Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Ο Πρόεδρος υποδέκτηκε τους εθελοντές

Με στόχο να δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις και εισηγήσεις τους επί συγκεκριμένων ζητημάτων, πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη θεσμοθετημένη διαβούλευση στο πλαίσιο της εβδομάδας εθελοντισμού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην πρώτη σε παρέμβαση του με θεματική τη στήριξη και εκσυγχρονισμό του Εθελοντικού Κινήματος, ανέφερε ότι το κράτος δεν μπορεί να εκσυγχρονιστεί χωρίς τη συμμετοχή του πολίτη.

Δημόσια διαβούλευση πραγματοποιήθηκε επίσης στο Υπουργείο Εξωτερικών με θεματική ''Οι ενεργειακές προοπτικές της Κύπρου και η συνεργασία με γειτονικές χώρες, στο Υπουργείο ενέργειας με θεματική ''Τρόποι εξεύρεσης συμμετοχής των επιχειρήσεων στο μηχανισμό εξώδικης διευθέτησης μικροδιαφορών των καταναλωτικών απαιτήσεων, στο υπουργείο Εργασίας με θεματική τρόποι στήριξης ευάλλωτων ομάδων και στο υπουργείο συγκοινωνιών με θέμα την Οδική Ασφάλεια και τη Συμβολή Οργανωμένων Συνόλων και κοινού. Στο σημείο αυτό ν' ακούσουμε ένα απόσπασμα από την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας

"Τον πολίτη τον θέλουμε σύμμαχο και συμμέτοχο στη διαδικασία αυτή. Ο πολίτης έχει και λόγο και ρόλο στα θέματα που τον αφορούν", είπε ο Πρόεδρος αναφερόμενος στους εθελοντές που η σημερινή Διαβούλευση έχει σαν θεματική τους ίδιους είπε και ειδικότερα την αναζήτηση εισηγήσεων και απόψεων για το πώς θέλουμε το Εθελοντικό Κίνημα στον τόπο μας.

"Πρέπει να ξέρετε ότι τα θέματα του Εθελοντισμού έχουν το έντονο προσωπικό μου ενδιαφέρον. Είναι γιʼ αυτό, αλλά και σε αναγνώριση του σημαντικού έργου που προσφέρετε σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας, που δημιουργήσαμε για πρώτη φορά ένα όργανο συντονισμού του Εθελοντικού Κινήματος, το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων", είπε ο Προέδρος.

Με τη δημιουργία του θεσμού αυτού, πρόσθεσε, η Κυβέρνηση έχει μια ολοκληρωμένη πολιτική για την στήριξη και τον εκσυγχρονισμό του Εθελοντισμού στο τόπο μας, αλλά και την εφαρμογή πολιτικών οι οποίες θα ενθαρρύνουν την ενεργό συμμετοχή του πολίτη, του εθελοντή. "Κατʼ αρχάς, έχουμε προχωρήσει στην εφαρμογή πολιτικών για την ενθάρρυνση του Εθελοντισμού στο στράτευμα και βρισκόμαστε στη διαδικασία επιδιόρθωσης της πρώτης υποδομής για την στέγαση εθελοντικών οργανώσεων στη Λάρνακα, δημιουργώντας το πρώτο «Σπίτι του Εθελοντή»", επεσήμανε.

Στόχος, είπε ο Πρόεδρος είναι η δημιουργία ανάλογης υποδομής σε κάθε Επαρχία. "Η νομοθεσία εγγραφής έχει αναβαθμιστεί με κύριο στοιχείο εκσυγχρονισμού, την υποβολή από όλες τις Οργανώσεις ελεγμένων οικονομικών λογαριασμών. Αν για δυο συνεχή έτη δεν υποβάλουν ελεγμένους οικονομικούς λογαριασμούς, τότε αφαιρούνται από το αρχείο".
Σχετικά με το Νόμο Πιστοποίησης, ο πρόεδρος είπε ότι βρίσκεται, ήδη, στο τελικό στάδιο της διαβούλευσης. "Προχωρήσαμε, ακόμα, στη θεσμοθέτηση από το Υπουργικό Συμβούλιο, της Διακήρυξης των «Δικαιωμάτων και Ευθυνών των Εθελοντών».

Πρόκειται για ένα σημαντικό και σύγχρονο έγγραφο πολιτικής, το οποίο ενδυναμώνει, βελτιώνει και καθορίζει μια κοινή βάση λειτουργίας του Εθελοντικού Κινήματος. Μια σημαντική επίσης παράμετρος, είναι οι κρατικές χορηγίες. Είμαστε στα τελικά στάδια εφαρμογής μια νέας πολιτικής για τις χορηγίες που το κράτος παραχωρεί στο Εθελοντικό Κίνημα. Προσανατολιζόμαστε στη δημιουργία μιας Υπηρεσίας η οποία θα έχει την ευθύνη αξιολόγησης, έγκρισης, ελέγχου, καθορισμού προτεραιοτήτων και κατά τόπους επισκέψεων. Προχωρήσαμε με την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για την αναγνώριση της μη τυπικής και άτυπης μάθησης".

Η επιτροπή αυτή, πρόσθεσε, θα υποβάλει προς το Υπουργικό Συμβούλιο την εισήγηση της για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της διαδικασίας αναγνώρισης των δεξιοτήτων, των γνώσεων και των ικανοτήτων που αποκτούν οι πολίτες και ειδικότερα οι νέοι κατά τη διάρκεια της εθελοντικής τους προσφοράς.

Σκοπός είπε ο Πρόεδρος είναι, όλες αυτές οι γνώσεις να αναγνωρίζονται στην Επίσημη Εκπαίδευση αλλά και στην εργασία, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας από το οποίο ταλαιπωρείται σήμερα η κοινωνία μας. "Δημιουργήσαμε, επίσης, την πρώτη Υπηρεσιακή Επιτροπή η οποία αποτελείται από λειτουργούς όλων των υπουργείων καθώς και Υπηρεσία για θέματα Εθελοντισμού και ενθάρρυνσης της ενεργούς συμμετοχής του πολίτη. Είμαστε, ακόμα στο τελικό στάδιο για την εφαρμογή δράσεων στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, δράσεις οι οποίες θα προωθήσουν την καλλιέργεια του Εθελοντισμού στα σχολεία. Σε συνεργασία, τέλος, με τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, όπως έχει μετονομαστεί το Γραφείο Προγραμματισμού, προωθούμε την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Κονδυλίων για την ενίσχυση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων".

Όλα τα πιο πάνω, πρόσθεσε, αναδεικνύουν τη βούληση αυτής της Κυβέρνησης να στηρίξει ουσιαστικά το σημαντικό σας έργο. Ο σύγχρονος Εθελοντισμός, τόνισε, καλύπτει όλους τους τομείς της κοινωνίας.

Ειδικότερα τώρα που το Εθελοντικό Κίνημα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Εκκλησία, καλύπτουν τις βασικές ανάγκες πολλών συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Τέλος ο πρόεδρος είπε ότι οι εθελοντές κάνουν την κοινωνία καλύτερη και η πολιτεία θα προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του Εθελοντικού Κινήματος.

Πηγή: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου