Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Χάσικος: Δεν έχουμε το δικαίωμα νέας αποτυχίας στο Κυπριακό

Δεν έχουμε το δικαίωμα μιας νέας αποτυχίας στο Κυπριακό, δήλωσε ο ΥΠΕΣ, Σωκράτης Χάσικος σημειώνοντας ότι γι’ αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση για την κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, είναι η επιβεβαίωση της βάσης και της μεθοδολογίας των συνομιλιών, καθώς και η κατάλληλη, πλήρης και σωστή προετοιμασία.

Ζητούμενο, επίσης, είναι, η άμεση εμπλοκή στην όλη προσπάθεια όλων των βασικών συνιστωσών του Κυπριακού, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας, καθώς επίσης και ο αναβαθμισμένος ρόλος της ίδιας της Ευρωπαϊκής ένωσης στην όλη διαδικασία, πρόσθεσε. Ο κ. Χάσικος μιλούσε στην τελετή διδυμοποίησης της Κοινότητας Κατωκοπιάς με το Δήμο Καντάνου – Σελίνου του Νομού Χανίων Κρήτης.

Επιτακτικό καθήκον, είπε, είναι και η προσπάθεια για την εξεύρεση μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, λέγοντας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ήδη αναλάβει μια νέα εντατική πρωτοβουλία προώθησης των προσπαθειών επίλυσης, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΟΗΕ, με στόχο την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για συνολική επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

Η τελετή διδυμοποίησης μιας προσφυγικής κοινότητας της Κύπρου, της κατεχόμενης από τους Τούρκους εισβολείς Κατωκοπιάς, με πολύχρονη ελληνική ιστορία και πολιτισμό, με τον ιστορικό Δήμο Καντάνου - Σελίνου του Νομού Χανίων της ηρωικής Κρήτης, αποτελεί τη ζώσα μαρτυρία των στενών, αδελφικών δεσμών της Κύπρου με την μητροπολιτική Ελλάδα, την ανεξίτηλη σφραγίδα του έθνους στην κοινή μας καταγωγή, την ιστορία, τη γλώσσα (ακόμα και το τοπικό ιδίωμα), τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας.

"Η Κύπρος και η Κρήτη, ουδέποτε υπόκυψαν, ούτε έσκυψαν το κεφάλι στους ξένους κατακτητές". Οι μεν κάτοικοι της κοινότητας Κατωκοπιάς, ανέφερε ο Υπουργός, εκδιωχτήκατε από τη γη σας με τον πιο βίαιο τρόπο και εξαναγκάζεστε καθημερινά να ζείτε και να δραστηριοποιείστε προσωρινά μακριά από την πατρώα γη, διακηρύσσοντας όμως επίμονα και κατά τρόπο έντονο την παρουσία της Κοινότητάς σας στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας. Οι δε κάτοικοι του χωριού Καντάνου, πρόσθεσε, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, βιώσατε την καταστροφή, την εκθεμελίωση του χωριού σας από τους Γερμανούς στις 3 Ιουνίου του 1941, για την ηρωική αντίστασή σας κατά του ξένου εισβολέα.

Οι αδελφικές και στενές σχέσεις της Κοινότητας Κατωκοπιάς και του Δήμου Καντάνου – Σελίνου δεν εξαντλούνται στα πιο πάνω, συνέχισε κάνοντας αναφορά σε δύο φίλους και συμπολεμιστές κατά την Τουρκική εισβολή του 1974, τον Γεώργιο Χατζηνικολάου από την Κατωκοπιά και τον Σταύρος Μπιτσάκη από τον Τσαγκαριάκο Σελίνου. Αγωνίστηκαν, είπε ο κ. Χάσικος, με ανδρεία και αυταπάρνηση το μαύρο εκείνο καλοκαίρι ενάντια στο βάρβαρο Τούρκο εισβολέα και είναι δυστυχώς και οι δύο, έκτοτε, αγνοούμενοι. "Οι μορφές και οι αγώνες τους έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη μας και σαν φωτεινοί φάροι μας εμπνέουν και μας καθοδηγούν στο δρόμο της τιμής και του καθήκοντος".
Επιτακτικό καθήκον μας είναι η εξακρίβωση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων μας, δήλωσε ο ΥΠΕΣ λέγοντας πως η αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς αποτελεί αρκετές φορές τροχοπέδη στις προσπάθειές μας για πλήρη εξακρίβωση της τύχης τους. Η κυβέρνηση, κατέληξε, στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, έτσι ώστε να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των οικογενειών των αγνοουμένων και να ενημερωθούν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων.

Source : www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου