Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Crash test στο Δημοκρατικό Κόμμα ενόψει εκλογών

Πολλαπλής σημασία για τα ενδοκομματικά του Δημοκρατικού Κόμματος είναι το καταστατικό συνέδριο που πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή. Κυρίως σε ό,τι αφορά στην επίμαχη εισήγηση που συγκέντρωσε τις ψήφους της πλειοψηφίας της Κεντρικής Επιτροπής για εκλογή μόνο του κομματικού προέδρου στην εκλογική αναμέτρηση της 1ης Δεκεμβρίου.

Έγκριση ή όχι της πρότασης αναμένεται να έχει αντίκτυπο στα επόμενα βήματα και δη τις εκλογικές αναμετρήσεις που θα ακολουθήσουν όπως και τις ερμηνείες που θα δοθούν.

Με βάση το δηκοϊκό καταστατικό, καταστατική τροποποίηση για να εγκριθεί πρέπει να εξασφαλίσει τις ψήφους των 2/3 των παρισταμένων στελεχών. Κομματικά στελέχη επεσήμαναν ότι υπάρχουν μεν κάποιες σταθερές ομάδες στη βάση του κόμματος που δεν μετακινούνται εύκολα, όμως τα νέα δεδομένα στην κυπριακή κοινωνία δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστη τη διάταξη δυνάμεων εντός του Δημοκρατικού Κόμματος. Κι αυτό αναμένουν ότι θα φανεί κατά τις ψηφοφορίες για καταστατικές αλλαγές που επηρεάζουν την ανάδειξη της ηγετικής πυραμίδας.

Ιδιαίτερα λαμβάνουν υπόψη ότι της ένστασης για την εκλογή μόνο του κομματικού προέδρου στην πρώτη φάση των ενδοκομματικών εκλογών, ηγείται ο Μάρκος Κυπριανού και βρίσκει στήριξη από το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και πρόεδρο της επαρχιακής επιτροπής Λευκωσίας Αλέκο Τρυφωνίδη, που θεωρείτο άνθρωπος του περιβάλλοντος Μάριου Καρογιάν.

Αν η ένσταση εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ψήφους τότε θα ισχύσει η πρόνοια που ισχύει σήμερα και προνοεί εκλογή από την παγκύπρια εκλογική συνέλευση, δηλαδή του συνόλου των κομματικών μελών: του προέδρου, αναπληρωτή προέδρου, αντιπροέδρου, γενικού γραμματέα, οργανωτικού γραμματέα και μελών του Εκτελεστικού Γραφείου. Η Γραμματεία του ΔΗΚΟ ασχολήθηκε χθες με τις τελευταίες λεπτομέρειες του συνεδρίου και την πρόνοια που προκαλεί τριβές.

Κομματικές πηγές επεσήμαναν ότι αναμένεται νέα κίνηση που θα αποσκοπεί στην εξομάλυνση της κατάστασης και στην κομματική ηρεμία. Θα ετοιμαστεί αντιπρόταση προκειμένου να κατευναστεί ο Μάρκος Κυπριανού για εκλογή στην πρώτη φάση όχι αποκλειστικά του προέδρου αλλά και των ανώτατων αξιωματούχων. Δηλαδή του αναπληρωτή προέδρου, του αντιπροέδρου, του γενικού γραμματέα και του κεντρικού οργανωτικού. Απομένει να πειστεί ο τέως υπουργός που υποστηρίζει και την εκλογή των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου την 1η Δεκεμβρίου.

Πάντως, στα ψηλά δώματα του ΔΗΚΟ δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Αποδύθηκαν σε τηλεφωνική κινητοποίηση προκειμένου να εξασφαλίσουν την παρουσία της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνέδρων όπως και τη συναίνεσή τους στις δρομολογούμενες αλλαγές στο κομματικό καταστατικό. Η παρουσία των συνέδρων έχει σημασία για όλες τις ομάδες εντός του κόμματος, αφού από αυτή θα εξαρτηθεί η τελική διαμόρφωση του καταστατικού όπως και του πολιτικού προγράμματος για την επόμενη διετία. Το πρόγραμμα όπως ανακοινώθηκε θα έχει ως κεντρικό στόχο τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, την αποκατάσταση συνθηκών σταθερότητας και ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και τη δημιουργία συνθηκών εθνικής συνεννόησης, πολιτικής συναντίληψης, κοινωνικής συναίνεσης και πολιτικής σταθερότητας.

Το συνέδριο θα αρχίσει στις 11.30 το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων της Κρατικής Έκθεσης για να δοθεί η ευκαιρία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραστεί όπως και στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Στο συνέδριο προκλήθηκαν να παραστούν οι αρχηγοί ή και εκπρόσωποι των κομμάτων.

- Source : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου