικά κίνητρα, παρεμβάσεις ή παιχνίδια. Ταυτόχρονα όμως διακρίνουμε την ιδιαιτερότητα που έχει το νησί μας και μας επιβάλλει τη διαρκή προβολή του ως ένα δημοκρατικό κράτος, με νόμιμη, αποδεκτή και ανεξάρτητη κυριαρχία, γεγονός που συνάδει με την αποστολή του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Η συμμετοχή μας στο Διαγωνισμό δεν είναι άμεση πολιτική τοποθέτηση, αλλά είναι μια υποβολή στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το επίσημο κράτος και είναι ζωντανή. Εξού και η παρουσία της Κύπρου σε μια σκηνή ενός πανευρωπαϊκού θεσμού, με την οικονομική κρίση που μαστίζει το νησί και το πλήγμα που έχει δεκτεί η αξιοπιστία του κράτους, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Στο παρελθόν, η συμμετοχή της Κύπρου στο Διαγωνισμό λειτούργησε ως μέσο προβολής της Κύπρου στο εξωτερικό. Προβολή του νησιού δεν ήταν μόνο τα τρία λεπτά που ο καλλιτέχνης ήταν στη σκηνή, αλλά και οι εμφανίσεις καλλιτεχνών μας στις διάφορες χώρες, πριν και μετά το διαγωνισμό, ενεργώντας ως πρεσβευτές της Κύπρου. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα, η απήχηση της Ήβης Αδάμου σε σκανδιναβικές χώρες, με διάφορες εμφανίσεις της Κύπριας ερμηνεύτριας στις χώρες αυτές. Βεβαίως
2
αυτό λειτούργησε θετικά για τον καλλιτέχνη, ωστόσο με σωστές ενέργειες, αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά και για την Κύπρο. Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού ξοδεύει τεράστια κονδύλια κάθε χρόνο για προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό, δίνοντας έμφαση στη ρωσική, αγγλική, σκανδιναβική και γερμανική αγορά. Από τις πιο μικρές προωθητικές ενέργειες, μέχρι τις πιο δαπανηρές διαφημιστικές καμπάνιες, ο ΚΟΤ προσπαθεί να προβάλει την Κύπρο. Ο διαγωνισμός είναι ένα εργαλείο προώθησης της χώρας που δίνει απεριόριστες δυνατότητες με χαμηλότερο κόστος, τις οποίες ωστόσο επιλέγουμε να αφήνουμε στο περιθώριο.

Η κακή συγκομιδή βαθμών και η μη παρουσία της Κύπρου στον τελικό δεν αποτελεί βάσιμο επιχείρημα για μια χώρα να αποχωρήσει από το διαγωνισμό. Μεγάλες χώρες, πλούσιες σε μουσική ιστορία και δυνατές πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά, δεν έχουν επιτυχία στο διαγωνισμό. Για παράδειγμα η Ολλανδία δεν είχε περάσει στον τελικό για 8 χρόνια και κατάφερε το 2013, την ένατη χρονιά, να περάσει στον τελικό, κατακτώντας την ένατη θέση. Επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο, με πέντε νίκες στο διαγωνισμό, με δεκαπέντε δευτερεία και όντας η τρίτη μεγαλύτερη μουσική βιομηχανία στον κόσμο με πωλήσεις πέραν του $1,3 δις το 2012, τα τελευταία 10 χρόνια κατάφερε να μπει στη δεκάδα μόνο μία φορά. Μία σειρά κακών αποτελεσμάτων δεν πρέπει να προκαλέσει αποχή ή απόσυρση από το θεσμό. Με την ίδια λογική και η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου θα πρέπει να απέχει από τις διοργανώσεις της UEFA (όπως Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και Euro), λόγω κακών αποτελεσμάτων.

Η κυπριακή αποστολή στο διαγωνισμό στο Μάλμο το 2013, αποτελείτο από δύο άτομα και ήταν η μικρότερη αποστολή στο διαγωνισμό. Το κόστος που επωμίστηκε το ΡΙΚ για την κυπριακή αποστολή δεν θεωρούμε πως είναι αποτρεπτικός παράγοντας για τη συμμετοχή μας και φέτος, ακόμη και με την ίδια σύνθεση της κυπριακής διμελούς αποστολής. Ταυτόχρονα θα θέλαμε να θέσουμε εαυτό στη διάθεση του ΡΙΚ, τόσο πριν το διαγωνισμό όσο και κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού στην Κοπεγχάγη, όπου μέλη του OGAE Cyprus θα παρευρεθούν στη Δανία για το διαγωνισμό. Τα μέλη του OGAE διαθέτουν εμπειρία γύρω από το διαγωνισμό, αλλά και τις απαραίτητες γνώσεις και ακαδημαϊκά προσόντα για να βοηθήσουν καίρια, αποτελεσματικά και αφιλοκερδώς τις δραστηριότητες της αποστολής. Το Σωματείο μας ανέκαθεν ήταν συνοδοιπόρος του ΡΙΚ σε κάθε συμμετοχή της Κύπρου στο διαγωνισμό και παρών σε κάθε προσπάθεια της κρατικής τηλεόρασης.

Τέλος θα θέλαμε να εκφράσουμε ξανά την πλήρη κατανόησή μας για τους λόγους οι οποίοι οδήγησαν το ΡΙΚ στην απόφαση αυτή, ωστόσο θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε κάποιες θέσεις οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξεύρεση κάποιας λύσης η οποία θα δώσει την ευκαιρία στο ΡΙΚ να παρευρεθεί στο διαγωνισμό και να εκπροσωπήσει για ακόμη μία χρονιά την Κύπρο. Είμαστε στη διάθεσή σας για να συζητήσουμε εκτενέστερα το θέμα και να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας στο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και διάφορες εφικτές, πρακτικές και προσιτές ιδέες, εισηγήσεις και προτάσεις που έχουμε για να μπορέσει το ΡΙΚ, παρόλη την οικονομική στενότητα, να συμμετάσχει στο διαγωνισμό του 2014.

Με εκτίμηση,
Διοικητικό Συμβούλιο OGAE Cyprus

Πηγή: http://showtime-cy.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου