Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Υπόλογη η Τουρκία έναντι του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ενώπιον της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου που συνεδριάζει αύριο θα βρεθεί η μη συμμόρφωση της Τουρκίας στην τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην προσφυγή συγγενών αγνοουμένων υπόθεση γνωστή ως Βαρνάβα και άλλοι κατά της Τουρκίας.

Παρά το γεγονός ότι το ΕΔΑΔ έχει εκδόσει καταδικαστική απόφαση εδώ και τέσσερα χρόνια η Τουρκία προκλητικά και αυθαίρετα αρνείται να συμμορφωθεί και να την εφαρμόση.

Ο νομικός εκπρόσωπος των αιτούντων Αχιλλέας Δημητριάδης με επιστολή του στις 2 Δεκεμβρίου 2013 προς την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συνεδριάζει αύριο για να εξετάσει, για μία ακόμη φορά, τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας στην απόφαση του ΕΔΑΔ, χαρακτηρίζει "εκπληκτικό" το γεγονός ότι επιτρέπεται στην Τουρκία, τέσσερα χρόνια μετά την καταδίκη της από το ΕΔΑΔ, να μην εφαρμόζει αυτή την καταδικαστική και τελεσίδικη απόφαση.

Υπενθυμίζοντας ότι ήδη έχει εκδοθεί ένα ενδιάμεσο ψήφισμα από την Επιτροπή, με το οποίο καλείτο η Τουρκία να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις που θέσπισε η καταδικαστική απόφαση του ΕΔΑΔ, ο κ. Δημητριάδης τονίζει ότι "δυστυχώς η Τουρκία έχει αποτύχει να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΔΑΔ και αυτό θα πρέπει να τονισθεί στην συνεδρίαση της Επιτροπής των Υπουργών του ΣτΕ".

"Είναι εκπληκτικό το πως επιτρέπεται στην Τουρκία να διαφεύγει από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της, σιωπηλά και με απραξία", σημειώνει ο κ. Δημητριάδης.

Με την επιστολή του ο κ.Δημητριάδης γνωστοποιεί ότι δεν θα μπορέσει να παραστεί στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ αλλά καλεί την Επιτροπή να συζητήσει την πρότασή του που προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων στους συγγενείς των αγνοουμένων μέσω της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ).

Η Άγκυρα με επιστολής προ το Συμβούλιο της Ευρώπης επικαλείται χορηγείες ύψους 100.000 και 50.000 δολαρίων που, όπως αναφέρει, έδωσε το 2013 στην Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), προκειμένου να διευκολύνει το έργο της για να δικαιολογήσει την καθυστέρηση στην εφαρμογή των τελεσίδικων και καταδικαστικών αποφάσεων του ΕΔΑΔ, στις υποθέσεις "Κύπρος κατά Τουρκίας" και "Βαρνάβας και άλλοι κατά Τουρκίας".

Η Μόνιμη Τουρκική Αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, με επιστολή της στις 29 Νοεμβρίου 2013 προς την Επιτροπή των Υπουργών του ΣτΕ, αναφέρεται σε μία σειρά από μέτρα που, όπως σημειώνεται η Τουρκία έλαβε μέσα στο τρέχον έτος, τόσο για την οικονομική ενίσχυση του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων όσον και για την επίτευξη προόδου στο θέμα της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων της Κύπρου.

Ειδικά για τους αγνοούμενους που αναφέρονται στην υπόθεση "Βαρνάβας και άλλοι κατά Τουρκίας" υποστηρίζεται ότι "διερευνούνται τα αίτια του θανάτου των 8 από τους 9 αναφερόμενους αγνοούμενους".

Στην ίδια επιστολή η Τουρκία αναφέρει πως έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων της Κύπρου, ότι έχουν δοθεί άδειες για έρευνα σε 23 στρατιωτικές περιοχές όπου βρέθηκαν λείψανα αγνοουμένων καθώς και ότι η λεγόμενη αστυνομία στα κατεχόμενα δημιούργησε ειδικό τμήμα για την διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων και θα ενημερώσει την Επιτροπή των Υπουργών για τα αποτελέσματα των ερευνών της.

Πηγή: http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου