Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Διήμερη κράτηση πέντε προσώπων για υπόθεση παράνομης υιοθεσίας στη Λάρνακα

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε σήμερα διάταγμα διήμερης προσωποκράτησης εναντίον πέντε προσώπων, τριών Κυπρίων και δύο Βούλγαρων, για διευκόλυνση των ανακρίσεων της αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις συνωμοσίας για διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας για διάπραξη πλημμελήματος, αδικήματα σε σχέση με τον περί Υιοθεσίας Νόμο, το Προαιρετικό Πρωτόκολλο στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού, για την πώληση παιδιών και άλλα αδικήματα για Παρεμπόδιση και Καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ 16/4 – 8/11/2013.

Όπως ανέφερε στο Δικαστήριο ο εξεταστής της υπόθεσης Υπαστυνόμος Χαράλαμπος Ζαχαρίου, Υπεύθυνος του ΤΑΕ Λάρνακας, οι συλληφθέντες είναι ένας μαιευτήρας – γυναικολόγος από τη Λάρνακα ηλικίας 48 ετών, μία Βουλγάρα ηλικίας 38 χρόνων, ο σύντροφος της, επίσης, Βούλγαρος ηλικίας 44 χρόνων και ένα ζευγάρι από τη Δερύνεια, η γυναίκα 41 χρόνων και ο σύζυγος της ηλικίας 45 χρόνων.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρίου, η Βουλγάρα επισκέφθηκε την κλινική του μαιευτήρα στις 16/4/2013 για εξέταση και αφού διαπιστώθηκε ότι κυοφορούσε εξέφρασε την επιθυμία να αποβάλει. Ωστόσο, ο μαιευτήρας φέρεται να τη μετάπεισε να συνεχίσει την εγκυμοσύνη λέγοντας της ότι θα αναλάβει ο ίδιος τα έξοδα της κύησης και του τοκετού και αφού γεννηθεί το παιδί, θα διευθετούσε την υιοθέτηση του από οικογένεια με αντάλλαγμα το χρηματικό ποσό των 10 χιλιάδων ευρώ. Τόσο η γυναίκα όσο και ο σύντροφος της αποδέχθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία, την παράνομη συμφωνία και στις 6/11/2013 η Βουλγάρα γέννησε στην κλινική του μαιευτήρα ένα αγοράκι και αφού έλαβε εξιτήριο εγκατέλειψε τη κλινική και το βρέφος στις 8/11/2013.

Την ίδια μέρα, εναντίον του μαιευτήρα και του ζεύγους από τη Βουλγαρία εξασφαλίστηκαν δικαστικά εντάλματα σύλληψης και αργά το απόγευμα της 8ης Νοεμβρίου στη Λακατάμεια, ανακόπηκε από την Αστυνομία αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι δύο Βούλγαροι και συνελήφθηκαν. Σε έρευνα που έγινε εντοπίστηκε στην κατοχή της γυναίκας μέσα σε φάκελο το ποσό των 5 χιλιάδων ευρώ, το οποίο και κατασχέθηκε.

Λίγο πριν τις 9 το βράδυ της ίδιας ημέρας, εντοπίστηκε και συνελήφθηκε στην κλινική που διατηρεί στη Λάρνακα, ο μαιευτήρας, ο οποίος ανακρινόμενος προφορικά από την Αστυνομία, όπως λέχθηκε στο δικαστήριο, ανέφερε ότι για το παιδί είχαν υποβληθεί σχετικά έγγραφα υιοθεσίας από τους υποψήφιους γονείς και ότι η 41χρονη Κύπρια βρισκόταν στο πρώτο όροφο της κλινικής για εξοικείωση της με το βρέφος. Δυνάμει δικαστικού εντάλματος ερευνήθηκε το κτίριο της κλινικής και η οικία του μαιευτήρα απ’ όπου παραλήφθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σύστημα καταγραφής κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, έγγραφα, το χρηματικό ποσό των 4,365 ευρώ σε διάφορα χαρτονομίσματα και ένας ιατρικός φάκελος της 41χρονης.

Από περαιτέρω εξετάσεις εντοπίστηκε στο πρώτο όροφο του μαιευτηρίου στο θάλαμο νεογνών, το αγοράκι το οποίο διαπιστώθηκε ότι ήταν το παιδί που γέννησε η Βουλγάρα. Σε δωμάτιο ασθενών επίσης στον πρώτο όροφο της κλινικής εντοπίστηκε η 41χρονη Κύπρια, η οποία ανακρινόμενη ανέφερε ότι επρόκειτο να υιοθετήσει το βρέφος και το ονόμασαν «Αλέξανδρο». Σε έρευνα που ακολούθησε στο δωμάτιο της εντοπίστηκαν στην προσωπική της τσάντα μεταξύ άλλων σε δέσμη το ποσό των 5 χιλιάδων ευρώ. Πέντε λεπτά μετά τα μεσάνυκτα σήμερα, η Κύπρια συνελήφθηκε στο ΤΑΕ Λάρνακας δυνάμει δικαστικού εντάλματος σύλληψης, ενώ λίγο αργότερα, ύστερα από διευθετήσεις της Αστυνομίας και του Γραφείου Ευημερίας, το βρέφος παραλήφθηκε και οδηγήθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου τέθηκε υπό τη φροντίδα του Γραφείου Ευημερίας και φρουρείται από την Αστυνομία.

Λίγο πριν τη μία σήμερα τα ξημερώματα συνελήφθηκε στο σπίτι του επίσης δυνάμει δικαστικού εντάλματος, ο σύζυγος της 41χρονης ενώ κατά την έρευνα στην οικία του ζεύγους στη Δερύνεια εντοπίστηκαν βρεφικά είδη, δηλαδή τροχοάμαξα, παιδικά μπουκάλια, σύστημα αποστείρωσης παιδικών μπουκαλιών και παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου.

Σε σημερινή θεληματική του κατάθεση ο μαιευτήρας παραδέχθηκε, σύμφωνα με την αστυνομία, τα όσα έγιναν από τις 16/4/ - 6/11/2013 και την καταβολή προς τη Βουλγάρα του ποσού των 10 χιλιάδων ευρώ, ενώ αρνήθηκε ότι ο ίδιος θα λάμβανε ως αμοιβή οποιοδήποτε ποσό. Επίσης, σε σημερινή θεληματική κατάθεση της Βουλγάρας παραδέχθηκε τα διαμοιφθέντα και πρόσθεσε πως η ίδια θα έδινε στο σύντροφο της το ποσό των 2 χιλιάδων ευρώ, αφού είχε δώσει τη συγκατάθεσή του να μην προχωρήσει σε έκτρωση και να δώσει το βρέφος για υιοθεσία. Όπως ισχυρίστηκε η Βουλγάρα, το ποσό των 5 χιλιάδων ευρώ το πήρε από το μαιευτήρα μετά την παράδοσή του από την Κύπρια, αφορούσε προκαταβολή πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας και ότι τα υπόλοιπα λεφτά θα τα έπαιρνε την ερχόμενη Δευτέρα (11/11/2013) με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.


Σύμφωνα πάντα με όσα ανέφερε στο Δικαστήριο ο κ. Ζαχαρίου, σήμερα λήφθηκε κατάθεση από Κοινωνική Λειτουργό του Επαρχιακού γραφείου Αμμοχώστου, η οποία χειριζόταν την υπόθεση υιοθεσίας του ζεύγους των Κυπρίων και σε κατάθεσή της ανέφερε πως η αίτηση τους ήταν σε εκκρεμότητα μέχρι να διαπιστωθεί κατά πόσον η οικογένεια ήταν κατάλληλη για υιοθεσία και η διαδικασία θα ολοκληρωνόταν σε ένα μήνα. Όταν πληροφορήθηκε από την Κύπρια ότι το παιδί είχε γεννηθεί, εξήγησε στο ζευγάρι ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να έχουν στη κατοχή τους μωρό χωρίς το σχετικό δικαστικό Διάταγμα τοποθέτησης που έπρεπε να γίνει στο Δικαστήριο, τους προειδοποίησε ότι σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να προβούν σε χρηματικές ανταλλαγές με σκοπό την απόκτηση του βρέφους και πως η βιολογική μητέρα δεν εδικαιούτο να εγκαταλείψει το μωρό στη κλινική προτού βγει το σχετικό διάταγμα.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαχαρίου, οι ανακρίσεις της Αστυνομίας βρίσκονται στο αρχικό στάδιο, αναμένεται να ληφθούν γύρω στις 40 καταθέσεις από τη Λάρνακα και Αμμόχωστο που αφορούν μεταξύ άλλων το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των υπόπτων, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, λειτουργούς του Γραφείου Ευημερίας Λάρνακας και Αμμοχώστου, το Υπουργείο Υγείας, το προσωπικό της μαιευτικής κλινικής, το δικηγορικό γραφείο στη Λάρνακα που ενεπλάκη στην υπόθεση και από γιατρό στη Λευκωσία, ο οποίος παρέπεμψε τη Βουλγάρα στο μαιευτήρα στη Λάρνακα.

Αναμένεται να ληφθούν καταθέσεις από το ζεύγος των Κυπρίων, θα γίνουν επιστημονικές εξετάσεις με τη μέθοδο του DNA για να διαπιστωθούν οι βιολογικοί γονείς του βρέφους, αναμένεται να εξασφαλιστούν διάταγμα αποκάλυψης τραπεζικών λογαριασμών και τηλεπικοινωνιακών δεδομένων των υπόπτων, θα γίνουν εξετάσεις μέσω της Europol Βουλγαρίας για να διαπιστωθεί κατά πόσον οι δύο Βούλγαροι απασχόλησαν τις αρχές της χώρας με παρόμοιας φύσεως υποθέσεις, ενώ θα διερευνηθεί το ενδεχόμενο στο παρελθόν οι ύποπτοι να προέβησαν στα ίδια αδικήματα.

Αρχικά ο εξεταστής της υπόθεσης ζήτησε από το Δικαστήριο να εκδοθεί διάταγμα 8ημερης προσωποκράτησης, αλλά ο συνήγορος υπεράσπισης του μαιευτήρα και του ζεύγους των Κυπρίων Μιχάλης Πελεκάνος έφερε ένσταση τόσο για την κράτηση όσο και για το χρόνο κράτησης τους. Μετά από πολύωρη αντεξέταση του μάρτυρα από τον κ. Πελεκάνο όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων πως ο γυναικολόγος και ο παιδίατρος δεν υπέγραψαν εξιτήριο για το βρέφος, το οποίο ακόμα δεν έχει πιστοποιητικό γέννησης, η Δικαστής Στάλω Κίζη ενέκρινε διάταγμα διήμερης προσωποκράτησης και των πέντε υπόπτων.

Σημειώνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας η 41χρονη Κύπρια έκλαιγε ενώ λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης της Προέδρου του Δικαστηρίου η Βουλγάρα, μέσω μεταφράστριας, ζήτησε να πάρει πίσω το βρέφος της. Επίσης, η Βουλγάρα που εργάζεται σε Γραφείο Κηδειών στη Λευκωσία έχει στη χώρα της άλλα δύο παιδιά, ενώ ο σύντροφος της έχει επίσης στη Βουλγαρία ένα παιδί.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου