Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Το πλάνο αποκρατικοποιήσεων ενώπιον του Υπ.Συμβουλίου

Την Πέμπτη, ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου θα τεθεί το πλάνο αποκρατικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών. Το θέμα απασχόλησε σύσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας με τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλο.

Ενόψει της αυριανής συζήτησης ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συσκέφθηκε με τους προέδρους ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες το πλάνο των αποκρατικοποιήσεων διαχωρίζει τους ημικρατικούς οργανισμούς σε τρείς κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται οι ημικρατικοί οι οποίοι οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση, αποκρατικοποίηση μετά την αναδιάρθωση που θα τους καθιστά πιο ελκυστικούς. Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται οι ημικρατικοί οργανισμοί οι οποίοι θα τύχουν εκσυγχρονισμού παραμένοντας υπό την ηγεμονία του κράτους και στην τρίτη αυτοί οι οποίοι θεωρείται ότι έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους και πρέπει να κλείσουν.

Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε υποχρέωση για ιδιωτικοποίηση ημικρατικού οργανισμού πριν από την 1η Ιανουαρίου του 2016. Αυτό που απαιτεί η τρόϊκα είναι να έχει στα χέρια της τον οδικό χάρτη ο οποίος να καθορίζει το πότε θα γίνει. Το γεγονός αυτό, όπως ανέφεραν στο Σίγμα έγκυρες πηγές, δίδει στην Κύπρο το πλεονέκτημα της πώλησης μετά την έξοδο από την οικονομική ύφεση.

Υπενθυμίζεται ότι η Τρόϊκα εκτιμά πως η Κύπρος θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες το πλάνο των αποκρατικοποιήσεων δεν προβλέπει την ολική πώληση μετοχικού κεφαλαίου κανενός ημικρατικού οργανισμού. Ακόμη και στην περίπτωση της Cyta οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πώληση του 80% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Χ.Τσουρής: H AHK δεν είναι προς ιδιωτικοποίηση

Μας στεναχωρεί το γεγονός ότι δεν κληθήκαμε να πούμε τις απόψεις μας για τις ιδιωτικοποιήσεις επεσήμανε μιλώντας στις Τομές στα Γεγονότα ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ, Χαράλαμπος Τσουρής .

Το προσωπικό της Αρχής Ηλεκτρισμού, είπε, είναι καταρτισμένο και μπορεί να έχει απόψεις για το τι σημαίνει ιδιωτικοποιήσεις. Μια Κυβέρνηση, συμπλήρωσε που έχει εκλεγεί χωρίς να έχει στο πρόγραμμά της ιδιωτικοποιήσεις δεν δικαιολογεί να έχει τέτοια στάση. «Θα μπορούσε να είχε διαπραγματευτεί το μνημόνιο», είπε, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να θέσει ενώπιον της Τρόικας εναλλακτικές εισηγήσεις.



Πηγή: http://www.sigmalive.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου