-Ομήρου: Αμήχανη, απροετοίμαστη και μη διεκδικητική ηδιαχείριση της κρίσης από τη σημερινή κυβέρνηση
-Ανεπίτρεπτη, αδίστακτη η συμπεριφορά των ισχυρών ταγών της ΕΕ και της Ευρωζώνης, δηλώνει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ
- Μας οδήγησαν σε οικονομικό αδιέξοδο και ορατούς κινδύνους για το μέλλον του λαού μας.
Με αναφορές στην οικονομία και σε «ανεπίτρεπτους δισταγμούς της προηγούμενης Κυβέρνησης» αλλά και «μη διεκδικητική διαχείριση της κρίσης από τη σημερινή Κυβέρνηση», στο Κυπριακό, με την επισήμανση για ανάγκη σωστής προετοιμασίας της βάσης των συνομιλιών αλλά και με έκκληση για «πανστρατιά» ενόψει Ευρωεκλογών με το σύνθημα «Γίνε η αλλαγή που ζητάς», ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου απευθύνθηκε στους συμμετέχοντες στο Καταστατικό Συνέδριο του Κινήματος που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Λευκωσία.
Για την οικονομία, ο κ. Ομήρου είπε ότι «η Κύπρος βιώνει μια δραματική οικονομική κατάσταση» και αναφέρθηκε σε «τραγικές ανεπάρκειες, ασυγχώρητες καθυστερήσεις και σε ανεπίτρεπτους δισταγμούς της προηγούμενης Κυβέρνησης» που «σε συνδυασμό με απερίσκεπτες ενέργειες των δύο μεγαλύτερων τραπεζικών οργανισμών της Κύπρου έφεραν τη χώρα μας στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».
Πρόσθεσε ότι «η αμήχανη, απροετοίμαστη και μη διεκδικητική διαχείριση της κρίσης από τη σημερινή κυβέρνηση σε συνδυασμό με την ανεπίτρεπτη, αδίστακτη συμπεριφορά των ισχυρών ταγών της ΕΕ και της Ευρωζώνης, οδήγησε την Κύπρο σε οικονομικό αδιέξοδο και ορατούς κινδύνους για το μέλλον του λαού μας».
Αναφερόμενος στη συμφωνία του Μαρτίου στο Eurogroup ο κ. Ομήρου είπε ότι «υπήρξε εξοντωτική αφού επέβαλε την ουσιαστική εξουθένωση των δύο ‘πνευμόνων’ με τους οποίους ανέπνεε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, τις δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες».
Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, «σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα που επέβαλε η Τρόικα και αποδέχθηκε η Κυβέρνηση, η κυπριακή οικονομία θα οδηγείται σε φαύλο κύκλο ύφεσης, σε δραματική ανεργία, σε κλείσιμο επιχειρήσεων, σε μαζική φτώχεια και κοινωνική δυστυχία».
«Είμαστε ήδη πρωταθλητές στους ρυθμούς αύξησης της ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρώπη», επεσήμανε ο κ. Ομήρου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «η αλληλεγγύη, που είναι θεμελιώδης αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απουσίασε».
Ο κ. Ομήρου διερωτήθηκε για ποιά ΕΕ μιλούμε. "Αυτή του πλούσιου Βορρά και του εξαρτημένου Νότου; Όταν μιλούμε για την Ευρωζώνη, αναφερόμαστε τις πολιτικές που καθορίζει μια ισχυρή χώρα ή μια ομάδα χωρών και επιβάλλονται σε χώρες που έχουν μεν το ίδιο νόμισμα, αλλά όχι τις ίδιες οικονομικές δυνατότητες; Ποιά είναι η ΕΕ της οποίας θεσμικά όργανα προσβλέπουν στην ευημερία αριθμών και όχι την ευημερία των ανθρώπων; Σε ποια τραπεζική ένωση αναφερόμαστε, όταν τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Κύπρο υπονομεύουν σοβαρά τις προοπτικές μιας τέτοιας Ένωσης; Πάνω απ’ όλα πώς αποδεικνύεται στην πράξη η βασική αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ.;», είπε.
Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ ανέφερε πως "η θέση μας υπήρξε και παραμένει ευρωπαϊκή» προσθέτοντας ότι «σε αυτή τη θέση παραμένουμε αμετακίνητοι, επιμένοντας όμως σε μια Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής».
Ο κ. Ομήρου είπε ότι «το μεγάλο μας χρέος είναι, να επιλέξουμε την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της οικονομικής ανεξαρτησίας με μια στρατηγική εξόδου από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση το συντομότερο».
Ανέφερε ότι «για τη σημερινή τραγική κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα υπάρχουν τεράστιες ευθύνες και η ΕΔΕΚ απαιτεί άμεσα τον καταλογισμό ευθυνών και την προσαγωγή των υπαιτίων ενώπιον της δικαιοσύνης».
«Θέλουμε να προειδοποιήσουμε ότι δεν θα ανεχθούμε καμιά συγκάλυψη των εγκλημάτων που οδήγησαν στη σημερινή οικονομική τραγωδία. Η ΕΔΕΚ θα επιμείνει μέχρι τέλους στην κάθαρση και την τιμωρία», είπε ο Πρόεδρός της, ο οποίος σημείωσε ότι «ο φαύλος κύκλος της ύφεσης οδηγεί σε συνεχόμενες αυξήσεις του χρέους, σε οικονομική και χρηματοπιστωτική παράλυση και το κυριότερο σε μια προοπτική που δεν έχει μέλλον».
Για αυτό, συνέχισε, η λύση είναι «μία και μοναδική και είναι η αλλαγή κατεύθυνσης» διότι «παραμονή στα δεσμά της μνημονιακής πολιτικής θα μας καταστήσει εσαεί αιχμάλωτους μιας χωρίς επιστροφή πορείας καταβύθισης στην ύφεση και αδυναμίας οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης».
«Συνεπώς η αποδέσμευση τάχιστα από το μνημόνιο και τα δεσμά της Τρόικας είναι το μεγαλύτερο ζητούμενο. Με βάση ένα αξιόπιστο σχέδιο τεκμηριωμένο και ασφαλές. Αυτή είναι σήμερα η μεγάλη πρόκληση και η μεγάλη ευθύνη της πολιτικής στην Κύπρο. Η ΕΔΕΚ με αίσθημα ευθύνης έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση εξόδου από το μνημόνιο χωρίς όμως να υπάρξει ανταπόκριση», είπε ο κ. Ομήρου αναφέροντας ότι η πρόταση για διάλογο παραμένει και η ανάγκη για χάραξη εθνικής στρατηγικής είναι επιτακτική ανάγκη.
Για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ είπε ότι «η τουρκική κακοπιστία και αδιαλλαξία κορυφώθηκαν και η Τουρκία παρουσιάζεται ως ουδέτερος τρίτος ενώ την ίδια στιγμή απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ και περιφρονεί βάναυσα και προκλητικά τους ευρωπαϊκούς κανόνες αρνούμενη να εκπληρώσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις».
Ο κ. Ομήρου είπε ότι «τα δημοσιεύματα στο Διεθνή Τύπο, οι δηλώσεις και αρθρογραφίες πολιτικών παραγόντων σε συνδυασμό με τις χαιρέκακες και αρπακτικές αναφορές των Τούρκων επισήμων, οδηγούν στο αβίαστο συμπέρασμα ότι θα βρεθούμε προ πιέσεων και εκβιασμών, που θα έχουν ως σημείο αναφοράς την οικονομική κρίση στην οποία έχουμε περιέλθει και θα υπάρξουν ακόμα πιέσεις για συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου με την τουρκική πλευρά και για διέλευση του αγωγού μεταφοράς μέσω Τουρκίας».
Πρόσθεσε ότι «οι προϋποθέσεις που πρέπει να τεθούν για την έναρξη οποιωνδήποτε νέων διαπραγματεύσεων, δεν πρέπει να έχουν απλώς διακηρυκτικό χαρακτήρα αλλά πρέπει να έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο και να μην γίνεται «καμιά διασύνδεση του φυσικού αερίου με τη λύση του Κυπριακού».
Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, «τόσο η προβολή αυτών των πτυχών όσο και η σωστή προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα για μια καινούργια εθνική στρατηγική με εγκατάλειψη των χρεοκοπημένων χειρισμών του παρελθόντος, συνιστούν προϋποθέσεις για να επανατροχιοδρομηθεί το Κυπριακό στην πραγματική αντικατοχική του βάση».
Σε ότι αφορά τη συμφωνία για συναντήσεις των διαπραγματευτών σε Ελλάδα και Τουρκία, ο κ. Ομήρου είπε ότι «δεν υπήρξε καμιά συναπόφαση στο Εθνικό Συμβούλιο για ένα τέτοιο θέμα και αναφορά έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη σύσκεψη Αρχηγών Κομμάτων στο Τρόοδος που συνήλθε για τα θέματα άμυνας».
Είπε ότι «ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε σε αυτή τη συνεδρία ότι συναντήσεις του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή με την Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα είχαν κανένα νόημα και διερωτήθηκε τί θα μπορούσαν να συζητήσουν ο Τ/κ διαπραγματευτής με την Ελληνική Κυβέρνηση. Καμιά συναπόφαση δεν υπήρξε», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ είπε ότι «αυτή η συμφωνία δημιουργεί τον κίνδυνο η τουρκική πλευρά να απαιτήσει τετραμερή, κάτι που ήδη δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου» προσθέτοντας ότι «η τετραμερής ή πενταμερής είναι επιδίωξη της Τουρκίας από τη δεκαετία του 1960 και στην πραγματικότητα η διαδικασία που έχει συμφωνηθεί παραπέμπει σε εκ του σύνεγγυς τετραμερή διάσκεψη».
Σημείωσε ότι «η συμφωνία αυτή, ιδιαίτερα η αμοιβαιότητα, δηλαδή και συνάντηση του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή με την Ελληνική Κυβέρνηση, ενέχει τεράστιους κινδύνους, διότι η Ελλάδα δεν είναι κατοχική δύναμη στην Κύπρο και δεν έχει καμιά αμοιβαιότητα σε αυτό με την Τουρκία».
Όπως είπε ο κ. Ομήρου «δεν έχει το ίδιο βάρος και την ίδια σημασία η συνάντηση με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή ο οποίος έχει πίσω του τη διεθνή νομιμότητα και την Κυπριακή Δημοκρατία την οποία δεν αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία, ενώ ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής έχει πίσω του την τουρκική κατοχή στην Κύπρο και το ψευδοκράτος που επιδιώκει διεθνή αναγνώριση».
Ανέφερε ότι «με την παράλληλη συνάντηση ακυρώνεται και ανατρέπεται ουσιαστικά ο λόγος για τον οποίο επιδιώκεται η άμεση εμπλοκή της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις. Θεωρούμε ως επικίνδυνη αυτή τη συμφωνία η οποία αποτελεί ανησυχητικό δείγμα της στρατηγικής μας σε αυτή την κρίσιμη φάση. Υπογραμμίζουμε δε με έμφαση ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για την Ελληνική Κυπριακή πλευρά και την Κυπριακή Δημοκρατία να επισπεύσει συμμετοχή σε συνομιλίες, εάν δεν διασφαλιστεί προηγουμένως η αναγκαία πολιτική βάση, πάνω στην οποία να μπορεί να επιτευχθεί μια αποδεκτή λύση», είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ.
Το ΚΣ ΕΔΕΚ, συνέχισε ο κ. Ομήρου, «θεωρεί ότι επιβάλλεται η πραγματοποίηση συνάντησης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου για διαβούλευση, ανταλλαγή απόψεων και χάραξη ολοκληρωμένης στρατηγικής με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο Κυπριακό».
Για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ είπε ότι «σε μια εποχή όπου οι λαοί σε ολόκληρη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν την οικονομική ύφεση, την αύξηση της ανεργίας, το υψηλό κόστος ζωής, τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, τον αυξανόμενο κίνδυνο της φτώχειας, την κλιματική αλλαγή, έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ των κομμάτων με πολύ διαφορετικές αντιλήψεις για το μέλλον της ΕΕ».
Πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που θα αλλάξει κατεύθυνση. Μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής συνοχής. Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη της ισότητας και όχι του πλούσιου Βορρά και του φτωχού Νότου. Χρειαζόμαστε την επάνοδο της πολιτικής και της δημοκρατίας στο χώρο της οικονομικής διακυβέρνησης και την απομάκρυνση των αδηφάγων και ανάλγητων αγορών».
Για αυτό, είπε ο κ. Ομήρου, «η στήριξη του ψηφοδελτίου της ΕΔΕΚ είναι εντολή για μια νέα κατεύθυνση για την Ευρώπη με επίκεντρο τον πολίτη» και απηύθυνε έκκληση σε όλα τα στελέχη, μέλη και ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ για μια πανστρατιά κινητοποίησης για την επιτυχία στις Ευρωεκλογές του 2014».
Ο κ. Ομήρου είπε ότι «τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι πολίτες απομακρύνονται από την πολιτική, απαξιώνουν τη λειτουργία της, γυρίζουν την πλάτη σε κάθε θεσμό συμμετοχής ενώ απέχουν ακόμη και από την ίδια την εκλογική διαδικασία».
Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ ανέφερε πως «κατανοούμε τους λόγους που προκαλούν την αντίδραση αυτή και ασφαλώς, ως μέρος αυτού του πολιτικού συστήματος, έχουμε και εμείς ευθύνη για όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, όχι γιατί εμείς οδηγήσαμε ή συμπράξαμε στο να φτάσουν τα πράγματα εδώ, έχουμε ευθύνη γιατί δεν αντιδράσαμε νωρίτερα, γιατί δεν αντιδράσαμε πιο δυναμικά, γιατί δεν προσπαθήσαμε πιο πολύ να κάνουμε την κοινωνία να αντιδράσει».
Όπως είπε ο κ. Ομήρου, «όταν μιλήσαμε για τις απαράδεκτες υποχωρήσεις της κυβέρνησης Χριστόφια στο Κυπριακό, με δηλώσεις, συνεντεύξεις, εκδηλώσεις, ίσως έπρεπε να πάμε ένα βήμα παραπέρα να αποχωρήσουμε από το Εθνικό Συμβούλιο. Και όταν προειδοποιούσαμε για το λάθος δρόμο στην οικονομία, πάλι με δηλώσεις, συνεντεύξεις, συγκεκριμένες προτάσεις, ίσως έπρεπε να έχουμε αποχωρήσει νωρίτερα από την κυβέρνηση. Αν έχουμε ευθύνη γι’ αυτά, είμαστε έτοιμοι να την αναλάβουμε», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ είπε πως επιθυμεί από το βήμα του Καταστατικού μας Συνεδρίου, να απευθυνθεί σε κάθε Κύπρια και κάθε Κύπριο και "να τους ζητήσω να σκεφτούν τη διαδρομή όλων στη δημόσια ζωή, να κρίνουν τις θέσεις και τις πράξεις μας, να αξιολογήσουν τη συνολική παρουσία του κάθε κόμματος και να το αντιμετωπίσουν ανάλογα».
Ιδιαιτέρως απευθύνθηκε «σε όλους εκείνους που είναι απογοητευμένοι, ακόμα και οργισμένοι, με τα κόμματα και την πολιτική μας ζωή» από τους οποίος και ζήτησε «να μελετήσουν τις θέσεις και τις προτάσεις μας, να επιλέξουν τη συμμετοχή και τη δημιουργική κριτική στάση και όχι το περιθώριο, την αποχή και την αδιαφορία. Τους καλώ να έρθουν μαζί μας για να αλλάξουν τα πράγματα", ανέφερε.
Σε αναφορά του για τη δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των πολιτειακών και πολιτικών αξιωματούχων ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ είπε ότι «στα πλαίσια της διαφάνειας και της κοινωνικής λογοδοσίας και της ανάγκης αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πολιτειακό σύστημα και τους πολιτικούς καλώ όλους τους πολιτειακούς αξιωματούχους και τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων να δημοσιοποιήσουμε την εξέλιξη της περιουσιακής κατάστασης τα τελευταία δέκα χρόνια και τον τρόπο απόκτησης της».
«Αυτό είναι το πραγματικό πόθεν έσχες και προσωπικά δεσμεύομαι να το πράξω μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ.
Ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης στην ομιλία του αναφέρθηκε στο "παράνομο κούρεμα των επενδύσεων, με αποτέλεσμα την δυσπραγία βασικών πυλώνων της οικονομίας μας", την "επιβολή απαράδεκτα οδυνηρών μέτρων για τα λαϊκά στρώματα" και την "προσπάθεια ελέγχου των εθνικών μας πόρων (κοιτασμάτων) και της πολιτικής ζωής, συμπεριλαμβανομένης και της μορφής λύσης του Κυπριακού».
Πρόσθεσε ότι είναι «εξόφθαλμα τα σφάλματα πρώην και νυν κυβερνώντων» ενώ απευθυνόμενος στον κόσμο της ΕΔΕΚ είπε ότι «εσείς ανεξαρτήτως λαθών, σταθήκατε όρθιοι στις επάλξεις και αρνηθήκατε να προσαρμοσθείτε στις ξένες εντολές, να υποκύψετε σε εκβιασμούς ή εξαγορές».
Ο κ. Λυσσαρίδης είπε πως «είναι γεγονός ότι η ΕΔΕΚ δεν εξασφάλισε τα ποσοστά που έπρεπε σε εκλογικές αναμετρήσεις, όμως την ώρα κρίσιμων για την επιβίωση μας αποφάσεων η ΕΔΕΚ μετατρεπόταν σε πλειοψηφικό ρεύμα, "όπως στον αγώνα ενάντια στο πραξικόπημα, το σχέδιο Γκιουνές, το σχέδιο Ανάν, και τώρα τα σχέδια έμμεσης μεταποικιοκρατίας, υπό τη μορφή της χρηματοκρατίας, και σχέδια για το Κυπριακό που αν υλοποιηθούν θα αποτελούν προστάδιο Αλεξανδρεττοποίησης και εθνικού αφανισμού».
Για αυτό, είπε ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, «και τα καθήκοντά σας είναι τώρα αυξημένα, γιατί η ιστορική παράδοση σας καθοδηγεί τα βήματά σας και γιατί όπως είπαμε πολλές φορές ο αγωνιστής όσο πιο πολλά έχει προσφέρει τόσο τα καθήκοντα του γίνονται πιο επιτακτικά».
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι πιέσεις θα αυξηθούν και για εκχώρηση των εθνικών μας δικαιωμάτων πάνω στους φυσικούς μας πόρους και για αποδοχή λύσεων που θα νομιμοποιούν με την υπογραφή μας, την απεμπόλιση δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών και θα αποτελούν προστάδιο εθνικού αφανισμού, όμως δεν θα υποκύψουμε και θα μας βρουν στους δρόμους και στις πλατείες να διεκδικούμε ψωμί και λευτεριά».
Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι υπάρχει διέξοδος με το να «επανατοποθετήσουμε το Κυπριακό στη σωστή του αντικατοχική βάση» ότι δηλαδή, «αντίπαλη πλευρά είναι η Τουρκία και όχι οι Τουρκοκύπριοι» και με το «να αξιοποιήσουμε τα εμπλεκόμενα συμφέροντα χωρίς υπαναχωρήσεις από τις διαχρονικές μας συμμαχίες και την προάσπιση προβλημάτων αρχής όπως Παλαιστινιακό, χωρίς να αρνούμαστε τις σχέσεις μας με το Ισραήλ προς αμοιβαία ωφελιμότητα.
Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι «δεν είναι στόχος μου σε ένα καταστατικό συνέδριο να εξαντλήσω ούτε το πολιτικό θέμα ούτε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης αλλά αντίθετα στόχος μου σε αυτή την ύστατη βιολογική ώρα είναι να επαναλάβω την αισιοδοξία μου».
«Χτυπηθείτε με τη χρηματοκρατία, προστατέψτε τη λαϊκή κυριαρχία που είναι το μόνο αποφασιστικό όπλο, προστατέψτε την εθνική κληρονομιά ως την ασπίδα για την επιβίωση και μην αγωνιάτε για την αυτοκαταμέτρηση διότι ιδεολογικά, εθνικά, προοδευτικά είσαστε η πλειοψηφία και η αιχμή ενός ενιαίου δόρατος», ανέφερε.
Σε καλωσόρισμά του ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΣ ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης είπε ότι «η κατάσταση δεν είναι απλώς προβληματική και δυσάρεστη, είναι άκρως επικίνδυνη, για την κοινωνία, για τους θεσμούς, για τη λειτουργία της Δημοκρατίας».
Πρόσθεσε ότι «είναι όλα αυτά που επιβάλλουν την ανάγκη μεγάλων και σημαντικών τομών στο πολιτικό μας σύστημα, την ανάγκη να διασφαλίσουμε το μεγαλύτερο δυνατό κοινωνικό έλεγχο στη λειτουργία του κράτους και των πολιτικών κομμάτων και την ανάγκη να δημιουργήσουμε θεσμούς που θα τσακίσουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή».
Ο κ. Παπαδάκης είπε ότι «όλα αυτά δεν θα γίνουν, δεν μπορούν να γίνουν από εκείνους που μας οδήγησαν εδώ» και ανέφερε ότι «οι αναποτελεσματικοί δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα μας, ούτε οι διαπλεκόμενοι να πολεμήσουν τη διαφθορά, ούτε οι πολιτικά ανήθικοι, να αλλάξουν το ύφος της εξουσίας».
Ο κ. Παπαδάκης είπε ότι «εμείς μπορούμε, γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Γιατί δεν υποκύψαμε ποτέ στους πειρασμούς της εξουσίας. Γιατί δεν συμβιβαστήκαμε, γιατί δεν γίναμε μέρος της διαπλοκής, γιατί εμείς δεν φάγαμε. Γι’ αυτό μπορούμε και γι’ αυτό η ευθύνη μας, αν δεν προσπαθήσουμε, θα είναι τεράστια».
«Σας καλώ, λοιπόν, να αναλάβουμε αυτή την ευθύνη. Σας καλώ να γίνουμε η κινητήρια δύναμη των αλλαγών που χρειάζεται το πολιτικό μας σύστημα. Σας καλώ να ξεκινήσουμε την προσπάθεια αυτή σήμερα, από τo ίδιο μας το κόμμα γιατί για να αλλάξουμε τον κόσμο πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς», είπε καταλήγοντας ο κ. Παπαδάκης.
-Ανεπίτρεπτη, αδίστακτη η συμπεριφορά των ισχυρών ταγών της ΕΕ και της Ευρωζώνης, δηλώνει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ
- Μας οδήγησαν σε οικονομικό αδιέξοδο και ορατούς κινδύνους για το μέλλον του λαού μας.
Με αναφορές στην οικονομία και σε «ανεπίτρεπτους δισταγμούς της προηγούμενης Κυβέρνησης» αλλά και «μη διεκδικητική διαχείριση της κρίσης από τη σημερινή Κυβέρνηση», στο Κυπριακό, με την επισήμανση για ανάγκη σωστής προετοιμασίας της βάσης των συνομιλιών αλλά και με έκκληση για «πανστρατιά» ενόψει Ευρωεκλογών με το σύνθημα «Γίνε η αλλαγή που ζητάς», ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου απευθύνθηκε στους συμμετέχοντες στο Καταστατικό Συνέδριο του Κινήματος που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Λευκωσία.
Για την οικονομία, ο κ. Ομήρου είπε ότι «η Κύπρος βιώνει μια δραματική οικονομική κατάσταση» και αναφέρθηκε σε «τραγικές ανεπάρκειες, ασυγχώρητες καθυστερήσεις και σε ανεπίτρεπτους δισταγμούς της προηγούμενης Κυβέρνησης» που «σε συνδυασμό με απερίσκεπτες ενέργειες των δύο μεγαλύτερων τραπεζικών οργανισμών της Κύπρου έφεραν τη χώρα μας στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».
Πρόσθεσε ότι «η αμήχανη, απροετοίμαστη και μη διεκδικητική διαχείριση της κρίσης από τη σημερινή κυβέρνηση σε συνδυασμό με την ανεπίτρεπτη, αδίστακτη συμπεριφορά των ισχυρών ταγών της ΕΕ και της Ευρωζώνης, οδήγησε την Κύπρο σε οικονομικό αδιέξοδο και ορατούς κινδύνους για το μέλλον του λαού μας».
Αναφερόμενος στη συμφωνία του Μαρτίου στο Eurogroup ο κ. Ομήρου είπε ότι «υπήρξε εξοντωτική αφού επέβαλε την ουσιαστική εξουθένωση των δύο ‘πνευμόνων’ με τους οποίους ανέπνεε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, τις δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες».
Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, «σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα που επέβαλε η Τρόικα και αποδέχθηκε η Κυβέρνηση, η κυπριακή οικονομία θα οδηγείται σε φαύλο κύκλο ύφεσης, σε δραματική ανεργία, σε κλείσιμο επιχειρήσεων, σε μαζική φτώχεια και κοινωνική δυστυχία».
«Είμαστε ήδη πρωταθλητές στους ρυθμούς αύξησης της ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρώπη», επεσήμανε ο κ. Ομήρου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «η αλληλεγγύη, που είναι θεμελιώδης αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απουσίασε».
Ο κ. Ομήρου διερωτήθηκε για ποιά ΕΕ μιλούμε. "Αυτή του πλούσιου Βορρά και του εξαρτημένου Νότου; Όταν μιλούμε για την Ευρωζώνη, αναφερόμαστε τις πολιτικές που καθορίζει μια ισχυρή χώρα ή μια ομάδα χωρών και επιβάλλονται σε χώρες που έχουν μεν το ίδιο νόμισμα, αλλά όχι τις ίδιες οικονομικές δυνατότητες; Ποιά είναι η ΕΕ της οποίας θεσμικά όργανα προσβλέπουν στην ευημερία αριθμών και όχι την ευημερία των ανθρώπων; Σε ποια τραπεζική ένωση αναφερόμαστε, όταν τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Κύπρο υπονομεύουν σοβαρά τις προοπτικές μιας τέτοιας Ένωσης; Πάνω απ’ όλα πώς αποδεικνύεται στην πράξη η βασική αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ.;», είπε.
Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ ανέφερε πως "η θέση μας υπήρξε και παραμένει ευρωπαϊκή» προσθέτοντας ότι «σε αυτή τη θέση παραμένουμε αμετακίνητοι, επιμένοντας όμως σε μια Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής».
Ο κ. Ομήρου είπε ότι «το μεγάλο μας χρέος είναι, να επιλέξουμε την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της οικονομικής ανεξαρτησίας με μια στρατηγική εξόδου από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση το συντομότερο».
Ανέφερε ότι «για τη σημερινή τραγική κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα υπάρχουν τεράστιες ευθύνες και η ΕΔΕΚ απαιτεί άμεσα τον καταλογισμό ευθυνών και την προσαγωγή των υπαιτίων ενώπιον της δικαιοσύνης».
«Θέλουμε να προειδοποιήσουμε ότι δεν θα ανεχθούμε καμιά συγκάλυψη των εγκλημάτων που οδήγησαν στη σημερινή οικονομική τραγωδία. Η ΕΔΕΚ θα επιμείνει μέχρι τέλους στην κάθαρση και την τιμωρία», είπε ο Πρόεδρός της, ο οποίος σημείωσε ότι «ο φαύλος κύκλος της ύφεσης οδηγεί σε συνεχόμενες αυξήσεις του χρέους, σε οικονομική και χρηματοπιστωτική παράλυση και το κυριότερο σε μια προοπτική που δεν έχει μέλλον».
Για αυτό, συνέχισε, η λύση είναι «μία και μοναδική και είναι η αλλαγή κατεύθυνσης» διότι «παραμονή στα δεσμά της μνημονιακής πολιτικής θα μας καταστήσει εσαεί αιχμάλωτους μιας χωρίς επιστροφή πορείας καταβύθισης στην ύφεση και αδυναμίας οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης».
«Συνεπώς η αποδέσμευση τάχιστα από το μνημόνιο και τα δεσμά της Τρόικας είναι το μεγαλύτερο ζητούμενο. Με βάση ένα αξιόπιστο σχέδιο τεκμηριωμένο και ασφαλές. Αυτή είναι σήμερα η μεγάλη πρόκληση και η μεγάλη ευθύνη της πολιτικής στην Κύπρο. Η ΕΔΕΚ με αίσθημα ευθύνης έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση εξόδου από το μνημόνιο χωρίς όμως να υπάρξει ανταπόκριση», είπε ο κ. Ομήρου αναφέροντας ότι η πρόταση για διάλογο παραμένει και η ανάγκη για χάραξη εθνικής στρατηγικής είναι επιτακτική ανάγκη.
Για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ είπε ότι «η τουρκική κακοπιστία και αδιαλλαξία κορυφώθηκαν και η Τουρκία παρουσιάζεται ως ουδέτερος τρίτος ενώ την ίδια στιγμή απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ και περιφρονεί βάναυσα και προκλητικά τους ευρωπαϊκούς κανόνες αρνούμενη να εκπληρώσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις».
Ο κ. Ομήρου είπε ότι «τα δημοσιεύματα στο Διεθνή Τύπο, οι δηλώσεις και αρθρογραφίες πολιτικών παραγόντων σε συνδυασμό με τις χαιρέκακες και αρπακτικές αναφορές των Τούρκων επισήμων, οδηγούν στο αβίαστο συμπέρασμα ότι θα βρεθούμε προ πιέσεων και εκβιασμών, που θα έχουν ως σημείο αναφοράς την οικονομική κρίση στην οποία έχουμε περιέλθει και θα υπάρξουν ακόμα πιέσεις για συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου με την τουρκική πλευρά και για διέλευση του αγωγού μεταφοράς μέσω Τουρκίας».
Πρόσθεσε ότι «οι προϋποθέσεις που πρέπει να τεθούν για την έναρξη οποιωνδήποτε νέων διαπραγματεύσεων, δεν πρέπει να έχουν απλώς διακηρυκτικό χαρακτήρα αλλά πρέπει να έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο και να μην γίνεται «καμιά διασύνδεση του φυσικού αερίου με τη λύση του Κυπριακού».
Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, «τόσο η προβολή αυτών των πτυχών όσο και η σωστή προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα για μια καινούργια εθνική στρατηγική με εγκατάλειψη των χρεοκοπημένων χειρισμών του παρελθόντος, συνιστούν προϋποθέσεις για να επανατροχιοδρομηθεί το Κυπριακό στην πραγματική αντικατοχική του βάση».
Σε ότι αφορά τη συμφωνία για συναντήσεις των διαπραγματευτών σε Ελλάδα και Τουρκία, ο κ. Ομήρου είπε ότι «δεν υπήρξε καμιά συναπόφαση στο Εθνικό Συμβούλιο για ένα τέτοιο θέμα και αναφορά έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη σύσκεψη Αρχηγών Κομμάτων στο Τρόοδος που συνήλθε για τα θέματα άμυνας».
Είπε ότι «ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε σε αυτή τη συνεδρία ότι συναντήσεις του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή με την Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα είχαν κανένα νόημα και διερωτήθηκε τί θα μπορούσαν να συζητήσουν ο Τ/κ διαπραγματευτής με την Ελληνική Κυβέρνηση. Καμιά συναπόφαση δεν υπήρξε», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ είπε ότι «αυτή η συμφωνία δημιουργεί τον κίνδυνο η τουρκική πλευρά να απαιτήσει τετραμερή, κάτι που ήδη δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου» προσθέτοντας ότι «η τετραμερής ή πενταμερής είναι επιδίωξη της Τουρκίας από τη δεκαετία του 1960 και στην πραγματικότητα η διαδικασία που έχει συμφωνηθεί παραπέμπει σε εκ του σύνεγγυς τετραμερή διάσκεψη».
Σημείωσε ότι «η συμφωνία αυτή, ιδιαίτερα η αμοιβαιότητα, δηλαδή και συνάντηση του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή με την Ελληνική Κυβέρνηση, ενέχει τεράστιους κινδύνους, διότι η Ελλάδα δεν είναι κατοχική δύναμη στην Κύπρο και δεν έχει καμιά αμοιβαιότητα σε αυτό με την Τουρκία».
Όπως είπε ο κ. Ομήρου «δεν έχει το ίδιο βάρος και την ίδια σημασία η συνάντηση με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή ο οποίος έχει πίσω του τη διεθνή νομιμότητα και την Κυπριακή Δημοκρατία την οποία δεν αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία, ενώ ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής έχει πίσω του την τουρκική κατοχή στην Κύπρο και το ψευδοκράτος που επιδιώκει διεθνή αναγνώριση».
Ανέφερε ότι «με την παράλληλη συνάντηση ακυρώνεται και ανατρέπεται ουσιαστικά ο λόγος για τον οποίο επιδιώκεται η άμεση εμπλοκή της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις. Θεωρούμε ως επικίνδυνη αυτή τη συμφωνία η οποία αποτελεί ανησυχητικό δείγμα της στρατηγικής μας σε αυτή την κρίσιμη φάση. Υπογραμμίζουμε δε με έμφαση ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για την Ελληνική Κυπριακή πλευρά και την Κυπριακή Δημοκρατία να επισπεύσει συμμετοχή σε συνομιλίες, εάν δεν διασφαλιστεί προηγουμένως η αναγκαία πολιτική βάση, πάνω στην οποία να μπορεί να επιτευχθεί μια αποδεκτή λύση», είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ.
Το ΚΣ ΕΔΕΚ, συνέχισε ο κ. Ομήρου, «θεωρεί ότι επιβάλλεται η πραγματοποίηση συνάντησης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου για διαβούλευση, ανταλλαγή απόψεων και χάραξη ολοκληρωμένης στρατηγικής με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο Κυπριακό».
Για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ είπε ότι «σε μια εποχή όπου οι λαοί σε ολόκληρη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν την οικονομική ύφεση, την αύξηση της ανεργίας, το υψηλό κόστος ζωής, τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, τον αυξανόμενο κίνδυνο της φτώχειας, την κλιματική αλλαγή, έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ των κομμάτων με πολύ διαφορετικές αντιλήψεις για το μέλλον της ΕΕ».
Πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που θα αλλάξει κατεύθυνση. Μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής συνοχής. Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη της ισότητας και όχι του πλούσιου Βορρά και του φτωχού Νότου. Χρειαζόμαστε την επάνοδο της πολιτικής και της δημοκρατίας στο χώρο της οικονομικής διακυβέρνησης και την απομάκρυνση των αδηφάγων και ανάλγητων αγορών».
Για αυτό, είπε ο κ. Ομήρου, «η στήριξη του ψηφοδελτίου της ΕΔΕΚ είναι εντολή για μια νέα κατεύθυνση για την Ευρώπη με επίκεντρο τον πολίτη» και απηύθυνε έκκληση σε όλα τα στελέχη, μέλη και ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ για μια πανστρατιά κινητοποίησης για την επιτυχία στις Ευρωεκλογές του 2014».
Ο κ. Ομήρου είπε ότι «τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι πολίτες απομακρύνονται από την πολιτική, απαξιώνουν τη λειτουργία της, γυρίζουν την πλάτη σε κάθε θεσμό συμμετοχής ενώ απέχουν ακόμη και από την ίδια την εκλογική διαδικασία».
Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ ανέφερε πως «κατανοούμε τους λόγους που προκαλούν την αντίδραση αυτή και ασφαλώς, ως μέρος αυτού του πολιτικού συστήματος, έχουμε και εμείς ευθύνη για όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, όχι γιατί εμείς οδηγήσαμε ή συμπράξαμε στο να φτάσουν τα πράγματα εδώ, έχουμε ευθύνη γιατί δεν αντιδράσαμε νωρίτερα, γιατί δεν αντιδράσαμε πιο δυναμικά, γιατί δεν προσπαθήσαμε πιο πολύ να κάνουμε την κοινωνία να αντιδράσει».
Όπως είπε ο κ. Ομήρου, «όταν μιλήσαμε για τις απαράδεκτες υποχωρήσεις της κυβέρνησης Χριστόφια στο Κυπριακό, με δηλώσεις, συνεντεύξεις, εκδηλώσεις, ίσως έπρεπε να πάμε ένα βήμα παραπέρα να αποχωρήσουμε από το Εθνικό Συμβούλιο. Και όταν προειδοποιούσαμε για το λάθος δρόμο στην οικονομία, πάλι με δηλώσεις, συνεντεύξεις, συγκεκριμένες προτάσεις, ίσως έπρεπε να έχουμε αποχωρήσει νωρίτερα από την κυβέρνηση. Αν έχουμε ευθύνη γι’ αυτά, είμαστε έτοιμοι να την αναλάβουμε», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ είπε πως επιθυμεί από το βήμα του Καταστατικού μας Συνεδρίου, να απευθυνθεί σε κάθε Κύπρια και κάθε Κύπριο και "να τους ζητήσω να σκεφτούν τη διαδρομή όλων στη δημόσια ζωή, να κρίνουν τις θέσεις και τις πράξεις μας, να αξιολογήσουν τη συνολική παρουσία του κάθε κόμματος και να το αντιμετωπίσουν ανάλογα».
Ιδιαιτέρως απευθύνθηκε «σε όλους εκείνους που είναι απογοητευμένοι, ακόμα και οργισμένοι, με τα κόμματα και την πολιτική μας ζωή» από τους οποίος και ζήτησε «να μελετήσουν τις θέσεις και τις προτάσεις μας, να επιλέξουν τη συμμετοχή και τη δημιουργική κριτική στάση και όχι το περιθώριο, την αποχή και την αδιαφορία. Τους καλώ να έρθουν μαζί μας για να αλλάξουν τα πράγματα", ανέφερε.
Σε αναφορά του για τη δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των πολιτειακών και πολιτικών αξιωματούχων ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ είπε ότι «στα πλαίσια της διαφάνειας και της κοινωνικής λογοδοσίας και της ανάγκης αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πολιτειακό σύστημα και τους πολιτικούς καλώ όλους τους πολιτειακούς αξιωματούχους και τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων να δημοσιοποιήσουμε την εξέλιξη της περιουσιακής κατάστασης τα τελευταία δέκα χρόνια και τον τρόπο απόκτησης της».
«Αυτό είναι το πραγματικό πόθεν έσχες και προσωπικά δεσμεύομαι να το πράξω μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ.
Ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης στην ομιλία του αναφέρθηκε στο "παράνομο κούρεμα των επενδύσεων, με αποτέλεσμα την δυσπραγία βασικών πυλώνων της οικονομίας μας", την "επιβολή απαράδεκτα οδυνηρών μέτρων για τα λαϊκά στρώματα" και την "προσπάθεια ελέγχου των εθνικών μας πόρων (κοιτασμάτων) και της πολιτικής ζωής, συμπεριλαμβανομένης και της μορφής λύσης του Κυπριακού».
Πρόσθεσε ότι είναι «εξόφθαλμα τα σφάλματα πρώην και νυν κυβερνώντων» ενώ απευθυνόμενος στον κόσμο της ΕΔΕΚ είπε ότι «εσείς ανεξαρτήτως λαθών, σταθήκατε όρθιοι στις επάλξεις και αρνηθήκατε να προσαρμοσθείτε στις ξένες εντολές, να υποκύψετε σε εκβιασμούς ή εξαγορές».
Ο κ. Λυσσαρίδης είπε πως «είναι γεγονός ότι η ΕΔΕΚ δεν εξασφάλισε τα ποσοστά που έπρεπε σε εκλογικές αναμετρήσεις, όμως την ώρα κρίσιμων για την επιβίωση μας αποφάσεων η ΕΔΕΚ μετατρεπόταν σε πλειοψηφικό ρεύμα, "όπως στον αγώνα ενάντια στο πραξικόπημα, το σχέδιο Γκιουνές, το σχέδιο Ανάν, και τώρα τα σχέδια έμμεσης μεταποικιοκρατίας, υπό τη μορφή της χρηματοκρατίας, και σχέδια για το Κυπριακό που αν υλοποιηθούν θα αποτελούν προστάδιο Αλεξανδρεττοποίησης και εθνικού αφανισμού».
Για αυτό, είπε ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, «και τα καθήκοντά σας είναι τώρα αυξημένα, γιατί η ιστορική παράδοση σας καθοδηγεί τα βήματά σας και γιατί όπως είπαμε πολλές φορές ο αγωνιστής όσο πιο πολλά έχει προσφέρει τόσο τα καθήκοντα του γίνονται πιο επιτακτικά».
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι πιέσεις θα αυξηθούν και για εκχώρηση των εθνικών μας δικαιωμάτων πάνω στους φυσικούς μας πόρους και για αποδοχή λύσεων που θα νομιμοποιούν με την υπογραφή μας, την απεμπόλιση δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών και θα αποτελούν προστάδιο εθνικού αφανισμού, όμως δεν θα υποκύψουμε και θα μας βρουν στους δρόμους και στις πλατείες να διεκδικούμε ψωμί και λευτεριά».
Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι υπάρχει διέξοδος με το να «επανατοποθετήσουμε το Κυπριακό στη σωστή του αντικατοχική βάση» ότι δηλαδή, «αντίπαλη πλευρά είναι η Τουρκία και όχι οι Τουρκοκύπριοι» και με το «να αξιοποιήσουμε τα εμπλεκόμενα συμφέροντα χωρίς υπαναχωρήσεις από τις διαχρονικές μας συμμαχίες και την προάσπιση προβλημάτων αρχής όπως Παλαιστινιακό, χωρίς να αρνούμαστε τις σχέσεις μας με το Ισραήλ προς αμοιβαία ωφελιμότητα.
Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι «δεν είναι στόχος μου σε ένα καταστατικό συνέδριο να εξαντλήσω ούτε το πολιτικό θέμα ούτε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης αλλά αντίθετα στόχος μου σε αυτή την ύστατη βιολογική ώρα είναι να επαναλάβω την αισιοδοξία μου».
«Χτυπηθείτε με τη χρηματοκρατία, προστατέψτε τη λαϊκή κυριαρχία που είναι το μόνο αποφασιστικό όπλο, προστατέψτε την εθνική κληρονομιά ως την ασπίδα για την επιβίωση και μην αγωνιάτε για την αυτοκαταμέτρηση διότι ιδεολογικά, εθνικά, προοδευτικά είσαστε η πλειοψηφία και η αιχμή ενός ενιαίου δόρατος», ανέφερε.
Σε καλωσόρισμά του ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΣ ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης είπε ότι «η κατάσταση δεν είναι απλώς προβληματική και δυσάρεστη, είναι άκρως επικίνδυνη, για την κοινωνία, για τους θεσμούς, για τη λειτουργία της Δημοκρατίας».
Πρόσθεσε ότι «είναι όλα αυτά που επιβάλλουν την ανάγκη μεγάλων και σημαντικών τομών στο πολιτικό μας σύστημα, την ανάγκη να διασφαλίσουμε το μεγαλύτερο δυνατό κοινωνικό έλεγχο στη λειτουργία του κράτους και των πολιτικών κομμάτων και την ανάγκη να δημιουργήσουμε θεσμούς που θα τσακίσουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή».
Ο κ. Παπαδάκης είπε ότι «όλα αυτά δεν θα γίνουν, δεν μπορούν να γίνουν από εκείνους που μας οδήγησαν εδώ» και ανέφερε ότι «οι αναποτελεσματικοί δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα μας, ούτε οι διαπλεκόμενοι να πολεμήσουν τη διαφθορά, ούτε οι πολιτικά ανήθικοι, να αλλάξουν το ύφος της εξουσίας».
Ο κ. Παπαδάκης είπε ότι «εμείς μπορούμε, γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Γιατί δεν υποκύψαμε ποτέ στους πειρασμούς της εξουσίας. Γιατί δεν συμβιβαστήκαμε, γιατί δεν γίναμε μέρος της διαπλοκής, γιατί εμείς δεν φάγαμε. Γι’ αυτό μπορούμε και γι’ αυτό η ευθύνη μας, αν δεν προσπαθήσουμε, θα είναι τεράστια».
«Σας καλώ, λοιπόν, να αναλάβουμε αυτή την ευθύνη. Σας καλώ να γίνουμε η κινητήρια δύναμη των αλλαγών που χρειάζεται το πολιτικό μας σύστημα. Σας καλώ να ξεκινήσουμε την προσπάθεια αυτή σήμερα, από τo ίδιο μας το κόμμα γιατί για να αλλάξουμε τον κόσμο πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς», είπε καταλήγοντας ο κ. Παπαδάκης.
Source: www.newsit.com
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου